Więc tak. Postanowiłem kupić sobie jeszcze jeden gatunek mrówek. Strasznie podobają mi się campo ligniperdus, ale czytałem i słyszałem, że są dość leniwe i wolno rozrasta się kolonia. Więc pomyślałem też o messorkach, ale one są już mniejsze od campo i troche dziwniej wyglądają.
Moglibyście doradzić, które lepiej na 2 hodowle i może podać jakieś inne ciekawe gatunki.
Następnym pytaniem do tego tematu bedzie formi.
Jakie do tego gatunku, jakie duże jak szerokie korytarze?
Wiem, że to nie ten dział ale od razu zapytam czy ma ktoś na spyłke Camponotus ligniperdus najlepiej juz taka troche rozrośnięta kolonia.
Jedna sprawa, wiele pytań.
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
C.ligniperda byłby idealnym gatunkiem - potrzebny jest jednak odpowiedni mikroklimat - w temperaturze 28-30stC takie kolonie rozwijają się znakomicie.
Lada moment wychodzą dwa nowe modele formicariów, wtedy może coś dla siebie znajdziesz
Jak coś - PW bądź GG
Lada moment wychodzą dwa nowe modele formicariów, wtedy może coś dla siebie znajdziesz
Jak coś - PW bądź GG
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
W formikarium korkowym same zrobią sobie korytarze takie, jakie im się podobają. W końcu są to mrówki przystosowane do życia w drewnie.Następnym pytaniem do tego tematu bedzie formi.
Jakie do tego gatunku, jakie duże jak szerokie korytarze?
No korkowe na pewno
tylko chciałbym robić samemu i się zastanawiam czy zrobic cos w stylu L jak ktos wymyślił czy z akwa...
A tak BTW jak wyglądają te korytaże robine przez mrówy?! Nie zostawiają one korka przy szybce?! Boje się że mi będą "wiercić" między jedną a drugą szybką i nie będę ich widział
A tak BTW jak wyglądają te korytaże robine przez mrówy?! Nie zostawiają one korka przy szybce?! Boje się że mi będą "wiercić" między jedną a drugą szybką i nie będę ich widział
Ano i tu właśnie mam problem
Lepiej im się wierci przy szybce ale jak im coś strzeli do łba to mi się ukryją i tyle z tego będę miał
A jakby im troche ponacinać korek żeby był bardziej miękki?! Chyba wybiorą trasę taką, żeby im było lżej. Poprawcie mnie jeśli się mylę
A jakby im troche ponacinać korek żeby był bardziej miękki?! Chyba wybiorą trasę taką, żeby im było lżej. Poprawcie mnie jeśli się mylę
-
patyczak1000
N0b0dy mam podobny problem do twojego. Sam waham się między Pheidole, Messorkami i Prządkami . Ja kieruje się tym co mi się podoba . Jeśli coś jest łatwe w hodowli to też jest dodatkowy plus .
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
.png)