help me-L.niger
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Ludzie pomocy.Zrobiłem formikarium z gipsu,arena z piasku.I mam problem, jak położyłem tam strzykawke z królową i robotnicami.Wszystko było pięknie, aż w nocy gdzies wszystkie mrówki znikły?Jako że nie widziałem nigdzie żadnej mrówki, wziąłem strzykawke, a tu pod nią dziura?Biore lampke i widzę że tam są wszystkie mrówki z jajami i larwami.Piasek suchy a gniazdo z gipsu wilgotne. Od wczoraj zauważyłem, że 1 mrówka w gipsie zaczyna uszczelniac[?]gniazdo tzn.pomiedzy szybką i gipsem dawac piasek.Jednak pozostałe mrówki powiększają gniazdo w piasku. Co zrobic? Boje się, że im sie piasek zawali bo zrobiły komore 3*2 cm i tam siedzą.Czy można jakoś zmobilizowac mrówki by sie przeprowadziły?I czy jak mrówka jest długo bez wilgoci to cos sie stanie?
Kolega powiedział, że w takich sytuacjach mażna spróbowac mechanicznie przeniesc królową i robotnice i szybko zasypać gniazdo.[ale co z jajami larwami i poczwarkami?]
Jeśli chodzi o pokarm mają miód, mieszanke,zółtko i czasami muche ale i tak tylko 1 je [ta co szczelnia gniazdo]
Każdy kolejny post z tak rażącymi i poprawianymi już przeze mnie wcześniej błedami ląduje na śmietniku. Ostrzegam.
ps. Po kropce wstawiamy odstęp (spację).
Kolega powiedział, że w takich sytuacjach mażna spróbowac mechanicznie przeniesc królową i robotnice i szybko zasypać gniazdo.[ale co z jajami larwami i poczwarkami?]
Jeśli chodzi o pokarm mają miód, mieszanke,zółtko i czasami muche ale i tak tylko 1 je [ta co szczelnia gniazdo]
Każdy kolejny post z tak rażącymi i poprawianymi już przeze mnie wcześniej błedami ląduje na śmietniku. Ostrzegam.
ps. Po kropce wstawiamy odstęp (spację).
Ostatnio zmieniony pt 02 paź, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 3 razy.
Skoro jest suchy, to w jaki sposób mogą w nim KOPAĆ?
Jeśli byłby suchy, to byłby sypki i nie dał się formować. Taki piasek jest ewidentnie wilgotny. Nie mówię, że to błoto, ale jeśli utrzymuje formę korytarzy i komór, to siłą rzeczy musi być w nim wilgoć, która go skleja.
Jeśli byłby suchy, to byłby sypki i nie dał się formować. Taki piasek jest ewidentnie wilgotny. Nie mówię, że to błoto, ale jeśli utrzymuje formę korytarzy i komór, to siłą rzeczy musi być w nim wilgoć, która go skleja.
Niech ci bedzie może i jest mokry [nie wiem dla mnie ejst w 100% suchy]to co teraz zrobić?nic nie widac co jest w środku.nie wiem ile ich żyje widzę tylko 3mrówki.1co robi w gipsie,2i3 co cały czas wynoszą piasek z dziury.
Może mam to jakoś oszuszyc?Jak?
Mechanicznie królową?o ile żyje?
Czy może po rozwalic lekko im te gniazdo?[tak by powiększyc dziurę.Może szybciej sie wyniosą.
Czy może mam od dołu ogrzac szuszarką?
Może mam to jakoś oszuszyc?Jak?
Mechanicznie królową?o ile żyje?
Czy może po rozwalic lekko im te gniazdo?[tak by powiększyc dziurę.Może szybciej sie wyniosą.
Czy może mam od dołu ogrzac szuszarką?
To poczekaj aż kompletnie wyschnie. Ale to może potrwać... Ja zamoczyłem piasek i w takiej wilgotności powietrza jaka jest w formi schnie już trzeci tydzień. Nie zostaje ci nic innego jak czekać, nie zasypuj bo możesz im coś zrobić, tak samo nie warto królowej mechanicznie usunąć z gniazda. Pozdro 
- pawelllQwE
- Kontakt:
Spoko spoko, zaraz coś poradzimy ;P
Jeśli chodzi o sam piasek, to jeśli dałeś na arenę wilgotny piasek i TAM go osuszałeś lampką to zrobiła się z niego sucha skorupa ale mocno ubita (wiem to z własnego doświadczenia). Jeśli piasek jest sypki (tak że bierzesz do ręki do samego spodu i przesypujesz przez palce) to jest to wbrew fizyce xD Ale z tego co wyczytałem to zrobiłeś dokładnie tak jak napisałem w pierwszej opcji
Pasowałoby je przenieść jakoś do czegoś i na arenę dać suchy piasek (sypki), czyli wysusz w czymś a potem jak zrobi się z tego skorupa to skrusz (nie jest to trudne ;p). Wybierz tą opcję jeśli chcesz zrobić to szybko
Opcja numer 2 poczekaj aż się same przeniosą bo w końcu wilgoci braknie i będą się musiały przenieść (po kilku dniach w takiej skorupie jest trochę wilgoci).
Wybieraj ;P
Jeśli chodzi o sam piasek, to jeśli dałeś na arenę wilgotny piasek i TAM go osuszałeś lampką to zrobiła się z niego sucha skorupa ale mocno ubita (wiem to z własnego doświadczenia). Jeśli piasek jest sypki (tak że bierzesz do ręki do samego spodu i przesypujesz przez palce) to jest to wbrew fizyce xD Ale z tego co wyczytałem to zrobiłeś dokładnie tak jak napisałem w pierwszej opcji
Pasowałoby je przenieść jakoś do czegoś i na arenę dać suchy piasek (sypki), czyli wysusz w czymś a potem jak zrobi się z tego skorupa to skrusz (nie jest to trudne ;p). Wybierz tą opcję jeśli chcesz zrobić to szybko
Opcja numer 2 poczekaj aż się same przeniosą bo w końcu wilgoci braknie i będą się musiały przenieść (po kilku dniach w takiej skorupie jest trochę wilgoci).
Wybieraj ;P
Skoro jest sypki, to znaczy, że ziarenka są luźne. Jeśli są luźne, to się łatwo przesypują. Jeśli się łatwo przesypują, to nie można z nich zrobić nic innego niż wydma.misiek821 pisze:piasek jest sypki.W pobliżu tej dziury nie ma źródla wilgoci.
Jakby było tak jak mówisz, to dostałbyś chyba Nobla...
- pawelllQwE
- Kontakt:
Dokładnie ;PJakby było tak jak mówisz, to dostałbyś chyba Nobla...
Coś chyba Ci się pomyliło ;P
Dla mnie tez to chyba chore.Jednak zauważyłem że mrówki nie tylko wynoszą piasek ale i też wnoszą tak wielkie kamienie.Może są jakimis mądrymi mrówkami i wiedzą jak sie buduje 
Wymiar 2x3 wziołem z tego,że w obrębie takich wymiarów piasek sie rusza.Więc mogą byc też małe kanaliki tylko.
Myślałem też że od gipsu może iść wilgoc, ale ta dziura jest w najdalszym miejscu.
PS.dodam jescze że piasek jest dość dużych rozmiarów.Więc może przez to sie to trzyma.
Wymiar 2x3 wziołem z tego,że w obrębie takich wymiarów piasek sie rusza.Więc mogą byc też małe kanaliki tylko.
Myślałem też że od gipsu może iść wilgoc, ale ta dziura jest w najdalszym miejscu.
PS.dodam jescze że piasek jest dość dużych rozmiarów.Więc może przez to sie to trzyma.
Ostatnio zmieniony pt 02 paź, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Daj fotkę jak to wszystko wygląda, bo teraz zauważyłem nowe fakty ;P
- pawelllQwE
- Kontakt:
Możliwe, że będą się przeprowadzać, mrówki często uszczelniają gniazda. Choć może tylko od tak sobie tylko uszczelnia 
A nie przyszło Ci, geniuszu, do głowy, że za dużo tego piasku im dałeś? Daje się maksymalnie 0,5 cm! Gips pięknie przewodzi wodę, która wsiąka w piaseczek. Oczywiście nawilżasz gips, prawda? Inaczej przecież nie miałbyś nadziei, że mrówki się doń przeprowadzą. Gips, oczywiście, powinien leżeć na gołym szkle, a nie piasku, z przyczyn oczywistych.
.png)