Witam wszystkich ostatnio wracając ze sklepu zaobserwowałem dużą aktywność mrówek to pewnie przez te upały.Dodam że przebywam na
Majorce więc żeby nie było
nieporozumień. Mrówki chodziły wszędzie. Między chodnikami zauważyłem wyjścia z gniazd i tak sobie je obserwowałem aż spostrzegłem dość duże mrówki - około 9 mm, ale po dokładnych oględzinach dostrzegłem mniejsze - jakoś 5mm. Te większe miały duże żuwaczki i chodziły od jednej mrówki do drugiej. Wygląda na to, że mam do czynienia z ciekawym gatunkiem gdzie występują robotnice i wojownicy
?!. W dodatku dostrzegłem królowe ze skrzydłami na wierzchu, więc miałem do czynienia z rójką

Bardzo chciałbym je hodować, ale nie wiem czy się nadają i jakie formikarium będzie najodpowiedniejsze.
Założyłem jakiś czas temu temat - jakie mrówki występują na
Majorce i ktoś napisał post z linkiem w którym był zamieszczony spis. Szukałem ale nie znalazłem owego tematu, więc zwracam się z prośbą o ponowne podanie linku. Mógłbym wtedy napisać jaki gatunek widziałem.
Domyślam się, że duża liczba błędów wynika z pośpiechu w pisaniu, a nie z niedouczenia...