Witam,
we wtorek wieczorem wpuściłem nigerki do nowego formi, w którym to normalnie się zadomowiły. W środę rano zauważyłem, że wiekszość nigerków wykonuje charakterystyczne tiki, coś jakby trzęsły odwłokami. Trochę się przestraszyłem bo wiem, że to znaczy, że albo sie źle czują albo się nudzą. A słyszałem, że w ten sposób ktoś już stracił parę kolonii, i teraz się martwię... Na razie chyba jest ok, mam nadzieję że robia to z nudów, bo nie wiem co mogłoby im zaszkodzić... Czy to normalne że mrówy sie tak nudzą czy mam zacząć sie martwić?
pozdr
Michal
Poprawił Johnbol.
"tiki" u mrówek
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Witam 
W sposób ten, nigerek reaguje na stres - straszy potencjalnego wroga, bądź znaczy okolicę wydzieliną z zapachem własnego gniazda. Przeszkadzać im może wiele - od nowego otoczenia, poprzez oświetlenie, do niewyczuwalnego dla nas ale niemiłego dla mrówek zapachu. Osobiście nie przejmowałbym się na_razie - z czasem mrówy powinny przywyknąć do nowego otoczenia
Poprawił Johnbol.
W sposób ten, nigerek reaguje na stres - straszy potencjalnego wroga, bądź znaczy okolicę wydzieliną z zapachem własnego gniazda. Przeszkadzać im może wiele - od nowego otoczenia, poprzez oświetlenie, do niewyczuwalnego dla nas ale niemiłego dla mrówek zapachu. Osobiście nie przejmowałbym się na_razie - z czasem mrówy powinny przywyknąć do nowego otoczenia
Poprawił Johnbol.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Od siebie dodam, że podobne potrząsanie odwłokiem zauważyłem u swoich niektórych Formic i Lasiusów podczas konsumowania miodku 
mrówki bardzo szybko dotykają gruczołem na końcu odwłoka ziemii i prawdopodobnie w ten sposób oznaczają atrakcyjne miejsce.
Poprawił Johnbol.
mrówki bardzo szybko dotykają gruczołem na końcu odwłoka ziemii i prawdopodobnie w ten sposób oznaczają atrakcyjne miejsce.
Poprawił Johnbol.
Zauwazylem ze robotnice Lasius niger zlapane w naturze i dodane do juz istniejacej domowej kolonii maja takie "tiki" duzo czesciej niz "domowe" robotnice
Moim zdaniem jest to dodatkowy sposob komunikacji miedzy mrowkami w naturze wystepujacy czesciej z powodu wiekszego wystepowania mrow z innych gniazd 
.png)