Zmiana Formiacarium

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Sargeras

czw 16 paź, 2008

Witam, W jaki sposób mogę przenieść moją kolonię do innego formicarium?
Awatar użytkownika
geb88

czw 16 paź, 2008

z formikarium?
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Sargeras

czw 16 paź, 2008

tak! jest to formikarium korkowe
Awatar użytkownika
Miniu

czw 16 paź, 2008

Po pierwsze musisz podgrzać gniazdo tak, aby mrówki się z niego wyprowadziły.Po drugie musisz powiedzieć z jakiego formi przeprowadzasz do jakiego.Wtedy będzie można pomyśleć co dalej.
Ostatnio zmieniony czw 16 paź, 2008 przez Miniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
geb88

czw 16 paź, 2008

ciężko będzie.. jak mają sucho, to może w przeciągu kilku godzin do paru dni wprowadziły by się do probówki jak mają wybieg.
Jeśli nie.. to ja pomysłów nie mam takich, co by je publikować na łamach forum :mrgreen:
No możesz ew. je jakoś wypłoszyć i wyzbierać pojedynczo jak wyjdą z formi. Lub metodą na lampkę- czyli zacieniasz pewną część areny (o ile jest) i nagrzewasz resztę- tam gdzie siedzą. Rób to ostrożnie, ponieważ mrówki są zmiennocieplnymi, źle znoszą gwałtowne skoki temperatur, chociaż częściowo o to tutaj chodzi.

Zbliżaj lampkę min. na 10 cm. Dopuszczam u siebie nawet i 5cm, ale pod pełną kontrolą i na bardzo krótki okres czasu. Jak wyjdą w zacienione miejsce wyzbieraj. (Albo żeby nie zbierać, połącz czymś wejście formi z tymczasowym "przechowywalnikiem mrówek" i wtedy przeprowadź operację odwrotną, z tym że do nowego formi. Albooo od razu połącz jedno formi z drugim, np krótkim wężykiem, naświetlaj jedno a drugie zostaw niedoświetlane).
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Sargeras

czw 16 paź, 2008

Dzięki o to mi właśnie chodziło :)

Pozdrawiam, Sargeras
Awatar użytkownika
Miniu

czw 16 paź, 2008

Mrówki wyczuwają każdą nawet najmniejszą zmiane temperatury, więc 5 cm wydaje się niekonieczne.Trzeba dać im tak z godzinke na wyzbieranie wszystkich jajek.Nie trzeba się spieszyć :)
Awatar użytkownika
geb88

czw 16 paź, 2008

łuuuu.. przy 5 cm wyzbierają jaja w 15 min. Tylko trzeba tak raz na jakiś czas i to krótki przybliżyć. Ale byle nie spalić!
Newbie's Defender
Awatar użytkownika
Scytal

pt 17 paź, 2008

Wyzbierają, albo padną z przypływu nagłej fali gorąca ;)
Ostatnio zmieniony pt 17 paź, 2008 przez Scytal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
geb88

pt 17 paź, 2008

mi jeszcze ani razu nie padły ;) Po prostu każdy ma swoje sposoby adekwatne do doświadczeń w tego rodzaju przypadkach :)
Newbie's Defender
Awatar użytkownika
Miniu

pt 17 paź, 2008

Moja ostatnia przeprowadzka opierała się na wyrzuceniu mrówek na arene prosto z probówki :wink:
Sargeras

pt 17 paź, 2008

Próbuję Podgrzać królową ale ona ucieka w całkiem inne miejsce :/ Cały czas w mrowisku zostaje a wyjść nie chce i tak reszta mrówek.... Co mam zrobić?
Awatar użytkownika
geb88

sob 18 paź, 2008

jedyna rada - próbować dalej i obmyślić nowy sposób, np. nagrzewać te miejsca do których nie mają się przeprowadzać ( prawdopodobnie użyjesz jednej lampki, więc trzeba by co parę minut zmieniać miejsce oświetlenia).
Newbie's Defender
Awatar użytkownika
Scytal

sob 18 paź, 2008

Przykryj czymś miejsce gdzie mają się wprowadzić, a całą reszte oświetl, niekoniecznie "na ciepło", tak zeby przeszkadzało im swiatło i cierpliwie czekaj.
Ostatnio zmieniony sob 18 paź, 2008 przez Scytal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ