mieszane robotnice u formica polyctena

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Variv

czw 10 lip, 2008

Czy jeśli do średniej wielkości kolonii f polyctena dodam kokony różnych serviformic to jest szansa, że się wyklują i kolonia bedzie miała niewolnice różnych gatunków czy też może ten gatunek korzysta z niewolnic tylko w początkowym stadium rozwoju kolonii ?
Hodowane gatunki:Lasius niger, Formica cinerea, sanguinea, Camponotus ligniperdus
patyczak1000

czw 10 lip, 2008

Powinno wszystko być ok
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
ogon__

czw 10 lip, 2008

Jest to możliwe, chociaż nie ma gwarancji. Normalnie nie przyjmują one obcych gatunków, jest to sztuczna sytuacja i wszystko zależy od ich indywidualnych upodobań które są dość nieprzewidywalne. Równie dobrze mogą je zaakceptować, jak i zjeść.
zielczi

czw 10 lip, 2008

Ja podrzucilem ostatnio 6 poczwarek Formica fusca do f.sanguinea i wszystkie zjadly wiec zeby cos sie uchowalo musi to byc wieksza ilosc.
Awatar użytkownika
Miniu

czw 10 lip, 2008

Ja podrzuciłem 10 kokonów nigerek do Lasius flavus i wszystkie są nadal całe :wink:
Awatar użytkownika
SmoodeR

pt 11 lip, 2008

miniu993 pisze:Ja podrzuciłem 10 kokonów nigerek do Lasius flavus i wszystkie są nadal całe :wink:
Do czasu :twisted: pewnie jeszcze glodne nie sa :D
Ja niedawno podrzucilem ok. 20 kokonow Formica fusca moim Formica rufibarbis. Poczatkowo wygladalo, ze je zaakceptowaly, bo trzymaly je razem ze swoimi kokonami, ale po czasie zauwazylem ze kokonow zaczyna ubywac a jakos zadna fusca sie nie pojawia. Az w koncu przyuwazylem jak robotnice rufibarbis zjadaly fusci zaraz po wyjeciu z kokonow. Raz nawet zauwazylem jak zjadly jedna dwudniowa, juz prawie do konca wybarwiona fusce.
Awatar użytkownika
Miniu

pt 11 lip, 2008

Głodne nie są ;) ,mam nadzieje że sie przyjmą bez wieszych strat. :)
Variv

pt 11 lip, 2008

Chyba jednak są różnice przy próbach podrzucania kokonów serviformic serviformicom co w naturze raczej nie ma miejca, czy flaviusa nigerowi. Formica polyctena jednak na początku kolonii naturalnie bazuje na niewolnicach, jestem ciekaw jak to jest juz przy zaawansowanej kolonii - czy zdaża im się porywać poczwarki, czy też jest to wyłącznie domena raptiformic.
Hodowane gatunki:Lasius niger, Formica cinerea, sanguinea, Camponotus ligniperdus
ODPOWIEDZ