[myrmica] rubra, bodajże

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
dexter688

śr 21 kwie, 2010

Mam małą kolonię Myrmic i jest to chyba rubra, ale to znowu nie takie ważne. Siedzą sobie w probówce, która leży w dużym pudełku po ferrero służącym za arenę.
Zaobserwowałem dwa dziwne zachowania.
1. Gdy podam im mieszankę przez pół godziny jedzą, a potem zasypują żarcie piaskiem.
2. Gdy po arenie chodzi kilka robotnic (widocznie za dużo) z probówki wychodzi robotnica i zanosi rozbiegane towarzyszki do gniazda. Raz nawet przeniosła tak królową, która opuściła gniazdo.
Czemu mają służyć takie zachowania?
Ostatnio zmieniony ndz 25 kwie, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 2 razy.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Awatar użytkownika
Umbramen

śr 21 kwie, 2010

dexter688 pisze:a potem zasypuję żarcie piaskiem.
Jedyne czego nie rozumiem w zachowaniu, ale twoim :)

U mnie tetrasy tak robią z miodem, jak nie potrzebny to zawalają wszystkim, szczególnie resztkami robaków, padniętymi mrówkami...
Awatar użytkownika
dexter688

śr 21 kwie, 2010

*zasypują :mrgreen: :mrgreen:
Poprawiłem żeby nie było, że mrówek pozbawiam żarcia :wink:
Ostatnio zmieniony śr 21 kwie, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

śr 21 kwie, 2010

dexter688 pisze:Gdy podam im mieszankę przez pół godziny jedzą, a potem zasypuję żarcie piaskiem.
Nie wiem co w tym dziwnego u mnie wszystkie mrówki tak robią. Można wnioskować, że zapobiegają tym przypadkowym utopieniom w miodzie. Albo też robią tak, żeby inne kolonie nie eksploatowały tego źródła co leży w ich naturze.
dexter688 pisze:Gdy po arenie chodzi kilka robotnic (widocznie za dużo) z probówki wychodzi robotnica i zanosi rozbiegane towarzyszki do gniazda. Raz nawet przeniosła tak królową, która opuściła gniazdo.

Wiele gatunków praktykuje noszenie się nawzajem. Na przykład zaobserwowałem to u moich Formica sanguinea. Najbardziej efektownie wygląda to u Cataglyphis. Niewątpliwie jest to zależne od hierarchii społecznej w gnieździe. Czemu ma służyć do końca nie jestem pewien. Pewnie w ten sposób siostrzyczki chcą sobie pokazać nawzajem gdzie jest ich miejsce.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
dexter688

śr 21 kwie, 2010

Formice robią tak samo o czym pisał kiedyś Umbramen,

Dzięki za odpowiedzi :wink:
ODPOWIEDZ