Niedawno od mojego znajomego dostalem ladna krolowa L. niger, cieszylem sie jak dziecko. W korku zlozyla mlode*. Dzis rano zajrzalem, jak co dzien, do mojej mrowki i co widzialem? Krolowa lezy na dnie w fosie! Czy to jest normalne, czy cos nie tak zrobilem?? Prosze o jakies wasze porady.
* Młodych się nie składa. Najwyżej jaja...
Poprawił Johnbol.
Nieszczescie!!!!!!!!! :(
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Gdybys poczytal forum wiedzialbys ze fosa to dosc ryzykowne rozwiazanie
Ja wole cos co nie zabija mrówek, np olej salatkowy, talk, wazelina, ew pokrywa. Moim zdaniem fosa to najgorsze rozwiazanie dla mlodej kolonii, gdzie kazda mrowka liczy sie szczegolnie
Pozdrawiam,
Michal
Pozdrawiam,
Michal
Everything happens for a reason.
Cóż można powiedzieć...
Ciężka królowa to nie zwinna robotnica z super chwytnymi łapkami - jeżeli dodatkowo brzegi wyspy nie były pokryte materiałem, po którym mrówy mogłyby chodzić pewniej niż po szkle, porcelanie czy gładkim plastiku, wynik taki był do przewidzenia
Wyspa w fosie jest dobrym rozwiązaniem przy w miarę już rozwiniętej kolonii, której królowa siedzi w gnieździe i znosi jaja, a furażeruja tylko robotnice - samotna królowa powinna siedzieć w "kroku pierwszym" zabezpieczonym watką...
Ciężka królowa to nie zwinna robotnica z super chwytnymi łapkami - jeżeli dodatkowo brzegi wyspy nie były pokryte materiałem, po którym mrówy mogłyby chodzić pewniej niż po szkle, porcelanie czy gładkim plastiku, wynik taki był do przewidzenia
Wyspa w fosie jest dobrym rozwiązaniem przy w miarę już rozwiniętej kolonii, której królowa siedzi w gnieździe i znosi jaja, a furażeruja tylko robotnice - samotna królowa powinna siedzieć w "kroku pierwszym" zabezpieczonym watką...
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
-
cheester87
Kurde, czlowiek uczy sie na wlasnych bledach, tylko skad ja wezme nowa kolonie mrówek? Moze jest ktos chetny?
Poprawił Johnbol.
Poprawił Johnbol.
Teraz są chyba ostatnie ciepłe dni i nie aż tak trudno o jakąś Myrmice. Na łów!
Poprawił Johnbol.
Poprawił Johnbol.
Aktualnie hoduję: Tetramorium caespitum; Formica fusca; Lasius umbartus
O ja nie moge. Ludzie specjalnie zakładają tematy, że mogą oddać mrówki za darmo, a wy sie nawet nie pofatygujecie, żeby tam zajrzeć :P
Pozdrawiam,!
Pozdrawiam,!
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
.png)