jakieś 5 dni temu złapałem 2 królowe L. niger, umieszczone sa w próbowkach ale nie kładą jeszcze jaj. Ile musze czekać na pierwsze jaja??
Post poprawił Devil_
co nie tak??
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Witam na forum
.
Różnie to bywa, zalecałbym jeszcze trochę cierpliwości.
Ps. Rozumiem, że królowe były bez skrzydełek.
Różnie to bywa, zalecałbym jeszcze trochę cierpliwości.
Ps. Rozumiem, że królowe były bez skrzydełek.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Nic nie dokładaj bo ją jeszcze zabiją heh. Postaw próbówke w zacienionym spokojnym miejscu. W temperaturze najlepiej powyżej 25 stopni celcjusza. Na_pewno w ciągu najbliższych dni cos sie pojawi.
Post poprawił Devil_
Post poprawił Devil_
Zapraszam na pogawędki o mrowcach i nie tylko :) ----> 5597536
Tomasz
Możesz, ale jest to obarczone pewnym ryzykiem i koniecznie trzeba robotnice do tego przygotować (temat już był poruszany na forum) - na samym początku przygody z mrówkami odradzam. Natomiast całkowicie bezpieczne jest dokładanie larw i poczwarek.
EDIT: ... całkowicie bezpieczne, tzn. pomijając kwestię pasożytów, które się mogą przypałętać - ale tak jest ze wszystkim "obcym", co pakujesz do formicarium.
Ps. Używaj wielkich liter na początku zdania, pls.
Możesz, ale jest to obarczone pewnym ryzykiem i koniecznie trzeba robotnice do tego przygotować (temat już był poruszany na forum) - na samym początku przygody z mrówkami odradzam. Natomiast całkowicie bezpieczne jest dokładanie larw i poczwarek.
EDIT: ... całkowicie bezpieczne, tzn. pomijając kwestię pasożytów, które się mogą przypałętać - ale tak jest ze wszystkim "obcym", co pakujesz do formicarium.
Ps. Używaj wielkich liter na początku zdania, pls.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Witam 
Nie ma MUSU zimowania, jednak jest ono korzystne dla kondycji kolonii - sugeruję przeszukać forum - już o tym było kilkakrotnie.
Nie ma MUSU zimowania, jednak jest ono korzystne dla kondycji kolonii - sugeruję przeszukać forum - już o tym było kilkakrotnie.
Ostatnio zmieniony czw 27 lip, 2006 przez PIOTR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Powiem tak, róznie ro bywa. Np. Campo potrzebuja średnio 3 tygodzni do wyklucia. U mnie razem z campo dostałem lasius brunneus i co? Z jajek wykluły sie larwy dopiero tydzień po tym jak u campo dostrzegłem pierwsze larwy. Jesli chodzi o nigerki to moze byc kwestia 1-3 tygodni w zaleznosci od temperatury. Moja campo i brunneus miały takie same parametry. Tak wiec czekać, czekać i jeszcze raz czekac. Nie raz, nie dwa, mrówy wystawiaja naszą cierpliwość na próbe.
rzepa żepa ziepa ziepa
.png)