Problem z identyfikacją.

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

zlyZwierz

czw 19 mar, 2009

Witam.
Pod koniec lata 2008 "odłowiłem" kolonię mrówek. (w miejscu gdzie mieszkały facet orał pole i szkoda mi było je tam zostawić na jego pastwę)

Z wyglądu przypominają F.rufibarbis, ale w gnieździe są aż trzy królowe.

Czy mogą to być F.rufibarbis ?

PS Strasznie "zamulone" sa te mróweczki - mam też kolonię F.sanguinea i F.cinerea i tam panuje po prostu eksplozja życia :)
Za to moje F.(chyba)rufibarbis siedzą z wypchanymi odwłokami i nawet z gniazda nie wychodzą...

//edit

Może to wina tego, że ich nie zimowałem. Niestety z braku miejsca w lodówce nie dałem rady. Poczekam może aż wyciągną z kokonów dwie ostatnie robo i do piwnicy je wstawię..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Akumas

pt 20 mar, 2009

Zdjęcie by naprawdę pomogło , F. rufibarbis raczej odpada. Podaj może dokładny opis ubarwienia królowej.
Pozdrawiam
Akumas
Awatar użytkownika
SmoodeR

pt 20 mar, 2009

Szczegoly szczegoly szczegoly!!! a najlepiej zdjecia zdjecia zdjecia :p bo inaczej nawet nie ma co zgadywac co to za gatunek ;)
zlyZwierz

pt 20 mar, 2009

Mam na razie do dyspozycji N73 i Sony CyberSho(i)t, więc cieżko zrobić mądre fotki.. ale postaram się.

//edit

Ta nokia nie jest taka ostatnia ;) wystarczy w dzień cykać.

To jest jedna z trzech koleżanek (akurat ta najmniejsza):
http://wstaw.org/images/free/2009/03/21 ... a8cf4.jpeg
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 21 mar, 2009

Mnie to jak najbardziej przypomina rufi, ale niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni :wink:
Awatar użytkownika
socolovsky

sob 21 mar, 2009

Wnioskując ze wzoru na tułowi królowej, to prawie na bank jest to Formica rufibarbis. Ciekawa, zdawało mi się, że rufi są z reguły monoginiczne, musiałeś mieć szczęście, że wypatrzyłeś kolonią z 3 królowymi.
Awatar użytkownika
Orn

sob 21 mar, 2009

A jak to jest u Formica cunicularia z królowymi?
Tu opis, z którego wynika, że czasem można je pomylić.
"Ubarwienie brunatne z czerwonobrunatnymi nogami i czółkami. Niekiedy w części środowej jaśniejsza podobnie do pierwomrówki krasnolicej (Formica rufibarbis)."

Lupka w ręke i http://www.stowcip.webd.pl/mrowki_przewodnik/s25.htm ;)
zacząłbym od oglądania łuski pomostka.(tak też sam zrobiłem i ku mojemu zdziwieniu, posiadam Formica cunicularię a nie F.Fufibarbis! Wtopa :D . Faktycznie wzorek na tułowiu królowej mnie zmylił i ubarwienie niektórych robotnic, nie widziałem potrzeby zaglądania do klucza :D)
Awatar użytkownika
Akumas

sob 21 mar, 2009

Jest to Formica rufibarbis , masz tutaj przykład koloni oligoginicznej gdzie występuje kilka składających jaja matek, ale nie tolerujących się wzajemnie dlatego też pewnie zauważyłeś że starają się siedzieć osobno. Patrząc na pokolenia robotnic jest to kolonia przynajmniej 2-3 letnia (może nawet starsza) a królowe mogą być porójkowe które powróciły do macierzystego gniazda
Pozdrawiam
Akumas
ODPOWIEDZ