Tak sobie przeglądam formicopedię....

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

dzika_mrowka

pn 28 maja, 2007

Mrówek pisze:Z resztą wątpie, by ktokolwiek w tym "chorym" kraju przejmował się tym, że tkośtam <b>h</b>oduje mrówki a już zwłaszcza w jakiejś mieścinie
ty zaloz firme, ty sie przekonasz o wielu cudach dzisiejszego swiata, polskiego prawodawstwa i i praktyki prawnej.

wyjasnie ci to krotko: jesli jakis urzedas bedzie mogl za to dostac nagrode/awans, to cie zgnoja, a pozniej przez 10 lat bedziesz udowadnial, ze nie jestes wielbladem... i nawet jesli na koncu uda ci sie udowodnnic niewinnosc, to sam zobaczysz, ze cala zabawa wiecej cie kosztowala zdrowia, niz to warto bylo.
lecchu

pn 28 maja, 2007

Och widzę, że dyskusja rozgorzała niczym nieprzymierzając w mrowisku, co to weń kto kija wetknie :). Proponuję poczekać, czy Piotr nie wykopie tych wykluczeń odnośnie ćmawej czy rudnicy. Bo co do tych czterech gatunków ściśle pod ochroną, to nie ma zmiłuj się - jest zakaz i kropka. I nie ma tu tłumaczeń, że sie znamy, że ratujemy rójkowe matki, które normalnie w większej części poległyby na łonie natury. Jest zakaz i kropka - gliniarz czy prokurator nie będzie słuchał naszych tłumaczeń czy powoływał Curtusa na eksperta. Prokurator popatrzy w zapisy prawa i popatrzy na to, co znalazł u nas w domu czy poczyta artykuł na Inecie - i wystawi odpowiedni wniosek do sądu. Kropka. W sądownictwie (jak mi kiedyś powiedział to chełpiąc się nie wiem czym pewien prawnik - bo powinien się wstydzić takich słów) nie dochodzi się sprawiedliwości, a stosuje PRAWO. Zwracam uwagę na tą istotną różnicę - czasem sprawiedliwość pokrywa się z zapisami ustaw i kodeksów, a czasem nie. O tych "czasem nie" często słyszymy w radiu czy telewizji, jak ktoś wyzywa na sąd, iż go pokrzywdził (i czasem ma nawet taki delikwent rację). Jednak to, co interesuje prawników - to jedynie zapisy czarno na białym paragrafów danego kodeksu. I - kończąc już ten przydługawy wywód - w naszym rozpatrywanym przypadku miejsca na swobodę interpretacji nie ma - czterech gatunków ściśle chronionych nie ma z nas żaden prawa mieć. Ćmawą i rudnicę również - o ile Curtus nie wykopie odpowiednich zapisów (podkreślam - zapisów, a nie jakieś własnej interpretacji wtórnego przytoczenia; i nie piszę tego, by ubliżać inteligencji czy zdolnościom Piotra, ale w nas wszystkich dobrze pojętym interesie lepiej, byśmy mieli to jasno rozpatrzone i powieszone np na <a href="http://formicopedia.org/mrowki">formicopedii</a>).

I taka uwaga do geb88 odnośnie relacji praktyk-hodowca vs naukowiec-profesjonał: bardzo możliwe, że większość spośród co bardziej doświadczonych nas myrmekologów-amatorów potrafi lepiej zahodować co poniektóre gatunki niż naukowiec z uczelni. Paru z nas - może nawet większość gatunków umiałaby sztucznie utrzymać przy życiu. Ale naukowiec ma szerszy (inny) punkt spojrzenia. Ma prawdopodobnie w dupie hodowle pojedynczych kolonii - on patrzy na ilość kolonii na danym terenie w ogóle. Na migracje gatunków w czasie. Na zasięg terytorialny, na liczebność kolonii. To on odkrywa nowe gatunki i wie mnóstwo o tych już poznanych - jak już nie wie Curtus, nie wie radiss czy jakieś inne nasze fachury, to się zgłosisz po identyfikację do profesora Czechowskiego, prawda? (A z czyich książek my uczymy się identyfikować samodzielnie? I w ogóle poznawać świat mrówek?) Bo on - może i nie przeprowadziłby poprawnie adopcji przez lodówkę, ale popatrzy na ilość haczyków na segmencie środkowym i będzie wiedział wszystko. Dlatego ustawodawca (czy w naszym przypadku minister pisząc rozporządzenie) poprosi o ekspertyzę właśnie naukowca - bo naukowiec patrząc na zmiany liczności gatunku w czasie czy kurczące się tereny bytowania - będzie wiedział, które gatunki i na jakich obszarach należy chronić. I nie ma w tym żadnego wymierzonego specjalnie w nas amatorów-hodowców ostrza - ot, dostajemy rykoszetem w ogólnym systemie ochrony pewnych gatunków (nawet pewnie nikomu nie przyszło do głowy podczas pisania rozporządzenia, że istnieją tacy sobie myrmekolodzy-amatorzy; zresztą ilu nas jest, by brać pod uwagę w tak ogólnopolskim procesie jak ochrona zwierząt?). Stąd nawzajem się w sumie powinniśmy uzupełniać: naukowiec wiedzą, hodowca - praktyką. Inna sprawa, że często taki pan doktor czy profesor wpada w zawodową arogancję i tyle z nadziei na współpracę :D

Ach rozpisałem się jakoś... sorka...
Lecchu
"Dyskusja nad geograficzną lokalizacją ścinki drzewa jest bezpodstawna, albowiem drzewo należy ściąć tam gdzie wyrosło"
dzika_mrowka

wt 29 maja, 2007

lecchu pisze:W sądownictwie (jak mi kiedyś powiedział to chełpiąc się nie wiem czym pewien prawnik - bo powinien się wstydzić takich słów) nie dochodzi się sprawiedliwości, a stosuje PRAWO.
punkt dla kolegi
lecchu pisze:Jednak to, co interesuje prawników - to jedynie zapisy czarno na białym paragrafów danego kodeksu
tutaj uzupelnie - jakby to bylo czarno na bialym, to bylby to pikus - wiadomo czego sie trzymac (tak jak w przypadku 4 gatunkow scisle chronionych)

niestety polskie prawodawstwo jest tak niechlujnie tworzone, ze caly czas musza byc interpretacje. prawo zostalo tak niejednoznacznie napisane, ze na logike to moze znaczy A, B lub C, ale co oznaczalo to sie dowiesz z najblizszej interpretacji ministerialnej. dzis sadzisz ze to A, a jutro wyjdzie interpretacja, ze jednak B i masz przerypane
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

wt 29 maja, 2007

lecchu pisze:ustawodawca (czy w naszym przypadku minister pisząc rozporządzenie) poprosi o ekspertyzę właśnie naukowca
oraz organizacje ekologiczne o opinię, zgodnie z POLITYKĄ EKOLOGICZNĄ PAŃSTWA lub też same organizacje monitorują prace nad ustawami. Tworzone są też organy samorządowe zajmujące się ochroną środowiska w skład, których wchodzą przedstawiciele różnych organizacji ekologicznych.

Wiecie, że wystarczy 15 dorosłych obywateli do założenia stowarzyszenia? :-)
http://formicopedia.org
Awatar użytkownika
geb88

wt 29 maja, 2007

Ja wiem.. bo jestem już w jednym ;) ale ile to roboty ze spisywaniem statusu i drugie tyle z babraniem się w jego poprawianie.. potem czekać do 3 m-cy w sądzie na legalizację/'inwentaryzację'/czy-jakoś-to-się-tam-nazywa-ale-nazwy-zapomniałam. No i trzeba mieć podpisy,nr dowodów wszystkich członków na jednym zebraniu)(i tu chyba by był największy kłopot), a przede wszystkim zakładających. W stowarzyszeniu niekoniecznie muszą być dorośli.. można być członkiem już od 16 roku życia.

A co do hodowca vs dozorca naukowy.. Może i macie rację, ale ile ludzi tyle poglądów ;)

:mrgreen:
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Albert

wt 29 maja, 2007

Tak, z tym stowarzyszeniem to jest źle... w naszej Grupie Radomskich Terrarystów (głupia nazwa co?) jest 8 osób i nie możemy sie zalogowac/rejestrować/nie-wiem-jak-to-sie-nazywa-tak-jak-geb88. Ehhh...
rzepa żepa ziepa ziepa
Mrówek

wt 29 maja, 2007

To ja powiem krótko, jeśli chodzi o hodowlę mrówek które są obięte ochroną: Jeśli będę miał warunki i możliwość hodowli takowej królowej to to zrobię - bezpatrzenia na takie durne przepisy BO JA WIEM, ŻE NIE CZYNIĘ NATURZE NIC ZŁEGO WRĘCZ PRZECIWNIE. Tego stanowiska się bede trzymał, a jak się ktoś przyczepi to wtedy pogadamy.
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

wt 29 maja, 2007

lecchu pisze:Jest zakaz i kropka - gliniarz czy prokurator nie będzie słuchał naszych tłumaczeń czy powoływał Curtusa na eksperta. Prokurator popatrzy w zapisy prawa i popatrzy na to, co znalazł u nas w domu czy poczyta artykuł na Inecie - i wystawi odpowiedni wniosek do sądu. Kropka.
Przydała by się w sumie taka afera, bo może w końcu ktoś by zwrócił uwagę na te nieścisłości w prawie :)
Swoją drogą, to miło się Ciebie czyta lecchu :)
gn pisze:Wiecie, że wystarczy 15 dorosłych obywateli do założenia stowarzyszenia?
Teraz pewnie spodziewasz się, że napiszę: To co zakładamy stowarzyszenie myrmekologiczne? :D
Awatar użytkownika
geb88

wt 29 maja, 2007

Albert pisze:w naszej Grupie Radomskich Terrarystów (głupia nazwa co?) jest 8 osób i nie możemy sie zalogowac/rejestrować/nie-wiem-jak-to-sie-nazywa-tak-jak-geb88.
1. macie 8 osób ;)
2. najpierw trzeba mieć status i podpisy założycieli.. wtedy daje się do sądu takiego wyższego niż zwykły w mniejszych miastach..ale tu znowu moja pamięć zawodzi i mimo, iż zdawałam wos, nie pamiętam jak się nazywa.. ale u nas na pomorzu jest w Gdańsku ;P
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Tekturowy

śr 18 lip, 2007

Albert pisze: jest 8 osób i nie możemy sie zalogowac/rejestrować/nie-wiem-jak-to-sie-nazywa-tak-jak-geb88.
Macie przecież rodziny/znajomych dysponujących dowodami osobistymi. ;)
MAck pisze:istnieje zakaz "przemieszczania urodzonych i hodowanych w niewoli do stanowisk naturalnych."
Nie wiem, czy w przypadku rójki można mówić o hodowli młodej królowej w niewoli. Ale jak to ktoś mówił - prawo to prawo, nie musi być logiczne.
Awatar użytkownika
Albert

śr 18 lip, 2007

Tekturowy pisze:Macie przecież rodziny/znajomych dysponujących dowodami osobistymi.
Sek w tym że my jesteśmy juz "wiekowi" ale jest nas za mało...
rzepa żepa ziepa ziepa
Tekturowy

śr 18 lip, 2007

Właśnie dlatego proponuję dobranie brakujących siedmiu osób spośród waszego otoczenia. ;)
ODPOWIEDZ