Dziwaczne zachowanie F.cunicularia
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
O rany, już myślałem, że coś się u F.cunicularia pomieszało. Około 50 robo wokół (i na) królowej podwinęło odwłoki jak do polewania kwasem. Królowa również, choć wpierw jej nie zauważyłem, taką szczelną masę utworzyły. Nietypowo przylegały do siebie. Już myślałem że to koniec, że się zabiją w oparach. Prawdopodobnie to część zabiegu kosmetycznego, bo po chwili zaczęły się czyścic samodzielnie. Możliwe, że w ten sposób faktycznie zwiększają stężenie kwasu w powietrzu, co jest skuteczne przy zwalczaniu pasożytów.
Nie wiem co dokładnie robiły. Podkurczały odwłok do żuwaczek, tyle, że bardzo dużo jednocześnie, i w bardzo bliskim kontakcie z innymi robotnicami i królową. Taka kula się utworzyła.
Nie każdy gatunek oblewa kwasem. Są gatunki, które mają żądło(np. Myrmice) które wbijają w ofiarę. Ponoć faraonki mają przekształcone żądło, którym nakładają jad - jakby forma pośrednia.
Nie każdy gatunek oblewa kwasem. Są gatunki, które mają żądło(np. Myrmice) które wbijają w ofiarę. Ponoć faraonki mają przekształcone żądło, którym nakładają jad - jakby forma pośrednia.
Ostatnio zmieniony sob 12 wrz, 2009 przez Orn, łącznie zmieniany 1 raz.
To nie tak - mrówki ogniste (w tym faraonki) potrafią wydzielić z żądła kroplę śmierdzącego jadu, by odstraszyć konkurentów/drapieżniki. Nie wiem, czy wciągają jad nazad, gdy przestanie być potrzebny - ale na pewno żądlą i na pewno wstrzykują jad ofierze. W końcu, stąd ich nazwa: mrówki ogniste; nazwa ta bynajmniej nie wzięła się stąd, że mrówki potrafią się podpalić. 
- socolovsky
U moich F.cinerea obserwowałem identyczne zachowanie. Może w ten sposób robotnice reagują na potencjalne zagrożenie i chronią królową otaczając ją zwartą masą ciał? Być może wygięcie odwłoku nie oznacza wydzielenia kwasu, lecz mrówki chcą jak najbardziej skompresować swoje rozmiary, by więcej robotnic zmieściło się wokół królowej? To tylko takie moje luźne spekulacje, niepoparte niczym poza intuicją.
niepotrzebnie skupiacie się na królowej, one robią tak również bez niej, na środku komory kilka robotnic podwija odwłoki i wszystkie mrówki które są w pobliżu dobiegają i naśladują zbijając się w rezultacie w jedną kulę
królowa nie jest tu katalizatorem, co najwyżej uczestnikiem
królowa nie jest tu katalizatorem, co najwyżej uczestnikiem
http://www.erepublik.com/en/referrer/Elczikeno - na nudę
.png)