Witam!
Jestem nowy na forum, ale mrówkami interesuję się od około roku.
Niedawno postanowiłem pomysł hodowli mrówek uskutecznić i dużo o tym czytam. Natrafiłem na taki artykuł:
http://robale.pl/index/2/346
Czytamy tu:
"W mrówczych gniazdach, z których sztucznie usuwano jaja królowej, robotnice zaczynały znosić własne jaja, z których wykluwały się larwy, a potem dorosłe owady".
I już cud. Czy oznaczałoby to, że by założyć hodowlę wystarczy kilka robotnic? Bez królowej zaczną składać jaja i zatroszczą się o żywność.
Co o tym myślicie?
Królowa niepotrzebna?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Dorosłe owady - konkretnie samce, które są nieprzydatne.
Jak chcesz mieć kolonię z robotnic, to tylko u faraonek
Jak chcesz mieć kolonię z robotnic, to tylko u faraonek
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Tak jak pisze Formik odnośnie tych samców.
Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
Podobno właśnie mogą w przypadku nieobecności królowej, składać jaja z których wylęgną się królewny...pawelllQwE pisze: Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
Formik pisze:Podobno właśnie mogą w przypadku nieobecności królowej, składać jaja z których wylęgną się królewny...pawelllQwE pisze: Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
To by możliwe ? było bo u faraonek jest kilkanaście płodnych królowych .
Wszystko zaczyna się od marzeń............................ i zazwyczaj na nich się kończy
- pawelllQwE
- Kontakt:
U faraonek może być nawet pół tysiąca królowych w gnieździe, ale to dlatego że praktykują kazirodztwo i żyją ok. 3 miesięcy.zeoloog pisze:Formik pisze:Podobno właśnie mogą w przypadku nieobecności królowej, składać jaja z których wylęgną się królewny...pawelllQwE pisze: Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
To by możliwe ? było bo u faraonek jest kilkanaście płodnych królowych .
Formik to by było mocne, masz gdzieś o tym info? Ja dotychczas myślałem, że muszą mieć choć te jaja po padniętej królowej żeby potem wyprowadzić nowe i dać się zapłodnić przez braci. Ale zazwyczaj takich extreme sytuacji nie ma bo jest dużo królowych.
.png)