przeczytałem że L.flavus dłużej się rozmnażają powiecie mi o ile więcej dni.
tak zależy od temperatury ale np. L.niger 20c L.flavus 20c ile dni więcej będzie się rozmnażał flavusek nie miałem do czynienia z flavusami dlatego pytam.
Rozmnażanie L.flavus
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- pawelllQwE
- Kontakt:
L.flavus rozmnażają się podobnie do L.niger- a o ile dni to Ci nie jestem w stanie powiedzieć, jakoś nie zwracam na to uwagi
Ale możesz liczyć na pierwsze robo w okresie podobnym co u L.niger. Nikt raczej nie jest w stanie powiedzieć Ci le czasu zajmie wychowanie pierwszego pokolenia, bo to wszystko zależy od wielu czynników i od danego osobnika.
Nie bardzo rozumiem. Że po roku będzie tyle samo robo u niger co u flavus?pawelllQwE pisze:L.flavus rozmnażają się podobnie do L.niger
Oj nieee, żółtki rozwijają się o wiele wolniej i królowa nie składa takich dużych ilości jaj. Rozwój pojedynczej mrówki pewno jest podobnej długości.
zgadza się.pawelllQwE pisze:Nikt raczej nie jest w stanie powiedzieć Ci le czasu zajmie wychowanie pierwszego pokolenia, bo to wszystko zależy od wielu czynników i od danego osobnika.

MAĆKO
To ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze - może to zależeć np. od tego, jak obficie królowa była karmiona w gnieździe przed rójką oraz od tego jak długo szukała miejsca na gniazdo.Harnaś pisze:zgadza się.pawelllQwE pisze:Nikt raczej nie jest w stanie powiedzieć Ci le czasu zajmie wychowanie pierwszego pokolenia, bo to wszystko zależy od wielu czynników i od danego osobnika.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Chodziło mi o rozwijają, czyli od jaja do imago. Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina.. ;pHarnaś pisze:Nie bardzo rozumiem. Że po roku będzie tyle samo robo u niger co u flavus?
Oj nieee, żółtki rozwijają się o wiele wolniej i królowa nie składa takich dużych ilości jaj. Rozwój pojedynczej mrówki pewno jest podobnej długości.
dzięki a i jeszcze coś. ok 14:15 spotkałem zapłodnioną królową Formica pratensis albo rudnice dokładnie nie wiem mama mi kazała mi ją z balkonu wziąć miała jedno skrzydło więc szybko do próbówki i ją wypuściłem obok lasu

L.niger
Camponus vagus zaczynam
http://mrowkoyad.pl/ -najlepszy sklep
Camponus vagus zaczynam
http://mrowkoyad.pl/ -najlepszy sklep
Są bardzo malutkie. Kupowałem na www.mrowkoyad.pl
Ja na pierwsze flavusy (od złapania królowej do odchowania pierwszej robo) czekałem ze dwa miechy jak nie więcej.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Kupiłeś królową + 2 robotnice i zero jajeczek? Albo robotnice są podrzucone albo to jej własne a jej jajeczka i larwy musiały w jakichś okolicznościach przepaść. Jeśli to jej robotnice, to jajeczka powinna składać cały czas. Może gdzieś je chowa w zagłębieniu waty? Przypatrz się przez lupę.
Może Ty wcale nie pytasz o jajeczka a o poczwarki?
Może Ty wcale nie pytasz o jajeczka a o poczwarki?
.png)