Witam serdecznie,
Planuje zakupic Formica rufibarbis czy formikarium typu "R" korkowe nadaje sie na hodowle tego gatunku ?
Czy moze jest jakies lepsze rozwiazanie ?
Prosze o pomoc
Pozdrawiam,
Dominika
Formica rufibarbis
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Witamy serdecznie nowego usera 
"R"ka bedzie ok. Jednak gniazdo poziome tez byłoby dobrym
rozwiązaniem tym bardziej ze rufibarbis w naturze preferuje własnie gniazda płaskie i rozległe, ale jesli w gre wchodzi jeszcze oszczędność miejsca można z powodzeniem zastosować gniazdo pionowe. Materiał wypełniający dla tego gatunku jest zupełnie dowolmny.
"R"ka bedzie ok. Jednak gniazdo poziome tez byłoby dobrym
rozwiązaniem tym bardziej ze rufibarbis w naturze preferuje własnie gniazda płaskie i rozległe, ale jesli w gre wchodzi jeszcze oszczędność miejsca można z powodzeniem zastosować gniazdo pionowe. Materiał wypełniający dla tego gatunku jest zupełnie dowolmny.
Widzialam taka odpowiedz na temat formikaria typu "R" czy sie z tym zgadzacie :
""Myślę, że nie najlepszy. Mrówki raczej będą wybierać zacienioną stronę, czyli tę mniej wyeksponowaną - a nie o to przecież chodzi . No, chyba, że postawisz to formi na środku pokoju ""
A co bedzie jesli zaczna sie chowac od wewnetrznej strony formikarium ?
""Myślę, że nie najlepszy. Mrówki raczej będą wybierać zacienioną stronę, czyli tę mniej wyeksponowaną - a nie o to przecież chodzi . No, chyba, że postawisz to formi na środku pokoju ""
A co bedzie jesli zaczna sie chowac od wewnetrznej strony formikarium ?
To akurat jest moja odpowiedź
Jeśli dokładniej zajrzysz na ten wątek, to zobaczysz, że dotyczyła ona pomysłu na zrobienie, że tak powiem, poczwórnej R-ki (gniazda na wszystkich bokach). W przypadku normalnej R-ki zawsze możesz obrócić arenę, tak aby gniazdo było z przodu i problemu nie ma. Nawet jeśli, przy grubym wypełnieniu mrówki zaczną ryć od wewnętrznej strony i cześć korytarzy nie będzie widoczna od przodu (choć zawsze będziesz mogła zajrzeć od tyłu), to wcześniej, czy później przegryzą się również na zewnętrzną stronę.
A odnośnie pionowego gniazda – ja mam zbójnicę (F. sanguinea) również preferującą płaskie gniazda, a trzymam ją w pionowym. Szczerze mówiąc, nie widzę, aby jakoś specjalnie jej to przeszkadzało.
Pozdrowienia dla Dominiki od Dominika
A odnośnie pionowego gniazda – ja mam zbójnicę (F. sanguinea) również preferującą płaskie gniazda, a trzymam ją w pionowym. Szczerze mówiąc, nie widzę, aby jakoś specjalnie jej to przeszkadzało.
Pozdrowienia dla Dominiki od Dominika
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
FormicariumDominika pisze:akwarium
Jestem przekonany, że nie będziesz żałować zakupu.
Powodzenia
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
.png)