Wiadomości o feromonach Lasius niger pilnie poszukiwane!

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

eithel

śr 12 lip, 2006

Witam wszystkich serdecznie!
Od paru dni już przekopuję wszystkie dostępne mi publikacje na temat mrówek w poszukiwaniu wiadomości o feromonach Lasius niger i odczynnikach chemicznych potrzebnych do ich wykrycia. Słyszałam, że takie wiadomości dostępne są w "The ants of Poland", ale niestety nie mam dostępu do tej książki :(
Bardzo proszę więc, jeżeli ktoś orientuje się jakie odczynniki są potrzebne do wykazania obecności feromonu L. niger i wie również coś na temat samego feromonu niech dostarczy mi niezbędnych informacji.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich
eithel
Dominik

śr 12 lip, 2006

W "The ants of Poland" na 99% tego nie ma - sprawdzę jeszcze, jak wrócę do domu. Informacje dot. feromonów są, o ile pamiętam, w "The ants". Niestety nie dysponuję tą pozycją :(
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Awatar użytkownika
Johnbol

śr 12 lip, 2006

Witam!

Większość informacji, które mogłyby się przydać eithel przekazałem już jej na PW. Jednak gdyby ktoś był zainteresowany to i tu zamieszczę odnośniki do ston, na które trafiłem (niestety wszystkie po angielsku).

http://darwin.nap.edu/books/0309052815/html/41.html - Rozdział (autorstwa B. Holldoblera) z książki zatytułowanej "Chemical Ecology: The Chemistry of Biotic Interaction"

http://www.zoo.utoronto.ca/zoo344s/2006 ... 20Page.htm - Krótki opis zjawiska feromonów wraz z tablicą ukazującą skład chemiczny feromonów wydzielanych przez kilka gat. mrówek (w tym L.niger). Z boku strony jest również menu z odnośnikami do podstron, na których znajdziemy m.in. dokładny opis składu feromonów wydzielanych przez Lasius fuliginosus.

Pozdrawiam!

P.S.: W książce "The Ants" autorstwa B. Holldoblera i E.O. Wilsona, wspomnianej przez Dominika, faktycznie powinny być zamieszczone szersze informacje dotyczące feromonów, gdyż natrafiłem na wiele odniesień do tej pozycji w artykułach dot. feromonów właśnie.
FABRICATI DIEM, PVNC!
eithel

czw 13 lip, 2006

Dziękuję za pomoc, szkoda, że tak niewele publikacji na ten temat jest dostępnych w Polsce:(
eithel
eithel

czw 13 lip, 2006

Witam znowu!
Po raz kolejny potrzebuję niestety fachowej porady i pomocy :D W publikacjach na temat mrówek znalazłam, że robotnice są w stanie przeżyć pewien czas bez królowej i zachowują się przy tym zupełnie naturalnie, rozpoczynają budowę gniazda itd. Czy to prawda? Ile czasu robotnice są w stanie kontynuować życie anarchistek:)? Czy po umieszczeniu robotnic np. w naczyniu z piaskiem zaczną one jak gdyby nigdy nic kopać sobie pierwszy tunel?
eithel
Awatar użytkownika
Johnbol

czw 13 lip, 2006

Witam!

Oczywiście życie kolonii bez królowej w większości przypadków skazane jest na rychły koniec. Robotnice są w stanie przeżyć ok. 6 miesięcy do 1 roku (obserwacje własne). Średnio czas ten zwiększa się, jeśli w kolonii znajduje się młode potomstwo. Mrówki oczywiście zachowują się jak za życia królowej - kopią korytarze, opiekują się potomstwem, poszukują pożywienia. Jednak uważa się, że cykl kolonii normalnie jest utrzymywany przez feromony królowej, więc jakiś czas po jej utracie może dojść do zachwiania tego cyklu, a co za tym idzie, także zmiany zachowań, które uważamy za normalne.

Są jednak przypadki, o których wpominał F. Ramade w Świecie mrówek, że rolę zmarłej rodzicielki przejmują robotnice (u kilku "wyspecjalizowanych rodzajów i u licznych gatunków z rodziny Poneridae."*). Wtedy możemy zaobserwować u robotnic dzieworództwo arrenotokowe (rodzą się tylko samce) lub deuterotokowe (dają samice i samce). Co może być dla nas ciekawe, jako badaczy rodzimej myrmekofauny, W.C. Crawley w 1911 r. przeprowadził obserwacje, z których można wywnioskować, że po śmierci królowej L.niger i po zaadoptowaniu (kolejny sposób w jaki robotnice radzą sobie w przyp. osierocenia kolonii) przez robotnice tego gatunku królowej z gat. L. umbratus, robotnice L.niger składały jaja (co tłumaczyłoby pojawianie się młodych robotnic Lasius niger). Nad rzetelnością wyników tych badań nie będę się rozwodził, z racji tego, że nie natrafiłem na więcej informacji, które mogłyby potwierdzić ten fakt (może nawet już go obalono...). Również rok, w którym przeprowadzono te obserwacje raczej nie powinien wywoływać powszechnego huraoptymizmu...

Pozdrawiam!

*Cytat, oraz dalsze informacje pochodzą z książki F. Ramade Świat mrówek, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Seria wydawnicza OMEGA, Warszawa 1968 r., s. 76
FABRICATI DIEM, PVNC!
eithel

czw 13 lip, 2006

Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje - podziwiam zasób wiedzy i fachowość :D
pozdrawiam
eithel
ODPOWIEDZ