Witajcie wszyscy hodowcy mrówek!
Mam do Was pytanie. Może się wydać naiwne ale... Chodzi mi o rójkę l. niger. Jeden portal pisze że poprostu się wylęga królowa a drugi że trzeba przezimować... Już sam nie wiem. A więc wpadłem na pomysł żeby zasięgnąć opinii kogoś kto miał z tym styczność, taką że tak powiem "fizyczną". A więc prosiłbym o odpowiedź.
Pozdrawiam Adam Wieczorek
Rójka l. niger
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Jeśli pytasz, czy po złapaniu królowej L. niger trzeba ja zimować, to z pewnością nie. Zresztą, nie kojarzą gatunku, który po rójce trzeba by zimować.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Idzie raczej o kwestię typu "czy z nie zimowanych jaj/larw, można spodziewać się form płciowych ? " - odpowiadam z własnego doświadczenia - TAK
Tak u Lasius niger, jak i u Formica fusca dochowałem się form płciowych, pomimo braku typowego(hibernacja) zimowania.
Może wpływ na to miały jakieś inne czynniki, jednak temperatura w tych gniazdach nigdy nie spadała poniżej 18stC a pomimo tego u Formica fusca doszło nawet do rójki (miałem kilka dużych, otwartych gniazd).
Znowu pewnie ktoś zarzuciłby mi herezje opierając się na literaturze czy domniemaniach powodów braku np. L.niger na dalekim południu, jednak mówię co sam sprawdziłem - formy płciowe rozwijają się w dużych gniazdach pomimo braku hibernacji.
Tak u Lasius niger, jak i u Formica fusca dochowałem się form płciowych, pomimo braku typowego(hibernacja) zimowania.
Może wpływ na to miały jakieś inne czynniki, jednak temperatura w tych gniazdach nigdy nie spadała poniżej 18stC a pomimo tego u Formica fusca doszło nawet do rójki (miałem kilka dużych, otwartych gniazd).
Znowu pewnie ktoś zarzuciłby mi herezje opierając się na literaturze czy domniemaniach powodów braku np. L.niger na dalekim południu, jednak mówię co sam sprawdziłem - formy płciowe rozwijają się w dużych gniazdach pomimo braku hibernacji.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
.png)