Drewniana przegroda w formicarium ziemnym.

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Dominik

śr 25 paź, 2006

Zamierzam oddzielić część suchą od wilgotnej w prawie płaskim formicarium ziemnym (dwie szybki, grubość około 8-10 mm) wystruganym w miarę świeżym patykiem (celowo nie stosuję tutaj szkła, czy plastiku, aby pozostawić naturalny wygląd gniazda). Wkład będzie stanowić glina wymieszana z małą ilością piasku, a przegroda będzie wklejona na silikon.

Spodziewam się grzybka, co niespecjalnie mi przeszkadza, ale zastanawiam się, czy nie zajmie mi on połowy formicarium zarastając szybkę i ograniczając widoczność (nawet jeśli pleśń obumrze i wyschnie).

Ponieważ nie mam specjalnego doświadczenia z formicariami ziemnymi i zachowaniem drewna w takim podłożu (w korkowym bym się nie wahał), stąd pytanie do Was – stosowaliście tego typu rozwiązanie? Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie?
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
PiotrG

śr 25 paź, 2006

Siemka
moze po prostu pomaluj jakimś nie toksycznym lakierem... wtedy grzybek się nim nie zajmie... tylko nie wiem jak mrówom to będzie pasowało ale myśle że by było ok...
pozdrawiam
Dominik

czw 26 paź, 2006

Też się nad tym zastanawiałem, ale ograniczyłbym mrówkom możliwość drążenia dodatkowych przejść. Chyba jednak zaryzykuję z nieimpregnowanym / nielakierowanym drewnem i zobaczymy.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
deZOO

czw 26 paź, 2006

Możesz zastosować też jako przegrode glinę o dużej gęstości.Taka glina z powodzeniem może zatrzymać wilgoć tam gdzie chcesz. Dobrze zagęszczona glina praktycznie nie przepuszcza wody, jednoczesnie daje możliwosć drążenia korytarzy ponadto wygląda naturalnie w ziemnym formikarium.
Dominik

czw 26 paź, 2006

Dobry pomysł z tą gliną ;).
ODPOWIEDZ