Ciekawy gatunek

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Ilidian

ndz 21 mar, 2010

Witam wszystkich ostatnio wracając ze sklepu zaobserwowałem dużą aktywność mrówek to pewnie przez te upały.Dodam że przebywam na Majorce więc żeby nie było nieporozumień. Mrówki chodziły wszędzie. Między chodnikami zauważyłem wyjścia z gniazd i tak sobie je obserwowałem aż spostrzegłem dość duże mrówki - około 9 mm, ale po dokładnych oględzinach dostrzegłem mniejsze - jakoś 5mm. Te większe miały duże żuwaczki i chodziły od jednej mrówki do drugiej. Wygląda na to, że mam do czynienia z ciekawym gatunkiem gdzie występują robotnice i wojownicy?!. W dodatku dostrzegłem królowe ze skrzydłami na wierzchu, więc miałem do czynienia z rójką :D Bardzo chciałbym je hodować, ale nie wiem czy się nadają i jakie formikarium będzie najodpowiedniejsze.

Założyłem jakiś czas temu temat - jakie mrówki występują na Majorce i ktoś napisał post z linkiem w którym był zamieszczony spis. Szukałem ale nie znalazłem owego tematu, więc zwracam się z prośbą o ponowne podanie linku. Mógłbym wtedy napisać jaki gatunek widziałem.

Domyślam się, że duża liczba błędów wynika z pośpiechu w pisaniu, a nie z niedouczenia...
Ostatnio zmieniony ndz 21 mar, 2010 przez Ilidian, łącznie zmieniany 1 raz.
Mrówki są piękne ale gdy by były naszych rozmiarów nikt by ich nie lubił
Awatar użytkownika
dexter688

ndz 21 mar, 2010

http://myrmekologia.prv.pl/ poszukaj tutaj w katalogu. Jest tego trochę, ale to może jakiś messor.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Ilidian

ndz 21 mar, 2010

no coś tam jest ale wciąz za mało tamten spis co wcześniej był idealny
sodek

ndz 21 mar, 2010

porób zdjęcia, nie ma co się bawić w zgaduj zgadulę :)
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

ndz 21 mar, 2010

http://www.faunaeur.org/distribution.ph ... ecies_list
List species within: Family
W okienku obok: Formicidae
Country/region: Balearic Is.

Jeżeli chcesz wiedzieć jaki to gatunek to daj w miarę dobre zdjęcia. Na razie możemy tylko się domyślać, że pewnie to jakieś Messor. :wink:
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Ilidian

ndz 21 mar, 2010

najprawdopodobniej to messor structor bo inne nie są tak podobne do tych które widziałem
Awatar użytkownika
safa_tt

ndz 21 mar, 2010

jak zlapiesz pare krolowych to chetnie kupie ;)
Comfortably numb
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

pn 22 mar, 2010

Safa_tt, pewnie nie tylko ty. :p
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Ilidian

pn 22 mar, 2010

ta pisałem z jednym forumowiczem i jest pewien szkopuł:D mianowicie jak je przywieść do polski bo lecę samolotem:D wpadłem na pomysł że jak zrobię mini formi z pudełka po tic tac to nie będzie problemu:D a i owszem jestem zainteresowany sprzedażą:D niedługo zrobię zdjęcia:D jak będzie mi się chciało czytałem trochę na necie i dowiedziałem się że 2 razy już znaleziono mrowiska mesor structor w Polsce. Możę i mało ale to znaczy że mogą żyć w polskich warunkach .
Ostatnio zmieniony pn 22 mar, 2010 przez Ilidian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

pn 22 mar, 2010

Wystarczy pudełko po tic-tacach i trochę wilgotnej waty do środka. Każdy zestaw wraz w królową wkładasz między ciuchy. Ja tak przewoziłem mrówki samolotem. :) Kiedy pewnego razu podczas wycieczki rowerowej złapałem tyle krowowych, że brakło mi probowek wsadziłem kamień do portfela a później królową i zamknąłem na zamek. Kamień zapobiegał zgnieceniu mrówki w plecaku. Królowa po wyjęciu była całą i zdrowa. Jak widać można transportować owady w bardzo dziwnych przedmiotach bez obawy o ich zdrowie. Ale i tak zawsze przejmuję sie gdy wysyłam mrówki Pocztą Polską. ;)
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Ilidian

pn 22 mar, 2010

no to się cieszę :D postaram się w krótkim czasie zorganizować jak najwięcej pudełek:D no to sądzę że możecie liczyć na trochę ofert:P a dziurka w pudełku niepotrzebna
Ostatnio zmieniony pn 22 mar, 2010 przez Ilidian, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 23 mar, 2010

Nie jest potrzebna bo nie ma jeszcze upałów a samotna królowa sie nie zagazuje. Nie zapomnij jednak przenieść ich później do probowek albo strzykawek(krok pierwszy).
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Ilidian

wt 23 mar, 2010

no spoko teraz dokarmiam je aby jak najwięcej było królowych:D bo zamieszkały na chodniku i codziennie widzę pełno mrówek rozdeptanych na szczęście nauczyły się chodzić w rowkach bo tutaj chodniki to takie małe kwadraciki 2x2 cm ale i tak znajdują się jakieś ciekawskie... poszukam innych koloni w terenie ale nie pewnie się czuję gdy wchodzę w jakieś polany, bo prześladuje mnie myśl o skorpionach
sodek

wt 23 mar, 2010

Ja też byłbym zainteresowany sprzedażą :) A co do Messor structor w Polsce, to zostały przywiane przez wiatr z południa ( :o ) , dwie kolonie stwierdzone w górach świętokrzyskich, no i chyba na ziemi Kłodzkiej, ale zimy to one nie przetrwają cnie?

No złap trochę tych królowych a co do przewozu samolotem to się nie bój, nie dostaniesz dożywocia jak się złapią :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wt 23 mar, 2010 przez sodek, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
Ilidian

wt 23 mar, 2010

haha bardzo śmieszne może dożywocia nie ale co z przelotem!!:D jeszcze się zastanowie nad innymi formami wysyłki wiecie może ile przeżyje samotna królowa w pudełku po tic tac? bez świeżego tlenu
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 23 mar, 2010

Wysyłki może nie przeżyć. Najlepiej kup sporo strzykawek i stop końcówkę (w Polsce kosztują ok. 20gr a więc dużo taniej niż tic-tac). Możesz również kupić wężyk gumowy i pociąć na wiele części które zgrzejesz z jednej strony.
http://formicopedia.org/mrowki/Jak_wysy ... r%C3%B3wki
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
M@teusz

czw 25 mar, 2010

Bierz wszystkie które spotkasz! Tak jak harnaś radzi, wężyk albo strzykawki. Tic-taki :nigdy do nich nie byłem przekonany ze względu na zapach który długo się utrzymywał w pudełku.
I dobrej podróży życzę ;)
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
ODPOWIEDZ