Formica rufibarbis

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Dominika

pt 07 lip, 2006

Witam serdecznie,

Planuje zakupic Formica rufibarbis czy formikarium typu "R" korkowe nadaje sie na hodowle tego gatunku ?
Czy moze jest jakies lepsze rozwiazanie ?
Prosze o pomoc

Pozdrawiam,
Dominika
deZOO

pt 07 lip, 2006

Witamy serdecznie nowego usera :)
"R"ka bedzie ok. Jednak gniazdo poziome tez byłoby dobrym
rozwiązaniem tym bardziej ze rufibarbis w naturze preferuje własnie gniazda płaskie i rozległe, ale jesli w gre wchodzi jeszcze oszczędność miejsca można z powodzeniem zastosować gniazdo pionowe. Materiał wypełniający dla tego gatunku jest zupełnie dowolmny.
Dominika

pt 07 lip, 2006

Widzialam taka odpowiedz na temat formikaria typu "R" czy sie z tym zgadzacie :
""Myślę, że nie najlepszy. Mrówki raczej będą wybierać zacienioną stronę, czyli tę mniej wyeksponowaną - a nie o to przecież chodzi . No, chyba, że postawisz to formi na środku pokoju ""

A co bedzie jesli zaczna sie chowac od wewnetrznej strony formikarium ?
Dominik

pt 07 lip, 2006

To akurat jest moja odpowiedź ;) Jeśli dokładniej zajrzysz na ten wątek, to zobaczysz, że dotyczyła ona pomysłu na zrobienie, że tak powiem, poczwórnej R-ki (gniazda na wszystkich bokach). W przypadku normalnej R-ki zawsze możesz obrócić arenę, tak aby gniazdo było z przodu i problemu nie ma. Nawet jeśli, przy grubym wypełnieniu mrówki zaczną ryć od wewnętrznej strony i cześć korytarzy nie będzie widoczna od przodu (choć zawsze będziesz mogła zajrzeć od tyłu), to wcześniej, czy później przegryzą się również na zewnętrzną stronę.

A odnośnie pionowego gniazda – ja mam zbójnicę (F. sanguinea) również preferującą płaskie gniazda, a trzymam ją w pionowym. Szczerze mówiąc, nie widzę, aby jakoś specjalnie jej to przeszkadzało.

Pozdrowienia dla Dominiki od Dominika :wink:
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Dominika

pt 07 lip, 2006

Troszke mnie uspokoiles ufff.No to nie pozostaje mi nic jak tylko zakupic takie akwarium.

Dominika pozdrawia Dominika i wszystkich mrowkarzy:)
Dominik

pt 07 lip, 2006

Dominika pisze:akwarium
Formicarium :wink:
Jestem przekonany, że nie będziesz żałować zakupu.
Powodzenia :D
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
ODPOWIEDZ