królowa bez nogi
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Witam was chciałbym się zapytać specjalistów o jedną rzecz dotyczącą królowej.Otóż stałem się posiadaczem królowej L.niger, umieściłem nią w probówce z tik-taków, nawilżona wata jest ale nie to mnie martwi tylko to, że królowa nie ma prawej przedniej nóżki.I teraz pytanie czy opłacalne jest hodowanie królowej bez nóżki?nie chcę jej męczyć bo i tak musi dźwigać niezwykle wielki odwłok aż jej "wisi".Czy to jakiś większy problem czy nigerka sobie z nim poradzi?
Ostatnio zmieniony sob 10 kwie, 2010 przez dexter, łącznie zmieniany 1 raz.
Tzn. co do nigerki nie jestem pewien, ale chociażby P. pallidula bez problemu wychowuje potomstwo bez nogi/czółka. Myślę, że z nią będzie ponownie, początek będzie odrobinę trudniejszy ale mimo wszystko mając już robotnice sobie poradzi.
Ostatnio zmieniony sob 10 kwie, 2010 przez Cuful, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelllQwE
- Kontakt:
niger- z małej litery.dexter pisze:L.Niger
Co nią umieściłeś ;Ddexter pisze:umieściłem nią w probówce z tik taków
Bez problemu powinna dać radę
Moja F.sanguinea nie ma połowy jednego czółka i żyje- przed chwilą widziałem jak wyciągają trzecią robotnicę z kokonu ;]Cuful pisze:ale chociażby P. pallidula bez problemu wychowuje potomstwo bez nogi/czółka
Ostatnio zmieniony sob 10 kwie, 2010 przez pawelllQwE, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja tez mam nigerke bez odnóża została z kikutem po lewej stronie...
Juz jest z robotnicami w formi od nowego roku może wcześniej sam juz nie pamiętam, czerwi i ma się 'dobrze' robotnic jest ok 40 trochę kokonów larw i jajeczek wiec jakoś daje rade, ale aktywna zbytnio nie jest.
Juz jest z robotnicami w formi od nowego roku może wcześniej sam juz nie pamiętam, czerwi i ma się 'dobrze' robotnic jest ok 40 trochę kokonów larw i jajeczek wiec jakoś daje rade, ale aktywna zbytnio nie jest.
Tak, też myślę, że da sobie radę tylko jest mniej ruchliwa od drugiej, która goni po całej probówce.A mam jeszcze niewinne pytanie czy można karmić je pajęczakami "białko", których u mnie w piwnicy jest masa łatwo je rospoznać 8 długich nóg a na środku maleńka główka i mały odwłok.Dałem jej jednego "wcześniej wyrwałem nogi i przeciąłem na pół" a ona go nie ruszyła dodam, że wygląda na to, iż ma trochę za mały odwłok, lecz intensywnie czerwi.Czy do póki nie pojawią się larwy nie muszę jej często karmić słyszałem, że nie.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Możesz podać mieszankę. Pająka raczej nie zje.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Możliwe. Ale lepiej podawaj "normalne" owadydexter pisze:Hmm sama królowa może nie ale gdy się wylęgną robotnice pewnie tak?
spox poszukam jakiś "małych muszek" ale owocówek teraz nie znajde przynamniej na takiej pogodzie, nad moim domem jest zaorane pole widziałem tam pełno małych żuczków, ale one chyba mają w sobie chityne(co jest szkodliwe dla mrów
).
- pawelllQwE
- Kontakt:
Raczej nie w sobie, a na sobie i mrówki by tego pancerzyka nie przegryzły ;ddexter pisze:żuczków, ale one chyba mają w sobie chityne(co jest szkodliwe dla mrów).
Żuczków też nie polecam. Owocówek poszukaj na oknach w domu. Zawsze jakaś muszka się znajdzie
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 przez pawelllQwE, łącznie zmieniany 1 raz.
Wczoraj łapałem kilka ale nie miałem gdzie tego włożyć więc wypóściłem.Kilka dni temu odstwiłem na zewnątrz trzy słoiki a w środku kawałek jabłka miałem nadzieje, że zwabią się owocówki, ale nic z tego (pewnie za mała temperatura...).
nompawelllQwE pisze:Raczej nie w sobie, a na sobie
No to na łączeniach i od spodu by się do niego dobrały.pawelllQwE pisze:mrówki by tego pancerzyka nie przegryzły ;d
Dlaczego? Mrówki to nie gady żeby się miały zaczopować od chitynowych pancerzy.(co jest szkodliwe dla mrów).
PawelllQwE, nie ma co rozleniwiać naszych podopiecznych niech się trochę pomęczą a nie tak wszystko na talerzu podane.

MAĆKO
hehe
Pancerzyk może i by się udało "oderwać" nożykiem czy igłą troche by było z tym bo mają je maluśkie i ciężko będzie wycelować.jak to nie poskutkuje to dam jej mieszankę pokarmową muszki będę wyłapywał jak się troche cieplej zrobi dziś nie ma na co liczyć.
Może małe koniki polne zaczeły wychodzić...
Może małe koniki polne zaczeły wychodzić...
Królowej możesz podać komara. Wystarczy otworzyć okno wieczorem i zaświecić światło. Jeżeli jest chłodno, ale nie pada to pewnie jakieś wlecą.dexter pisze:Aha myślałem, że żuczki mają to w sobie mój błąd.Gdy już będę miał larwy podżucę żuczka a królowej muszkę ona na razie będzie najlepsza.

MAĆKO
- pawelllQwE
- Kontakt:
Wiadomo, jednak malutka kolonia z kilkoma robotnicami nawet by nie ruszyła takiego całego chrząszczaHarnaś pisze:PawelllQwE, nie ma co rozleniwiać naszych podopiecznych niech się trochę pomęczą a nie tak wszystko na talerzu podane.
Ja jednak proponuję, żebyś dał jej na początek mieszankę
Moja królowa L.flavus też nie ma czułka a złożyła jajka, więc raczej brak nogi nigerce nie zaszkodzi.
W końcu jej zostanie jeszcze pięć pozostałych
W końcu jej zostanie jeszcze pięć pozostałych
Ostatnio zmieniony pn 12 kwie, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
To dobrze:) gdyby przez to miała nie przeżyć musiałbym czekać do lipca, tą znalazłem jakimś cudem na kopcu 
EDIT:
A czy wśród pokarmów zapotrzebujących popyt na białko [owady,mieszanka] może też się znaleźć miód + żółtko z jaja kurzego? W bazie danych to mieszanka pokarmowa ale nie jestem pewny czy to zaopatruje mrówy w białko.
Bardzo proszę o pisanie staranniej i edytowanie postów a nie wstawianie jednego pod drugim.
EDIT:
A czy wśród pokarmów zapotrzebujących popyt na białko [owady,mieszanka] może też się znaleźć miód + żółtko z jaja kurzego? W bazie danych to mieszanka pokarmowa ale nie jestem pewny czy to zaopatruje mrówy w białko.
Bardzo proszę o pisanie staranniej i edytowanie postów a nie wstawianie jednego pod drugim.
Ostatnio zmieniony pn 12 kwie, 2010 przez dexter, łącznie zmieniany 1 raz.
.png)