Formi YTong-Pleksa

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 19 gru, 2009

Dziś dokończyłem taki niby rant do mojego nowego formi, ponieważ ścianki były nierówne. Wyciąłem 4 paski z pleksy o grubości 1 cm i skleiłem. Potem taka ramkę przykleiłem do ścianek i bardzo ładnie przykrywka na tym leży. Ewentualnie gdyby były jakieś nieszczelności (żadnych nie widziałem) to zawsze mogę zrobić na tym uszczelkę z silikonu lub wysmarować spód tego rantu/ramki talkoholem lub innym cudem ;p

Jak widać gniazdo jest z betonu komórkowego (YTong) arena zaś z plesky. Trochę mi zajęło sklejanie tego wszystkiego ale jakoś się udało. Widać, że silikon nie jest idealnie położony ale dla mnie może być.

Wymiary areny to 20 cm x 20 cm. Gniazda nie mierzyłem i szczerze mówiąc nie chce mi się teraz wstawać z krzesła, na którym siedzę ( :mrgreen: ), ale gniazdko jest o kilka cm mniejsze od areny. Wysokość areny ma 10 cm.

Gniazdo jest nawadniane metodą "podsiąkania" wody. Na fotkach zobaczycie o co chodzi :wink: I mam pytanie. Czy obudować gniazdo jeszcze z boku pleksą, żeby wilgoć dłużej trzymała czy jest to zbędne?

Na początku myślałem żeby zasiedlić tam moją kolonię Myrmica lub F.cinerea.
Po konsultacji z Kaszną doszliśmy do wniosku, że najlepiej pasowałyby tam C.lignipedra :) Jednak mam na razie tylko 1 robo, a szkoda mi marnować na nie tego formi (chodzi mi o wielkość). Po dalszych konsultacjach Myrmica odpadły ponieważ zapaskudzą gniazdo, a nie zrobiłem dodatkowej rurki na kolejne gniazdo żeby mogły się przeprowadzać w miarę zasyfienia gniazda. F.cinerea odpadły ze względu na mała areną jak dla nich, zresztą na razie siedzą w formi korkowym. Ale przecież mam jeszcze Formica fusca, które siedzą aktualnie w lodówce i dla nich to formi spasuje. Areny nie muszą mieć dużej ponieważ nie są jakoś ochoczo nastawione do patrolowania jej :)

Więc po zakończeniu zimowania przeprowadzę je do tego gniazdka. Teraz czas na fotki:

Miałem wstawić fotki już po wstawieniu wystroju i wszystkiego, ale po co czekać :p

Widok ogólny:
Obrazek
Obrazek

Arena:
Obrazek
Obrazek

Gniazdo:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widok na wejście do gniazda:
Obrazek

Sposób nawadniania, oczywiście to pudełko jest prowizoryczne, za niedługo skombinuję coś z pleksy:
Obrazek
ReYc

sob 19 gru, 2009

pawelllQwE pisze:Gniazdo jest nawadniane metodą "podsiąkania" wody. Na fotkach zobaczycie o co chodzi :wink: I mam pytanie. Czy obudować gniazdo jeszcze z boku pleksą, żeby wilgoć dłużej trzymała czy jest to zbędne?
To zależy od temperatury i wilgotności powietrza w miejscu gdzie to będzie stało. Choć ja bym obudował, bo z doświadczenia wiem, że wszystko co u mnie stoi luzem bardzo szybko wysycha, zwłaszcza teraz, bo się jeszcze dogrzewa.
[b][i]När Vindarna Viskar Mitt Namn[/i][/b]
Awatar użytkownika
SmoodeR

ndz 20 gru, 2009

Bardzo fajne formi. Szkoda tylko, ze troche malo zwarta konstrukcja (nie przepadam za wezykami) :p
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

ndz 20 gru, 2009

W takim razie dotnę jeszcze kilka kawałków pleksy i obkleję :wink:
SmoodeR, a to już jak się komu podoba ;P
SergiuszL, poczytaj FAQ i ogólnie Bazę Wiedzy :wink:
Awatar użytkownika
Drwal

pn 08 lut, 2010

a ja mam pytanie: czy zamknięcie po prostu leży na tych wycinkach z pleksy czy gdzieś coś je dociska?
główny maruda
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 09 lut, 2010

Po to zrobiłem ten rancik, żeby przykrywka leżała idealnie więc nic jej nie dociska :wink:

PS. Nie okleiłem gniazda pleksą ponieważ trzyma wilgoć ładnie ;)
ODPOWIEDZ