Formikarium gipsowe dla C. ligniperdus

Wymyśliłeś coś ciekawego i użytecznego - pochwal się. :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Simillar

pt 05 lis, 2010

Niedługo trafią do mnie nowe mrówy, więc robię co mogę. by zapewnić im szlachetny byt w moim apartamencie :naglowie:
Formikarium powstanie z akwarium 40x25x25(h)cm. Będzie miało komory na dwóch, przylegających do siebie, scianach akwarium. Część gniazdowa będzie miała 17cm, na całej długości obydwu ścian. Arena zaś opadać będzie ku dołowi przeciwnego narożnika.
Zrobiłem też projekt, ale zbyt piękny i dopracowany, to on nie jest.
I całość nie będzie z gipsu. Nasypy będą w środku puste 8)

ObrazekObrazekObrazek

Już Ciocia Lilith pouczyła mnie, by korytarze miały przynajmniej 1cm wys. i 0.5cm szerokości.
Ale ile i jak wielkich komór, to już nie wiem :wink: Ile wentylacji? Wejścia zrobić u podstawy tej górki, czy na górze gniazda?
Pomożecie?
Ostatnio zmieniony pn 15 lis, 2010 przez Simillar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

pt 05 lis, 2010

Simillar pisze: I całość nie będzie z gipsu. Nasypy będą w środku puste 8)
Już Ciocia Lilith pouczyła mnie, by korytarze miały przynajmniej 1cm wys. i 0.5cm szerokości.
Ale ile i jak wielkich komór, to już nie wiem :wink: Ile wentylacji? Wejścia zrobić u podstawy tej górki, czy na górze gniazda?
Pomożecie?
Ufff a już myślałem że to będzie ważyło z 10kg.
Nie wiem co to szerokość ale głębokość musi być 1,5-2cm. Pamiętajmy że królowa powinna mieś możliwość swobodnego zawracania w korytarzach nie mówiąc już o komorach.
Ile komór? Ile wlezie. Wielkość zróżnicowana. Wentylacji czego? Formikarium dla małych kolonii nie musi mieć wentylacji. Wejścia wedle uznania.
Pomożemy towarzyszu.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
Simillar

pt 05 lis, 2010

To jeżeli korytarze mają mieć 2cm to, komory ile? 4? :ojezu: 5? :szczena:
Jeśli tak, to miałeś rację. :okulach: Będzie ważyło
A może jeszcze jakieś inne rozwiązanie, np. jedna ściana na gniazdo?
Albo, pieniek na arenie połączony z gniazdem schowanym wężykiem.
Oo, co o tym myślicie? A pieniek, dwustronny, z gipsu oczywiście :wink: I gniazdo na jednej ścianie :mack:
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

sob 06 lis, 2010

Simillar pisze:To jeżeli korytarze mają mieć 2cm to, komory ile? 4? :ojezu: 5? :szczena:
Jeśli tak, to miałeś rację. :okulach: Będzie ważyło
A może jeszcze jakieś inne rozwiązanie, np. jedna ściana na gniazdo?
Albo, pieniek na arenie połączony z gniazdem schowanym wężykiem.
Oo, co o tym myślicie? A pieniek, dwustronny, z gipsu oczywiście :wink: I gniazdo na jednej ścianie :mack:
Tyle co korytarze. Mogą być 0,5 cm głębsze. Przecież mrówki muszą gdzieś składować potomstwo. One same mogą chodzić we wszystkich płaszczyznach ale jaja, larwy i poczwarki grawitacji nie pokonają.
Nie koniecznie. Plaster 3cm gipsu jeszcze aż tak dużo nie waży.
Nie kapuje o co z tym pieńkiem biega. Dla mnie pieniek to właśnie pionowa część gniazdowa. Jeżeli chodzi ci o gipsowy posążek postawiony na środku to nie ma problemu. Ja bym wolał dać naturalny kawałek drewna. Na pewno był by lżejszy. Byle by się nie przewrócił.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
Simillar

sob 06 lis, 2010

Tak właśnie, chcę postawić wolno-stojący pieniek na arenie. Przewrócić się nie przewróci, bo będzie dosyć duży promień podstawy w stosunku do wysokości.
Ale teraz, co zerknę na akwarium, to mam nową koncepcję :naglowie:
Jestem w trakcie planowania jednej z nich. Tylko że, mam za mało plasteliny :pirat: kupiłem 6 paczek po 140g, to daje jakieś 0.8kg, a i tak mało.
Wrzucam parę fotek:

Kolorowy żwirek, plastelina i termometr IN/OUT
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Pierwsza koncepcja - odrzucona. Koncepcja z planami 3D, też idzie w odstawkę.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Teraz realizuję plan trzeciej koncepcji, ale ten plan mam w głowie.
ObrazekObrazek

Widać że w niektórych komorach są dziury. To dla uzyskania efektu stalagnatu, po zalaniu gipsem.
Awatar użytkownika
Drwal

sob 06 lis, 2010

Odradzam Efekt "stalagnatu" bo potem nie wygrzebiesz plasteliny...
Codo rozmieszenia komór to zrób więcej takich które są na końcu korytarza (jaka na autostradzie)
główny maruda
Awatar użytkownika
Simillar

sob 06 lis, 2010

Drwal pisze:Odradzam Efekt "stalagnatu" bo potem nie wygrzebiesz plasteliny...
Ale jednak spróbuję, bo efekt będzie niezły ;) w razie gdyby coś nie wyszło, mogę wyrównać powierzchnię i będzie normalna komora.
Dziś powinienem jeszcze skończyć projekt 3d tego pomysłu, więc zobaczycie moją wizję :music:
Pozdro

P.S.

A jak ten projekt? Dziś umieszczę dodatkowo na arenie ten pieniek ;)
Na razie, jest tak:
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Simillar

pn 15 lis, 2010

Siema :mrgreen:
Formi nabrało trochę kształtów, trochę niespodziewanych :wink:
Stwierdziłem że, jeżeli formikarium ma być dla C. Ligniperdus, to arena musi być na 'parterze', a gniazdo piąć się w górę. Standard.
Ale jak to zrobić, żeby później dało się to rozebrać i np. wyczyścić? :? Powoli... :)
Na razie uchwycę moje ' Cacy stalagnaty '. Chociaż nie ukrywam, że gdyby komory były mniejsze i otwór na stalagnat również. Nie wyszłoby :|
Niewyskubana plastelina
Obrazek

i tutaj wyskubana. Czyściutkie gniazdo :D
Obrazek
(zobaczymy ile gniazd ze stalagnatami powstanie)

Oczywiście w gipsie jest zatopiona plastikowa płytka, rozdzielająca gniazdo na suche i wilgotne. Dla wprawnego oka mały problem będzie, z wyszukaniem tej płytki 8)
Zdjęcie formy przed zalaniem.
Obrazek

Na zrobienie 'przenośnej' areny, użyłem styropianu. Zrobiłem z niego podstawę i okleiłem wszystko taśmą. Przykleiłem też parę innych rzeczy dla zrobienia formy :naglowie:
Obrazek

Wtedy ulepiłem z gipsu jakieś dziwne górki i wygląda to tak.
Obrazek

Po jakimś tam zaschnięciu, dałem wszystko do akwarium.
Arenę,..
Obrazek

.., gniazdo...
Obrazek

... i jest.
Muszę jeszcze umieścić termometr, zrobić dodatkowe wejście w gnieździe, zalepić szpary, zmontować pokrywkę, dokończyć z zewnątrz gniazdo i udekorować arenę. Dodatkowo jeszcze ogrzewanie i nawadnianie.
Wtedy tylko testy i parapetówka nowych lokatorów :party:

A jak Wy to widzicie?
Miłego wieczoru :obiad:

Ufff 8)
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 16 lis, 2010

Spoko ;) Zasypiesz piaskiem arenę?
Awatar użytkownika
Simillar

wt 16 lis, 2010

Tak, mam zamiar sypnąć troszkę 'plażą'. Lecz nie tylko dla dekoracji, ale i uszczelnienia szpar między akwarium, a areną.
Chcę żeby wszystko nabrało naturalnego kształtu. Na gnieździe żłobię aktualnie zacieki, niby wyerodowane przez deszcz. Chciałbym też żeby zaatakował je z zewnątrz, jakiś mech bądź porost.
Nic malować nie będę. Dam tylko parę świerkowych igieł,mech, z dwa patyki i tyle. No i gliniasty piach :wink:
Nie wiem jeszcze jak będę dogrzewać i jak ma wyglądać pokrywka. Rant z wazeliną starczy? Może fluon?
slow

pt 11 mar, 2011

Kupiłem to formi :mrgreen:
Hej bucu, gdzie jestes? :mack:
arni

pt 11 mar, 2011

Napisz kiedy kupiles, jak sie z nim skontaktowales i czy kase juz Wyslales? Prosze, to ważne, prawdopodobnie zostales wykiwany... Możliwe ze juz nigdy nie dostaniesz formi...
Odpowiedź w tym temacie na moje pytania to pogadamy dalej ;)
Przykro mi...
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
slow

sob 12 mar, 2011

Arni, On i Ja mieszkamy w tym samym mieście, Gdynia. Znamy się ze szkoły ok. 3 lat. Formikarium kupiłem osobiście, za 60zł. Więc wszystko cacy.
Zastanawia mnie, czemu tak o Nim piszesz. Wykiwał Cię? Może jakoś pomogę... Bo wierzyć mi się nie chcę, że zrobił to świadomie :okulach: Chociaż na początku chciał za formi 100
Pozdro
arni

sob 12 mar, 2011

To czego piszesz ,,bucu,, ?
Wisi mi 7 dych :evil:
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
slow

sob 12 mar, 2011

arni pisze:To czego piszesz ,,bucu,, ?
Wołałem tak na Niego w szkole. Chociaż tak to nawet wołam na starego

btw. odzyskasz kasę...
ODPOWIEDZ