"tiki" u mrówek

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
darksider

czw 14 wrz, 2006

Witam,

we wtorek wieczorem wpuściłem nigerki do nowego formi, w którym to normalnie się zadomowiły. W środę rano zauważyłem, że wiekszość nigerków wykonuje charakterystyczne tiki, coś jakby trzęsły odwłokami. Trochę się przestraszyłem bo wiem, że to znaczy, że albo sie źle czują albo się nudzą. A słyszałem, że w ten sposób ktoś już stracił parę kolonii, i teraz się martwię... Na razie chyba jest ok, mam nadzieję że robia to z nudów, bo nie wiem co mogłoby im zaszkodzić... Czy to normalne że mrówy sie tak nudzą czy mam zacząć sie martwić?

pozdr
Michal

Poprawił Johnbol.
Everything happens for a reason.
PIOTR

czw 14 wrz, 2006

Witam :)
W sposób ten, nigerek reaguje na stres - straszy potencjalnego wroga, bądź znaczy okolicę wydzieliną z zapachem własnego gniazda. Przeszkadzać im może wiele - od nowego otoczenia, poprzez oświetlenie, do niewyczuwalnego dla nas ale niemiłego dla mrówek zapachu. Osobiście nie przejmowałbym się na_razie - z czasem mrówy powinny przywyknąć do nowego otoczenia ;)

Poprawił Johnbol.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Awatar użytkownika
darksider

czw 14 wrz, 2006

Dzięki Piotr, przywróciłeś mi spokój ducha, bo miałem pietra o moje "murzynki" :)

Poprawił Johnbol.
deZOO

pt 15 wrz, 2006

Od siebie dodam, że podobne potrząsanie odwłokiem zauważyłem u swoich niektórych Formic i Lasiusów podczas konsumowania miodku :D
mrówki bardzo szybko dotykają gruczołem na końcu odwłoka ziemii i prawdopodobnie w ten sposób oznaczają atrakcyjne miejsce.

Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
darksider

pt 15 wrz, 2006

Na_razie to chyba nie znaczenie okolicy, bo one tak robia w gniezdzie, gdzie caly czas siedza lenie... by troche pobiegaly :)

Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
Devil_
Kontakt:

sob 16 wrz, 2006

Zauwazylem ze robotnice Lasius niger zlapane w naturze i dodane do juz istniejacej domowej kolonii maja takie "tiki" duzo czesciej niz "domowe" robotnice ;) Moim zdaniem jest to dodatkowy sposob komunikacji miedzy mrowkami w naturze wystepujacy czesciej z powodu wiekszego wystepowania mrow z innych gniazd ;)
ODPOWIEDZ