Skoczogonki

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

ogon__

śr 19 wrz, 2007

W moim formikarium z Lasius niger mieszkają nie tylko mrówki. Nie zapraszałem tam wprawdzie innych zwierzaków, ale jakoś się wzięły. Już ponad dwa miesiące temu zauważyłem w niewielkiej przestrzeni między korkiem a szybką jakieś szare "robaczki". Największe osiągają ponad 2 mm, około 3 z czułkami. Po dłuższej obserwacji stwierdziłem że są to skoczogonki. Całkiem szybko się namnożyły i obecnie jest ich całe stado - lęgną się w szparach korka. Najwyraźniej nie lubią wilgoci, bo zamieszkują tylko suchą część korka, niezamieszkaną przez mrówki. Tam widuję też ich jaja i wylinki. Do samego mrówczego gniazda nie zaglądają, a jeśli się przypadkiem zdarza, że znajdą jakąś szczelinę w uszczelce, którą same mrówki zbudowały z drobinek korka i piasku, to są szybko i bez wysiłku przepędzane. Nie bardzo wiem, co jedzą - ale często kręcą się przy odpadkach wyrzucanych przez mrówki, więc przypuszczam że są saprofitami.

Nie widzę, żeby w jakikolwiek sposób przeszkadzały mrówkom. Jedyny problem polega na tym, że mrówki chciałyby sobie w komorze w suchej części zrobić składowisko dla kokonów, a tam od czasu do czasu zagląda któryś ze skoczogonków i wnerwia mrówki. Wprawdzie w niczym tak naprawdę nie szkodzi, ale także u ludzi personel żłobka nie byłby zadowolony z obecności szczura :wink: Próby złapania szkodnika są beznadziejne, bo zwierzątka są niesamowicie szybkie, a w ostateczności korzystają ze swoich skocznych ogonków i w ułamku sekundy teleportują się kilka centymetrów dalej dokładnie w tym momencie, gdy mrówka ma zamiar już zatrzasnąć żuwaczki :P Czytałem w "Podróży do świata mrówek" Wilsona o mrówkach specjalizujących się w polowaniu na skoczogonki - ale zwykła hurtnica nie ma na to szans. W końcu mrówki tracą (na parę dni) ochotę na wykorzystywanie "zaszczurzonego" pomieszczenia i wynoszą z niego poczwarki. Ostatnio jednak coraz częściej i w większej liczbie patrolują to pomieszczenie i okolice i wydaje mi się, że są zdecydowane zniechęcić szkodniki do pojawiania się w nim.

Mimo wszystko w jakiś sposób czasem udaje się mrówkom złapać skoczogonka - wielokrotnie widziałem, jak larwy spokojnie sobie konsumowały parę sztuk. Przypuszczam, że mrówki raczej zbierają martwe osobniki - taki skoczogonek pewnie nie żyje zbyt długo. Wygląda więc na to, że mam dodatkowe źródło pokarmu :wink:
Awatar użytkownika
Yelonek2

śr 19 wrz, 2007

No i super. Właśnie rozwija mi się kolonia mrówek i wygląda na to, że w zimie będę potrzebował w miarę świeżych robaczków. Ty masz je za darmo. ;>
bzyx1

śr 19 wrz, 2007

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/ ... /frset.htm
Strona poświecona skoczogonkom, po angielsku rzecz jasna ;)
ogon__

ndz 23 wrz, 2007

Ładne fotki na tej stronie, mogę na ich podstawie stwierdzić, że moje zwierzaki należą z całą pewnością do rodziny Entomobryidae, a najprawdopodobniej do rodzaju Seira.
Awatar użytkownika
geb88

ndz 23 wrz, 2007

Skąd owe skoczogonki sobie zapewnić? mogą mieszkać np. w ziemi?
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
ogon__

ndz 23 wrz, 2007

Nie mam pojęcia. Mnie się same zapewniły bez mojej wiedzy. Przypuszczam że normalnie żyją sobie w jakichś szparach w mieszkaniach, w których nie panuje szpitalna czystość, ale zazwyczaj ich nie zauważamy.
Awatar użytkownika
M@teusz

ndz 23 wrz, 2007

w mojej hodowli roślinek gdzie często jest ziemia wilgotna to aż gęsto od skoczogonków. Moim rosiczkom bardzo smakują :)
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
geb88

pn 24 wrz, 2007

A to już wiem co to za stwory i potwory;) wytępiłam je bodajże dawno z ziemi u "drzewek szczęścia". Szkoda, że paru nie zostawiłam :P
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
ODPOWIEDZ