Lasius flavus-Lasius umbratus

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

bartel441

sob 20 mar, 2010

Mam pytanko wczoraj popołudniu wyszedłem sobie zobaczyć co się obudziło już i najpierw zobaczyłem coś żółtego tak mi się wydaje ze to żółte to Lasius flavus lub Lasius umbratus widziałem to za moim oknem w szczelinie w bloku, mieszkam kolo można powiedzieć takiego lasku i pierwsze pytanie czy to umbra czy flavus ?? a dziś jak wyszedłem zobaczyć to widziałem już mnóstwo nigerek na bloku i czy nigery ich nie wytłuką ??
Awatar użytkownika
dexter688

sob 20 mar, 2010

bartel441 pisze:czy to umbra czy flavus
Trudno stwierdzić :p
bartel441 pisze:czy nigery ich nie wytłuką ??
Nie. Jeśli widziałeś kilka podziemnic to jest ich na pewno kilkaset, a obydwa gatunki żyją tam koło siebie zapewno od dobrych paru lat.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
bartel441

sob 20 mar, 2010

widziałem jedną i to przy wejściu do gniazda a nigerek widziałem mnóstwo i także w pobliżu ich gniazda
Awatar użytkownika
dexter688

sob 20 mar, 2010

Hmm... Nie mnie to osądzać, poczekaj na opinię kogoś bardziej doświadczonego, ale wątpię żeby się pożarły. Wydaje mi się, że nigery zaatakują najwyżej robosia podziemnic, który wejdzie im do gniazda. Nigery nie są drapieżne, więc raczej nie zaatakują gniazda podziemnic :p
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
bartel441

sob 20 mar, 2010

zobaczymy za kilka miesięcy :]
Ostatnio zmieniony sob 20 mar, 2010 przez bartel441, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 20 mar, 2010

dexter688 pisze:Nigery nie są drapieżne, więc raczej nie zaatakują gniazda podziemnic :p
Gdyby natrafiły na nich gniazdo i miały by ochotę je wytłuc to by to zrobiły ;)
bartel441 pisze:zobaczymy za kilka miesięcy :]
Jak się będą roiły to obadasz królowe i już będziesz wiedział co w szczelinie piszczy ;p
bartel441

ndz 21 mar, 2010

no chyba ze nigery będą miały ochotę na wycieczki do koleżanek na "ustawki" to wtedy nie będę wiedział co w szczelinie bloku piszczy ;]
ogon__

wt 23 mar, 2010

To w ogóle dziwne, żeby podziemnice wychodziły na zewnątrz. Poza kilkoma godzinami w roku w okresie rójkowym ich gniazda nie mają w ogóle żadnych wyjść i wszystkie powierzchniowe mrówki mogą im naskoczyć. Jeśli to naprawdę podziemnice, to wyszły chyba tylko przez przypadek, za parę dni się zabarykadują i do sierpnia ich nie zobaczysz :)
bartel441

wt 23 mar, 2010

wydaje mi się ze to przez to ze nie mają jedzonka bo do korzeni maja trudny dostęp wiec mszyc raczej nie hodują no i jeszcze białko to jest przy bloku wiec białka za mało wiec na powierzchnie wychodzą??
bartel441

wt 30 mar, 2010

A jednak Nigerki nie polubiły koleżanek :/ dziś wyszedłem zobaczyć jak tam "mrówki krajowe" a tu dookoła mojego okna z 100 trupków wydaje mi sie ze Lasius flavus ale nie jestem i tak do końca pewien , nigery rozniosły trupy po całej okolicy (około 80 cm betonowej płyty ) i zastanawiam się tylko czy jeżeli nigery tak atakują je to czy wybija je doszczętnie ??
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 30 mar, 2010

bartel441 pisze:i zastanawiam się tylko czy jeżeli nigery tak atakują je to czy wybija je doszczętnie ??
Raczej tak.
bartel441

śr 31 mar, 2010

co cóż trudno natura
ODPOWIEDZ