Jedna sprawa, wiele pytań.

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

n0b0dy

ndz 18 lis, 2007

Więc tak. Postanowiłem kupić sobie jeszcze jeden gatunek mrówek. Strasznie podobają mi się campo ligniperdus, ale czytałem i słyszałem, że są dość leniwe i wolno rozrasta się kolonia. Więc pomyślałem też o messorkach, ale one są już mniejsze od campo i troche dziwniej wyglądają.
Moglibyście doradzić, które lepiej na 2 hodowle i może podać jakieś inne ciekawe gatunki.

Następnym pytaniem do tego tematu bedzie formi.
Jakie do tego gatunku, jakie duże jak szerokie korytarze?

Wiem, że to nie ten dział ale od razu zapytam czy ma ktoś na spyłke Camponotus ligniperdus najlepiej juz taka troche rozrośnięta kolonia.
PIOTR

ndz 18 lis, 2007

C.ligniperda byłby idealnym gatunkiem - potrzebny jest jednak odpowiedni mikroklimat - w temperaturze 28-30stC takie kolonie rozwijają się znakomicie.
Lada moment wychodzą dwa nowe modele formicariów, wtedy może coś dla siebie znajdziesz :)
Jak coś - PW bądź GG ;)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
ogon__

ndz 18 lis, 2007

Następnym pytaniem do tego tematu bedzie formi.
Jakie do tego gatunku, jakie duże jak szerokie korytarze?
W formikarium korkowym same zrobią sobie korytarze takie, jakie im się podobają. W końcu są to mrówki przystosowane do życia w drewnie.
n0b0dy

ndz 18 lis, 2007

No korkowe na pewno :D tylko chciałbym robić samemu i się zastanawiam czy zrobic cos w stylu L jak ktos wymyślił czy z akwa...
A tak BTW jak wyglądają te korytaże robine przez mrówy?! Nie zostawiają one korka przy szybce?! Boje się że mi będą "wiercić" między jedną a drugą szybką i nie będę ich widział
Awatar użytkownika
Miniu

ndz 18 lis, 2007

n0b0dy pisze:Boje się że mi będą "wiercić" między jedną a drugą szybką i nie będę ich widział
Mrówkom lepiej się "wierci" :P przy szybce, ale niepowiedziane że niebędą wiercić w środku.
n0b0dy

ndz 18 lis, 2007

Ano i tu właśnie mam problem :D Lepiej im się wierci przy szybce ale jak im coś strzeli do łba to mi się ukryją i tyle z tego będę miał :?

A jakby im troche ponacinać korek żeby był bardziej miękki?! Chyba wybiorą trasę taką, żeby im było lżej. Poprawcie mnie jeśli się mylę :)
Awatar użytkownika
Miniu

ndz 18 lis, 2007

n0b0dy pisze:jakby im troche ponacinać korek żeby był bardziej miękki
Miękki będzie jak go namoczysz
patyczak1000

ndz 18 lis, 2007

N0b0dy mam podobny problem do twojego. Sam waham się między Pheidole, Messorkami i Prządkami . Ja kieruje się tym co mi się podoba . Jeśli coś jest łatwe w hodowli to też jest dodatkowy plus .
pozdrawiam
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
ODPOWIEDZ