co nie tak??

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

tomasz

ndz 23 lip, 2006

jakieś 5 dni temu złapałem 2 królowe L. niger, umieszczone sa w próbowkach ale nie kładą jeszcze jaj. Ile musze czekać na pierwsze jaja??

Post poprawił Devil_
Dominik

ndz 23 lip, 2006

Witam na forum :wink: .
Różnie to bywa, zalecałbym jeszcze trochę cierpliwości.
Ps. Rozumiem, że królowe były bez skrzydełek.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
tomasz

ndz 23 lip, 2006

Tak tak królowe były juz bez skrzydełek. mam jeszcze jedno pytanko czy do takiej królowej moge dokładać złapane robotnice??

Post poprawił Devil_
Awatar użytkownika
Cole

ndz 23 lip, 2006

Nic nie dokładaj bo ją jeszcze zabiją heh. Postaw próbówke w zacienionym spokojnym miejscu. W temperaturze najlepiej powyżej 25 stopni celcjusza. Na_pewno w ciągu najbliższych dni cos sie pojawi.

Post poprawił Devil_
Zapraszam na pogawędki o mrowcach i nie tylko :) ----> 5597536
Dominik

ndz 23 lip, 2006

Tomasz
Możesz, ale jest to obarczone pewnym ryzykiem i koniecznie trzeba robotnice do tego przygotować (temat już był poruszany na forum) - na samym początku przygody z mrówkami odradzam. Natomiast całkowicie bezpieczne jest dokładanie larw i poczwarek.

EDIT: ... całkowicie bezpieczne, tzn. pomijając kwestię pasożytów, które się mogą przypałętać - ale tak jest ze wszystkim "obcym", co pakujesz do formicarium.

Ps. Używaj wielkich liter na początku zdania, pls.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
tomasz

ndz 23 lip, 2006

A mam jeszcze jedno pytanko. Czy muszę te królowe zimować i jak to się robi i kiedy??
kulas

pn 24 lip, 2006

Witam caly czas nurtuje mnie jedno pytanie co zrobic z mrówami w zime wlożyc je do zamrażalki czy podgrzewac cala zime??
z góry dziex za odp pozdro
PIOTR

pn 24 lip, 2006

Witam :)
Nie ma MUSU zimowania, jednak jest ono korzystne dla kondycji kolonii - sugeruję przeszukać forum - już o tym było kilkakrotnie.
Ostatnio zmieniony czw 27 lip, 2006 przez PIOTR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
tomasz

czw 27 lip, 2006

W_końcu położyły. Teraz pytanie ile do wyklucia??

Post poprawił Devil_
Awatar użytkownika
nagilum

sob 29 lip, 2006

tomasz pisze:W_końcu położyły. Teraz pytanie ile do wyklucia??

Post poprawił Devil_
Też mnie to ciekawi.. bo u moich mrów tez są jajeczka....
Awatar użytkownika
Albert

sob 29 lip, 2006

Powiem tak, róznie ro bywa. Np. Campo potrzebuja średnio 3 tygodzni do wyklucia. U mnie razem z campo dostałem lasius brunneus i co? Z jajek wykluły sie larwy dopiero tydzień po tym jak u campo dostrzegłem pierwsze larwy. Jesli chodzi o nigerki to moze byc kwestia 1-3 tygodni w zaleznosci od temperatury. Moja campo i brunneus miały takie same parametry. Tak wiec czekać, czekać i jeszcze raz czekac. Nie raz, nie dwa, mrówy wystawiaja naszą cierpliwość na próbe.
rzepa żepa ziepa ziepa
kulas

sob 29 lip, 2006

Witam skoro zaczeliscie temat ile czasu potrzeba na wyklucie jaj,
to i ja sie zapytam ile czasu potrzebuja jaja f.fucsa dodam tylko ze mam juz spore kokony :D
Awatar użytkownika
Albert

pn 31 lip, 2006

Fusca rozwija sie błyskawicznie. Mi w temp 25-30 C rozwój od jaja do robo trwał 3 tygodnie. Poczwarka w takiej temp lezała ok 9 dni.
rzepa żepa ziepa ziepa
ODPOWIEDZ