Dokładne wymiary korytarzy dla M. barbarus

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
MrSnowwood

śr 30 gru, 2009

Tak więc moja Messora miała wzloty i upadki jeśli chodzi o jaja. Akutalnie jest bardzo duży skok i mam nadzieje że niedługo nadejdą pierwsze robo. W związku z tym zaczynam robić 1 poważne formi. Mam " klocek " betonu komórkowego o wymiarach : 59/34/6 długość/wysokość/szerokość. I teraz moje pytanie jakie wymiary powinny mieć korytarzyki i komory dla Messor barbarus ( mniej więcej ). Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam :wink:
Ostatnio zmieniony czw 31 gru, 2009 przez MrSnowwood, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam zamiaru spełniać czyichś oczekiwań,
W życiu nie chodzi o to by sympatię zdobywać.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

śr 30 gru, 2009

To zależy od tego czy gniazdo będzie pionowe czy poziome, w poziomym dałbym te 2 cm żeby mrówki miały komfort, albo 2 cm komory a 1-1,5 cm korytarze :wink:

W pionowym dałbym te 3 cm, lub tak jak wyżej 2-2,5 cm na korytarze i 3 cm komory :wink:

Może trochę to głębokie się wydaje ale jak kolonia się rozrośnie to nie będą miały problemów z przemieszczaniem się :) Trzeba tu pomyśleć o żołnierzach :)

A jeśli chodzi Ci o szerokość komór/korytarzy to już licz na swoją wyobraźnię.
Awatar użytkownika
MrSnowwood

śr 30 gru, 2009

Formi będzie pinowe podjąłem dzisiaj próby z betonem komórkowym wszystko było dobrze ,ale do czasu z powodu nerwowego pomocnika gniazdo jest w kawałkach ... Trudno i tak miałem kilka zastrzeżeń do betonu komórkowego jutro spróbuje odlać z gipsu ... ( i tak moje plany sylwestrowe leżą w gruzach niestety :? ) Jaki gips lepiej zastosować szpachlowy czy budowlany ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

śr 30 gru, 2009

Budowlany ;) A co było nie tak z betonem?
Awatar użytkownika
MrSnowwood

śr 30 gru, 2009

Ciut za łatwo się kruszy po za tym mój nerwowy pomocnik go nie co rozłupał a co ?
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

śr 30 gru, 2009

To bardzo nerwowy chyba ;p Bo beton tak łatwo się nie kruszy (przynajmniej ja nie mam problemów), no ale jak uważasz :)
Awatar użytkownika
MrSnowwood

śr 30 gru, 2009

Taa do spokojnych to on nie należy chciał go " przenieść " w inne miejsce i spadł mu w pół się złamało moje 2 godz roboty na " idealnym " gniazdem. Z początku byłem trochę zły ... No ,ale jutro spokojnie sobie odleje mam nadzieje że nawet lepsze niż to które miałem =p ( Trochę mi nie wyszły tam komory ). Z nową wiedzą i doświadczeniami odleje następne " idealne " gniazdo :D .

Pozdrawiam :mrgreen:
Awatar użytkownika
Sott23

śr 30 gru, 2009

Zrób później zdjecia :- )
Obrazek
Zapraszam na blog o yerba mate: http://www.swiatyerby.pl
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

śr 30 gru, 2009

MrSnowwood pisze:jakie wymiary powinny mieć korytarzyki i komory dla Messor Barbarus ( mniej więcej )
Takie aby największy osobnik w gnieździe (czyt. królowa) mógł się spokojnie obrócić.
MrSnowwood pisze:Formi będzie pinowe podjąłem dzisiaj próby z betonem komórkowym
Pamiętaj, że jeżeli nie obudujesz niczym betonu to będzie szybko wysychał.
MrSnowwood pisze:jutro spróbuje odlać z gipsu
Najlepsze nawadnianie dla pionowego gniazda gipsowego będzie metodą podmakania. Moim zdaniem lepsze z tego materiału są "plastry" - poziome.
MrSnowwood pisze:Z nową wiedzą i doświadczeniami odleje następne " idealne " gniazdo :D .
Widzę że zapału ci nie brakuje. Powodzenia. :)
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
patyczak1000

pt 01 sty, 2010

Korytarze ok. 5mm, komory 2-3cm
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
ODPOWIEDZ