Kleje a mrówki

Wymyśliłeś coś ciekawego i użytecznego - pochwal się. :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

bur

sob 05 sty, 2008

Jest takie pytanie.
Czy do konstrukcji formikariów można używać takiego kleju jak na przykład: Kropelka. Cyjanopan. itp.
Kleją szkło i można za ich pomocą wykonywać różne konstrukcje formikariów. Czy aby Mrówy przetrzymają kontakt z tkim terrarium sklejonym za pomocą cyjanopanu lub innej kropelki?
Pewnie bardzo szybko szkodliwe związki z zaschniętego kleju się ulatniają, ale z tego co piszecie mrówki są czułe na zanieczyszczenia chemiczne. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi klejami?
A jeśli nie to, to co używacie do klejenia szkła swoich konstrukcji?
POzdrawiam
ogon__

sob 05 sty, 2008

Najlepiej użyć silikonu (akwarystycznego do szyb, do innych części może być zwykły), który po wyschnięciu jest absolutnie bezpieczny. Kleje różnego rodzaju parę dni po wyschnięciu prawdopodobnie również są bezpieczne, ale całkowitej pewności nie ma, więc nie ma co ryzykować bez potrzeby. Silikon jest sprawdzony i łatwo dostępny.
Awatar użytkownika
Zordon

pn 07 sty, 2008

Szyba klejona szyby to najlepiej silikon.
Kleje "kropelka" tak jak szybko kleją tak szybko są bezpieczne (dla pewności dzień można poczekać) i nie trzeba czekać aż "wywietrzeją".
Ośmiorniczka i klej hermol nie nadają się tam gdzie będzie wilgoć.
bzyx1

wt 08 sty, 2008

Czy do konstrukcji formikariów można używać takiego kleju jak na przykład: Kropelka. Cyjanopan. itp.
Czyli po prostu klei cyjanoakrylowych ;)
Są bezpieczne po wyschnięciu i "odśmierdnięciu" :lol:
Ja używam Zwykłego silikonu sanitarnego :) Ale taki akwarystyczny też moze być. Silikony występują pod różnymi nazwami.
bur

czw 10 sty, 2008

dzięki panowie.
Temat tymczasowo uważam za zamknięty.
Awatar użytkownika
M@teusz

pt 11 sty, 2008

a ja się wtrącę co do klejów. jedno formi takie z korkiem skleiłem butaprenem. tak dla doświadczenia jak mocno jest toksyczny dla zwierząt. ZERO skutków ubocznych, formikarium funkcjonuje dobre 3 miechy, kolonia się rozwija(L.niger)...przypadek? hę?
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
ogon__

sob 12 sty, 2008

Myślę że każdy klej jest nietoksyczny po całkowitym zaschnięciu. Cały problem polega na tym, żeby wiedzieć, kiedy jest całkowicie zaschnięty. Szkodliwe są opary które klej wydala podczas śmierdzenia...
bzyx1

sob 12 sty, 2008

Tylko że my czujemy max kilka dni te szkodliwe opary, a mrówki mogą czuć je znacznie dłużej.
Awatar użytkownika
M@teusz

sob 12 sty, 2008

i w tym tkwi sęk! należy więc eksperymentować, tylko najlepiej nie kosztem życia mrówek.... :idea:
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
Zordon

pn 14 sty, 2008

bzyx1 pisze:Tylko że my czujemy max kilka dni te szkodliwe opary, a mrówki mogą czuć je znacznie dłużej.
To raczej nie kwestia "czucia". Moim zdaniem jeśli klei się kropelką - klejem którego jest mało - to mrówki nie mają na przykład możliwości odgryzienia sobie kawałeczka a i szybciej wszystko się ulotni. Co innego silikon nie dość, że mięki to daje się go dużo. Silikon przez to trzeba dużo dłużej wietrzyć.
ODPOWIEDZ