help me-L.niger

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

misiek821

pt 02 paź, 2009

Ludzie pomocy.Zrobiłem formikarium z gipsu,arena z piasku.I mam problem, jak położyłem tam strzykawke z królową i robotnicami.Wszystko było pięknie, w nocy gdzies wszystkie mrówki znikły?Jako że nie widziałem nigdzie żadnej mrówki, wziąłem strzykawke, a tu pod nią dziura?Biore lampke i widzę że tam są wszystkie mrówki z jajami i larwami.Piasek suchy a gniazdo z gipsu wilgotne. Od wczoraj zauważyłem, że 1 mrówka w gipsie zaczyna uszczelniac[?]gniazdo tzn.pomiedzy szybką i gipsem dawac piasek.Jednak pozostałe mrówki powiększają gniazdo w piasku. Co zrobic? Boje się, że im sie piasek zawali bo zrobiły komore 3*2 cm i tam siedzą.Czy można jakoś zmobilizowac mrówki by sie przeprowadziły?I czy jak mrówka jest długo bez wilgoci to cos sie stanie?

Kolega powiedział, że w takich sytuacjach mażna spróbowac mechanicznie przeniesc królową i robotnice i szybko zasypać gniazdo.[ale co z jajami larwami i poczwarkami?]

Jeśli chodzi o pokarm mają miód, mieszanke,zółtko i czasami muche ale i tak tylko 1 je [ta co szczelnia gniazdo]

Każdy kolejny post z tak rażącymi i poprawianymi już przeze mnie wcześniej błedami ląduje na śmietniku. Ostrzegam.
ps. Po kropce wstawiamy odstęp (spację).
Ostatnio zmieniony pt 02 paź, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Formik

pt 02 paź, 2009

Skoro zrobiły komory w piasku, to nie był suchy.

Dopóki piasek jest mokry, mrówy będą w nim siedzieć.
misiek821

pt 02 paź, 2009

Piasek jest suchy.Jestem pewnie na 100%Przed wpuszczenie mrówek był przez 2dni cały czas oświetlony lampą.
Awatar użytkownika
Formik

pt 02 paź, 2009

Skoro jest suchy, to w jaki sposób mogą w nim KOPAĆ?

Jeśli byłby suchy, to byłby sypki i nie dał się formować. Taki piasek jest ewidentnie wilgotny. Nie mówię, że to błoto, ale jeśli utrzymuje formę korytarzy i komór, to siłą rzeczy musi być w nim wilgoć, która go skleja.
misiek821

pt 02 paź, 2009

Niech ci bedzie może i jest mokry [nie wiem dla mnie ejst w 100% suchy]to co teraz zrobić?nic nie widac co jest w środku.nie wiem ile ich żyje widzę tylko 3mrówki.1co robi w gipsie,2i3 co cały czas wynoszą piasek z dziury.

Może mam to jakoś oszuszyc?Jak?
Mechanicznie królową?o ile żyje?
Czy może po rozwalic lekko im te gniazdo?[tak by powiększyc dziurę.Może szybciej sie wyniosą.
Czy może mam od dołu ogrzac szuszarką?
Awatar użytkownika
Volxon

pt 02 paź, 2009

To poczekaj aż kompletnie wyschnie. Ale to może potrwać... Ja zamoczyłem piasek i w takiej wilgotności powietrza jaka jest w formi schnie już trzeci tydzień. Nie zostaje ci nic innego jak czekać, nie zasypuj bo możesz im coś zrobić, tak samo nie warto królowej mechanicznie usunąć z gniazda. Pozdro :wink:
misiek821

pt 02 paź, 2009

Ale ja tam nic nie widzę.Nie wiem nawet czy królowa żyje.Przez dziure ledwo co robotnica wychodzi,nie wiem jak tak królowa weszła.

Moze jednak to jakoś wyszuszyc?
Awatar użytkownika
Volxon

pt 02 paź, 2009

misiek821 pisze:nie wiem jak tak królowa weszła
Weszła królowa a później Robo zwęziła wejście ;P No to susz:) Podnieś lekko temperaturę lampką i już.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pt 02 paź, 2009

Spoko spoko, zaraz coś poradzimy ;P

Jeśli chodzi o sam piasek, to jeśli dałeś na arenę wilgotny piasek i TAM go osuszałeś lampką to zrobiła się z niego sucha skorupa ale mocno ubita (wiem to z własnego doświadczenia). Jeśli piasek jest sypki (tak że bierzesz do ręki do samego spodu i przesypujesz przez palce) to jest to wbrew fizyce xD Ale z tego co wyczytałem to zrobiłeś dokładnie tak jak napisałem w pierwszej opcji :)

Pasowałoby je przenieść jakoś do czegoś i na arenę dać suchy piasek (sypki), czyli wysusz w czymś a potem jak zrobi się z tego skorupa to skrusz (nie jest to trudne ;p). Wybierz tą opcję jeśli chcesz zrobić to szybko :wink:

Opcja numer 2 poczekaj aż się same przeniosą bo w końcu wilgoci braknie i będą się musiały przenieść (po kilku dniach w takiej skorupie jest trochę wilgoci).

Wybieraj ;P
misiek821

pt 02 paź, 2009

piasek jest sypki.W pobliżu tej dziury nie ma źródla wilgoci.
Awatar użytkownika
Formik

pt 02 paź, 2009

misiek821 pisze:piasek jest sypki.W pobliżu tej dziury nie ma źródla wilgoci.
Skoro jest sypki, to znaczy, że ziarenka są luźne. Jeśli są luźne, to się łatwo przesypują. Jeśli się łatwo przesypują, to nie można z nich zrobić nic innego niż wydma.

Jakby było tak jak mówisz, to dostałbyś chyba Nobla...
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pt 02 paź, 2009

Jakby było tak jak mówisz, to dostałbyś chyba Nobla...
Dokładnie ;P

Coś chyba Ci się pomyliło ;P
misiek821

pt 02 paź, 2009

Dla mnie tez to chyba chore.Jednak zauważyłem że mrówki nie tylko wynoszą piasek ale i też wnoszą tak wielkie kamienie.Może są jakimis mądrymi mrówkami i wiedzą jak sie buduje :D

Wymiar 2x3 wziołem z tego,że w obrębie takich wymiarów piasek sie rusza.Więc mogą byc też małe kanaliki tylko.

Myślałem też że od gipsu może iść wilgoc, ale ta dziura jest w najdalszym miejscu.

PS.dodam jescze że piasek jest dość dużych rozmiarów.Więc może przez to sie to trzyma.
Ostatnio zmieniony pt 02 paź, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pt 02 paź, 2009

Daj fotkę jak to wszystko wygląda, bo teraz zauważyłem nowe fakty ;P
Manw

sob 03 paź, 2009

Moje M.rubra siedziały trzy tygodnie w piasku. Później posłusznie wlazły do gniazda (chociaż czasem odwiedzają stare tunele).
misiek821

sob 03 paź, 2009

Sorry ale nie moge dac zdjęcia.Proste nie mam czym zrobic :D[aparat po wakacjach w naprawie :D]

Po co 1mrówka uszczelnia to gniazdo?Będzie sie tam przeprowadzała kolonia?Czy po prostu nudzi jej sie ?
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 03 paź, 2009

Możliwe, że będą się przeprowadzać, mrówki często uszczelniają gniazda. Choć może tylko od tak sobie tylko uszczelnia :wink:
misiek821

sob 03 paź, 2009

No to teraz bedą jaja.Zawaliło im sie to;[ nie wiem co robic.Ratowac?Czy co?Biega 10robo a nie widac królowej;[ nie wiem jak to się stało,że sie zawalilo.
Awatar użytkownika
Formik

sob 03 paź, 2009

Nic nie ruszaj - w przyrodzie też im się czasem zawala.
Dadzą sobie radę.
Awatar użytkownika
Volxon

sob 03 paź, 2009

Jak jej robo nie odkopią to musisz ratować, byle ostrożnie...
misiek821

sob 03 paź, 2009

xD no to nie dostane nobla za złamanie praw fizyki.

O juz nie tylko 1robo uszczelnia tylko 5.Reszta wyciąga jajka,larwy i poczwarki,ale nie widac królowej;[
Awatar użytkownika
Volxon

sob 03 paź, 2009

No to jak już wynoszą poczwarki itd. to zaraz wyjdzie królowa cierpliwości :lol:
misiek821

sob 03 paź, 2009

10.45
królowa odkopana:D żyje

10,50
wszystkie mrówki są przy królowej

10,55
3mrówki wracją do pracy

10,59
No bez jaj mrówki wraz w królową znowu kopią tym razem blisko gipsu.[zaraz przy wejsciu]
Awatar użytkownika
BartTP

sob 03 paź, 2009

A nie przyszło Ci, geniuszu, do głowy, że za dużo tego piasku im dałeś? Daje się maksymalnie 0,5 cm! Gips pięknie przewodzi wodę, która wsiąka w piaseczek. Oczywiście nawilżasz gips, prawda? Inaczej przecież nie miałbyś nadziei, że mrówki się doń przeprowadzą. Gips, oczywiście, powinien leżeć na gołym szkle, a nie piasku, z przyczyn oczywistych.
misiek821

sob 03 paź, 2009

Gips jest nawilżony, jest na szkle.A co do piasku chyba jest 1cm najgrubszym miejscu a tak to 0,6cm. 1cm jest ,bo mam na dużej wysokości wejscie do gniezda.
ODPOWIEDZ