Pozdrawiam
Dokładne wymiary korytarzy dla M. barbarus
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- MrSnowwood
Tak więc moja Messora miała wzloty i upadki jeśli chodzi o jaja. Akutalnie jest bardzo duży skok i mam nadzieje że niedługo nadejdą pierwsze robo. W związku z tym zaczynam robić 1 poważne formi. Mam " klocek " betonu komórkowego o wymiarach : 59/34/6 długość/wysokość/szerokość. I teraz moje pytanie jakie wymiary powinny mieć korytarzyki i komory dla Messor barbarus ( mniej więcej ). Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 31 gru, 2009 przez MrSnowwood, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam zamiaru spełniać czyichś oczekiwań,
W życiu nie chodzi o to by sympatię zdobywać.
- pawelllQwE
- Kontakt:
To zależy od tego czy gniazdo będzie pionowe czy poziome, w poziomym dałbym te 2 cm żeby mrówki miały komfort, albo 2 cm komory a 1-1,5 cm korytarze
W pionowym dałbym te 3 cm, lub tak jak wyżej 2-2,5 cm na korytarze i 3 cm komory
Może trochę to głębokie się wydaje ale jak kolonia się rozrośnie to nie będą miały problemów z przemieszczaniem się
Trzeba tu pomyśleć o żołnierzach
A jeśli chodzi Ci o szerokość komór/korytarzy to już licz na swoją wyobraźnię.
W pionowym dałbym te 3 cm, lub tak jak wyżej 2-2,5 cm na korytarze i 3 cm komory
Może trochę to głębokie się wydaje ale jak kolonia się rozrośnie to nie będą miały problemów z przemieszczaniem się
A jeśli chodzi Ci o szerokość komór/korytarzy to już licz na swoją wyobraźnię.
- MrSnowwood
Formi będzie pinowe podjąłem dzisiaj próby z betonem komórkowym wszystko było dobrze ,ale do czasu z powodu nerwowego pomocnika gniazdo jest w kawałkach ... Trudno i tak miałem kilka zastrzeżeń do betonu komórkowego jutro spróbuje odlać z gipsu ... ( i tak moje plany sylwestrowe leżą w gruzach niestety
) Jaki gips lepiej zastosować szpachlowy czy budowlany ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- pawelllQwE
- Kontakt:
Budowlany
A co było nie tak z betonem?
- MrSnowwood
Ciut za łatwo się kruszy po za tym mój nerwowy pomocnik go nie co rozłupał a co ?
- pawelllQwE
- Kontakt:
To bardzo nerwowy chyba ;p Bo beton tak łatwo się nie kruszy (przynajmniej ja nie mam problemów), no ale jak uważasz 
- MrSnowwood
Taa do spokojnych to on nie należy chciał go " przenieść " w inne miejsce i spadł mu w pół się złamało moje 2 godz roboty na " idealnym " gniazdem. Z początku byłem trochę zły ... No ,ale jutro spokojnie sobie odleje mam nadzieje że nawet lepsze niż to które miałem =p ( Trochę mi nie wyszły tam komory ). Z nową wiedzą i doświadczeniami odleje następne " idealne " gniazdo
.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zrób później zdjecia :- )
Takie aby największy osobnik w gnieździe (czyt. królowa) mógł się spokojnie obrócić.MrSnowwood pisze:jakie wymiary powinny mieć korytarzyki i komory dla Messor Barbarus ( mniej więcej )
Pamiętaj, że jeżeli nie obudujesz niczym betonu to będzie szybko wysychał.MrSnowwood pisze:Formi będzie pinowe podjąłem dzisiaj próby z betonem komórkowym
Najlepsze nawadnianie dla pionowego gniazda gipsowego będzie metodą podmakania. Moim zdaniem lepsze z tego materiału są "plastry" - poziome.MrSnowwood pisze:jutro spróbuje odlać z gipsu
Widzę że zapału ci nie brakuje. Powodzenia.MrSnowwood pisze:Z nową wiedzą i doświadczeniami odleje następne " idealne " gniazdo.

MAĆKO
-
patyczak1000
Korytarze ok. 5mm, komory 2-3cm
pozdrawiam
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
.png)