Lasius flavus-Lasius umbratus
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Mam pytanko wczoraj popołudniu wyszedłem sobie zobaczyć co się obudziło już i najpierw zobaczyłem coś żółtego tak mi się wydaje ze to żółte to Lasius flavus lub Lasius umbratus widziałem to za moim oknem w szczelinie w bloku, mieszkam kolo można powiedzieć takiego lasku i pierwsze pytanie czy to umbra czy flavus ?? a dziś jak wyszedłem zobaczyć to widziałem już mnóstwo nigerek na bloku i czy nigery ich nie wytłuką ??
Trudno stwierdzićbartel441 pisze:czy to umbra czy flavus
Nie. Jeśli widziałeś kilka podziemnic to jest ich na pewno kilkaset, a obydwa gatunki żyją tam koło siebie zapewno od dobrych paru lat.bartel441 pisze:czy nigery ich nie wytłuką ??
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Hmm... Nie mnie to osądzać, poczekaj na opinię kogoś bardziej doświadczonego, ale wątpię żeby się pożarły. Wydaje mi się, że nigery zaatakują najwyżej robosia podziemnic, który wejdzie im do gniazda. Nigery nie są drapieżne, więc raczej nie zaatakują gniazda podziemnic 
"Turysta nie wie skąd wraca,
- pawelllQwE
- Kontakt:
Gdyby natrafiły na nich gniazdo i miały by ochotę je wytłuc to by to zrobiłydexter688 pisze:Nigery nie są drapieżne, więc raczej nie zaatakują gniazda podziemnic
Jak się będą roiły to obadasz królowe i już będziesz wiedział co w szczelinie piszczy ;pbartel441 pisze:zobaczymy za kilka miesięcy :]
To w ogóle dziwne, żeby podziemnice wychodziły na zewnątrz. Poza kilkoma godzinami w roku w okresie rójkowym ich gniazda nie mają w ogóle żadnych wyjść i wszystkie powierzchniowe mrówki mogą im naskoczyć. Jeśli to naprawdę podziemnice, to wyszły chyba tylko przez przypadek, za parę dni się zabarykadują i do sierpnia ich nie zobaczysz 
A jednak Nigerki nie polubiły koleżanek :/ dziś wyszedłem zobaczyć jak tam "mrówki krajowe" a tu dookoła mojego okna z 100 trupków wydaje mi sie ze Lasius flavus ale nie jestem i tak do końca pewien , nigery rozniosły trupy po całej okolicy (około 80 cm betonowej płyty ) i zastanawiam się tylko czy jeżeli nigery tak atakują je to czy wybija je doszczętnie ??
- pawelllQwE
- Kontakt:
Raczej tak.bartel441 pisze:i zastanawiam się tylko czy jeżeli nigery tak atakują je to czy wybija je doszczętnie ??
.png)