Witam! Jak mam znaleźć królowa w gnieździe??!!
Pewnie uznacie to za barbarzyństwo ale rozkopałem już nie jedno gniazdo a królowej nie ma!!
GDZIE ONA SIEDZI?
Jak je znalezc?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Jest to możliwe w przypadku małych, jednorocznych kolonii. Trzebaby jednak dużo szczęścia, więc nie radzę przewracać całego lasu do góry nogami i obdzierać drzewa z kory
A ponieważ w hodowli mrówek cierpliwość jest najważniejsza, najlepiej po prostu poczekać te kilka miesięcy do sezonu rójek.
wiesz, krolowa pewnie zawsze uciekala w przeciwnym kierunku do odglosow kopania, wiec logicznie rzecz biorac trzeba miec niezlego farta zeby tak ja zlapaceryk1994 pisze:Witam! Jak mam znaleźć królowa w gnieździe??!!
Pewnie uznacie to za barbarzyństwo ale rozkopałem już nie jedno gniazdo a królowej nie ma!!
GDZIE ONA SIEDZI?
molges ja przysypac ziemia, przeoczyc itd itp.
nie wiem jaka jest szansa zlapania w ten sposob krolowej, ale napewno bardzo niewielka
wiec pomijajac oczywiste barbarzynstwo, jest to wrecz bezcelowe
wiem i trochę mi szkoda ale z tego co widziałem u czerwcu to królowych wzlatywały setki a nawet tysiące i sądzę że nie zagrozi ekosystemowi ogrodu moich dziadków
A tak po za tym zrobiłem to dla dobra nauki bo chciałem zobaczyć jak głęboko siedzi gniazdo bo jutro na miejscu tych mrowisk będę kopał rów do odprowadzania wody więc tak czy tak zostały by zniszczone a ja chociaż sie czegoś dowiedziałem:D
A tak po za tym zrobiłem to dla dobra nauki bo chciałem zobaczyć jak głęboko siedzi gniazdo bo jutro na miejscu tych mrowisk będę kopał rów do odprowadzania wody więc tak czy tak zostały by zniszczone a ja chociaż sie czegoś dowiedziałem:D
Lasius Niger
Lasius Flavus
Lasius Flavus
.png)