Witam
Mam formikarium korkowe z dołączoną areną z piaskiem. Mrówki oklejają szybę piaskiem, ograniczając mi widoczność (nie jest tak mokro że para wodna się skrapla).
Moje pytanie brzmi: czy można hodować mrówki bez piasku? Bez niego nie zaklejałyby szyby...
Formi bez piasku?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
- socolovsky
Moje Tetramorium caespitum zalepiły szkło w taki sposób jak opisujesz i stopniowo usuwają piasek w miarę jego obsuszania, trwa to jednak baaardzo długo, gdyż aż od wakacji i nadal spora część szyby jest "zapiaszczona". Ale pewnie wszytko potoczyłoby się szybciej, gdybym w mniejszym stopniu przeholował z wilgotnością.
Właśnie tego się obawiam. Kombinuję z areną otoczoną fosą (mrówki miały by pod dostatkiem wody). Czy musiałbym wtedy nawilżać formikarium? Liczebność kolonii to ok 100 mrówek. Co o tym sądzicie?
Nie pozna się życia, dopóki nie przeżyje śmierci...
- pawelllQwE
- Kontakt:
To trochę za mała kolonia aby regulowały sobie same wilgotność więc musisz nawadniać.
Z tą regulacją wilgotności przez mrówki to jakaś bujda. 
Żadnym moim mrówkom nie pozwalam chodzić do kuchni lub łazienki po wodę.
Lepiej nauczyć się odpowiednio nawilżać formikarium, żeby czuły się w nim dobrze.
Żadnym moim mrówkom nie pozwalam chodzić do kuchni lub łazienki po wodę.
Lepiej nauczyć się odpowiednio nawilżać formikarium, żeby czuły się w nim dobrze.
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
.png)