mrówki w próbówce

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

adamsky

wt 04 gru, 2007

Dostałem swoje pierwsze mrowy L.niger w próbówce:) Krolowa z 10 robo i chyba z 50 jajeczek kolory białegoa pytanie to : ile bede czekał na powiekszenie sie koloni zanim przeniose je do formi?? Mają ciepło i niesamowity apetyt.
n0b0dy

wt 04 gru, 2007

Ogólnie przyjmuje się coś około 4 miesięcy, ale czasami mrówki rozwijają się dłużej... Musisz być cierpliwy :)
A co do przeprowadzki to spokojnie możesz mrówy już przenosić do formi :) Ja mam Camponotus ligniperdus w kompakciku w składzie 6+1 i dają sobie doskonale radę.
adamsky

śr 05 gru, 2007

ok a zeby przyspieszyć przeprowadzke za pomocą lampki to do jakiej temp. moge pogrzać próbówke z mrowami ??
adamsky

śr 05 gru, 2007

i nie mam kompakcika tylko korkowe formi ( pionowe) i arene z akwarim 30x30x12 to połączone jest węzykiem ok 20cm. Moge do takiego formi wprowadzic taką ilość mrówek ??
n0b0dy

śr 05 gru, 2007

Powinny sobie dać radę.
Nie ma co przyspieszać, chyba że bardzo zależy ci na czasie. Przy podgrzewaniu możesz czasem przesadzić i wytłuc sobie całą kolonie...
Jak położysz probówke na arenie i włączysz lampke nawet tak z 5-10 cm od areny (w bok) i tak gdzieś 20cm nad arene to same się przeprowadzą do zacienionej i chłodniejszej części gniazdowej. U mnie to zadziałało :)
Najlepiej obserwować temp. na termometrze. Musi być około 28*C
adamsky

czw 06 gru, 2007

dzieki n0b0dy za fajny sposob na przeprowadzke :idea:
n0b0dy

pt 07 gru, 2007

Pomogło?
Ciesze się, że mogłem pomóc :D
U mnie sprawdziło się to doskonale, mrówy przeprowadziły się po jakiś 15-20 minutach :)
adamsky

sob 08 gru, 2007

Moje utkwiły w wężyku i za Chiny nie chca sie wprowadzic do formi :( nawet podgrzewanie ich nie pomaga. Przecież w wężyku mają sucho to na co one czekają ??
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

sob 08 gru, 2007

adamsky pisze:nawet podgrzewanie ich nie pomaga
"Ich" czy "im" nie pomaga? Są w miejscu, gdzie czują się najlepiej.
PIOTR

sob 08 gru, 2007

a) Podgrzewanie ich (mrówek) nie pomaga (w zaistniałej sytuacji).
b) Podgrzewanie im (mrówkom) nie pomaga ( w podjęciu właściwej decyzji).
:D :D :D
Jeremi :) - w obu przypadkach interpretacji wiadomo oso chosi i nie bawmy się w pewnego typka co to szacunek innym okazuje "na kredyt" wyłącznie w celu chronienia własnych czterech liter "na zapas" - bo gdy jest pewien, że są bezpieczne, już nie musi i wsio olewa :D
Co do tematu wiodącego - w wężyku wychodzącym z formicarium, gdzie wilgotność powietrza prawdopodobnie sięga 90-99%, jest również wilgotne powietrze i nie wykluczone, że w stopniu bardziej danej kolonii odpowiadającym. - spokojnie - z czasem całość się przewietrzy, kolonia uspokoi po przenosinach i zamieszka we właściwym gnieździe :)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

sob 08 gru, 2007

Moje pierwsze wścieklice uwielbiały rurki. :-)

Przesunięcie mrówek w inne miejsce można robić przez ochładzanie wilgotnym wacikiem. Jeśli mrówki będą przenosić się pod wacik oznacza to, że potrzebują "cienia" albo większej wilgotności powietrza.
http://formicopedia.org
ODPOWIEDZ