Królowa niepotrzebna?

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

maciej131313

pn 26 wrz, 2011

Witam!
Jestem nowy na forum, ale mrówkami interesuję się od około roku.
Niedawno postanowiłem pomysł hodowli mrówek uskutecznić i dużo o tym czytam. Natrafiłem na taki artykuł:
http://robale.pl/index/2/346
Czytamy tu:
"W mrówczych gniazdach, z których sztucznie usuwano jaja królowej, robotnice zaczynały znosić własne jaja, z których wykluwały się larwy, a potem dorosłe owady".
I już cud. Czy oznaczałoby to, że by założyć hodowlę wystarczy kilka robotnic? Bez królowej zaczną składać jaja i zatroszczą się o żywność.
Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Formik

pn 26 wrz, 2011

Dorosłe owady - konkretnie samce, które są nieprzydatne.

Jak chcesz mieć kolonię z robotnic, to tylko u faraonek ;)
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pn 26 wrz, 2011

Tak jak pisze Formik odnośnie tych samców.
Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
Awatar użytkownika
Formik

pn 26 wrz, 2011

pawelllQwE pisze: Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
Podobno właśnie mogą w przypadku nieobecności królowej, składać jaja z których wylęgną się królewny...
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
zeoloog

pn 26 wrz, 2011

Formik pisze:
pawelllQwE pisze: Co do faraonek, chyba muszą mieć choć jaja złożone przez królową.
Podobno właśnie mogą w przypadku nieobecności królowej, składać jaja z których wylęgną się królewny...

To by możliwe ? było bo u faraonek jest kilkanaście płodnych królowych .
Wszystko zaczyna się od marzeń............................ i zazwyczaj na nich się kończy
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pn 26 wrz, 2011

zeoloog pisze:
Formik pisze:

To by możliwe ? było bo u faraonek jest kilkanaście płodnych królowych .
U faraonek może być nawet pół tysiąca królowych w gnieździe, ale to dlatego że praktykują kazirodztwo i żyją ok. 3 miesięcy.

Formik to by było mocne, masz gdzieś o tym info? Ja dotychczas myślałem, że muszą mieć choć te jaja po padniętej królowej żeby potem wyprowadzić nowe i dać się zapłodnić przez braci. Ale zazwyczaj takich extreme sytuacji nie ma bo jest dużo królowych.
ODPOWIEDZ