Piasek w KOMPAKCIKU

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 05 sie, 2008

Mam dość nietypowe pytanie otóż 2 tygodnie temu kiedy wybrałem się na wakacje mój wujek postanowił mi zrobić prezent. :) Kupił w sklepie zoologicznym piasek dla ptaków. Wszystko fajnie. Na początku bardzo się ucieszyłem piasek był fajnego biało kremowego koloru. Otwieram pudełko wysypuje piasek do mojego formi iii okazuje się że to piasek z aromatem cytrynowym lol dla papużek może nieszkodliwy ale nie wiem co będzie z mrówkami dla człowieka tez może ładny zapach ale czy mrówkom będzie pasował. Jeżeli ktoś używał takiego piasku proszę o odpowiedź:))

Czy może on zaszkodzić moim podopiecznym?
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
ohmlet
Kontakt:

wt 05 sie, 2008

Aromaty centryny to D-limonen i olej kubekowy. Nie bardzo wiem jakie właściwości (poza zapachem daje ów olej) ale D-limonen jest oleistą silnie odkażającą, drażniącą substancją dodatkowo o działaniu antyseptycznym. Mrówki z pewnością tego nie polubią. Sorry.
ohmlet to ohmleT. Jaki jest - każdy widzi :|
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 05 sie, 2008

No to piasek chyba pójdzie do wyrzucenia. A szkoda :(
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
Albert

wt 05 sie, 2008

ohmlet pisze:D-limonen
mały offtop: jak użyliśmy skórek z dwóch grejpfrutów i 3 pomarańczy to udało nam się wyekstrahować aż 1,5 cm^3 tegoż specyfiku :D
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
xXLukasXx
Kontakt:

wt 05 sie, 2008

Ale jakbyś go nie wygotował i wypłukał to nie pozbyłbyś się tych substancji? Jak fajnie wygląda to szkoda wyrzucać.
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)

Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
Awatar użytkownika
Albert

wt 05 sie, 2008

Trza się Piotra spytować jakiego on piacha używa do kompaktów bo powiem ale sprawdza się jak należy. Po zwilżeniu tworzy zwartą skorupkę która nie rozsypuje się po całym formi.
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 05 sie, 2008

No wygląda super myślę że tak zrobię. :) Bo to wszystko wygląda tak, jest dużo kremowych drobinek i w nich gdzieniegdzie sa takie większe żółte i to chyba one tak śmierdzą bo jak dla mnie to smród a nie zapach:(( Wyzbieranie tych drobinek jest niemożliwe gdyż jest ich bardzo dużo i są niewiele większe od ziaren piasku wyróżniają się tylko pomarańczowym kolorem. Nie wiem czy jakbym nie wypłukał tego czy by na wierzch nie wypłynęły :) Może macie jakieś inne pomysły?
PLZ
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
Albert

wt 05 sie, 2008

Wsyp do wody i zagotuj. Z tego co widziałem to limonen nie rozpuszcza sie w wodzie i powinien się wydzielić coś jak oka w rosole. Wystarczy zlać wodę i po krzyku. Ale wtedy tez traci się zlepaijący piasek pyłek i będzie się on przesypywał :/
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

śr 06 sie, 2008

Zrobiłem jak mówiliście ale nie było "rosołu" tylko taka żółta mętna woda. Trzy razy ją wylewałem i nalewałem nowej. dzisiaj patrze do garnka nie ma już tych żółtych granulek ale jeszcze trochę śmierdzi. Akurat miałem iść dzisiaj do miasta to wstąpiłem do zoologicznego i kupiłem 2 kg piachu za 5zł.
Bez żadnego zapachu :D i gitarra:)
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
ODPOWIEDZ