Nieszczescie!!!!!!!!! :(

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

cheester87

ndz 17 wrz, 2006

Niedawno od mojego znajomego dostalem ladna krolowa L. niger, cieszylem sie jak dziecko. W korku zlozyla mlode*. Dzis rano zajrzalem, jak co dzien, do mojej mrowki i co widzialem? Krolowa lezy na dnie w fosie! Czy to jest normalne, czy cos nie tak zrobilem?? Prosze o jakies wasze porady.

* Młodych się nie składa. Najwyżej jaja...
Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
darksider

ndz 17 wrz, 2006

Gdybys poczytal forum wiedzialbys ze fosa to dosc ryzykowne rozwiazanie :wink: Ja wole cos co nie zabija mrówek, np olej salatkowy, talk, wazelina, ew pokrywa. Moim zdaniem fosa to najgorsze rozwiazanie dla mlodej kolonii, gdzie kazda mrowka liczy sie szczegolnie :wink:

Pozdrawiam,
Michal
Everything happens for a reason.
PIOTR

ndz 17 wrz, 2006

Cóż można powiedzieć...
Ciężka królowa to nie zwinna robotnica z super chwytnymi łapkami - jeżeli dodatkowo brzegi wyspy nie były pokryte materiałem, po którym mrówy mogłyby chodzić pewniej niż po szkle, porcelanie czy gładkim plastiku, wynik taki był do przewidzenia :(
Wyspa w fosie jest dobrym rozwiązaniem przy w miarę już rozwiniętej kolonii, której królowa siedzi w gnieździe i znosi jaja, a furażeruja tylko robotnice - samotna królowa powinna siedzieć w "kroku pierwszym" zabezpieczonym watką...
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
cheester87

pn 18 wrz, 2006

Kurde, czlowiek uczy sie na wlasnych bledach, tylko skad ja wezme nowa kolonie mrówek? Moze jest ktos chetny?

Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
Jpu
Kontakt:

pn 18 wrz, 2006

Teraz są chyba ostatnie ciepłe dni i nie aż tak trudno o jakąś Myrmice. Na łów!

Poprawił Johnbol.
Aktualnie hoduję: Tetramorium caespitum; Formica fusca; Lasius umbartus
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

wt 19 wrz, 2006

O ja nie moge. Ludzie specjalnie zakładają tematy, że mogą oddać mrówki za darmo, a wy sie nawet nie pofatygujecie, żeby tam zajrzeć :P

Pozdrawiam,!
kulas

śr 20 wrz, 2006

Tak to zapodaj linka gdybyś byl tak dobry :D
Dominik

czw 21 wrz, 2006

Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
ODPOWIEDZ