mieszane robotnice u formica polyctena
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Czy jeśli do średniej wielkości kolonii f polyctena dodam kokony różnych serviformic to jest szansa, że się wyklują i kolonia bedzie miała niewolnice różnych gatunków czy też może ten gatunek korzysta z niewolnic tylko w początkowym stadium rozwoju kolonii ?
Hodowane gatunki:Lasius niger, Formica cinerea, sanguinea, Camponotus ligniperdus
-
patyczak1000
Powinno wszystko być ok
pozdrawiam
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
Jest to możliwe, chociaż nie ma gwarancji. Normalnie nie przyjmują one obcych gatunków, jest to sztuczna sytuacja i wszystko zależy od ich indywidualnych upodobań które są dość nieprzewidywalne. Równie dobrze mogą je zaakceptować, jak i zjeść.
Do czasuminiu993 pisze:Ja podrzuciłem 10 kokonów nigerek do Lasius flavus i wszystkie są nadal całe
Ja niedawno podrzucilem ok. 20 kokonow Formica fusca moim Formica rufibarbis. Poczatkowo wygladalo, ze je zaakceptowaly, bo trzymaly je razem ze swoimi kokonami, ale po czasie zauwazylem ze kokonow zaczyna ubywac a jakos zadna fusca sie nie pojawia. Az w koncu przyuwazylem jak robotnice rufibarbis zjadaly fusci zaraz po wyjeciu z kokonow. Raz nawet zauwazylem jak zjadly jedna dwudniowa, juz prawie do konca wybarwiona fusce.
Chyba jednak są różnice przy próbach podrzucania kokonów serviformic serviformicom co w naturze raczej nie ma miejca, czy flaviusa nigerowi. Formica polyctena jednak na początku kolonii naturalnie bazuje na niewolnicach, jestem ciekaw jak to jest juz przy zaawansowanej kolonii - czy zdaża im się porywać poczwarki, czy też jest to wyłącznie domena raptiformic.
Hodowane gatunki:Lasius niger, Formica cinerea, sanguinea, Camponotus ligniperdus
.png)