Właśnie wyjąłem moje Campo z zimowiska....no i....padła Królowa...i dwie robotnice...nie wiem czy od pleśni...ale obstawiam ,że to było powodem....ale pytanie jest inne...zostało koło 20 robotnic i co z nimi zrobić...
1.Humanitarnie uśmiercić i wpiąć na szpilkę entomologiczną?
2.Zakupić rójkową Królową i próbować połączyć? (Od razu pytanie jakie są szanse ,że Majory jej wpół nie złamią?)
3.Jakieś inne propozycje?
z góry dziękuję za pomoc i rady
Padnięta Królowa
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Te dwie padły bo to pewnie robotnice nantic naj modłsze pokolenie a przy liczbie robo ok 20-30 zaczynają padać ze starość więc to normalne.Pesmerga pisze:Właśnie wyjąłem moje Campo z zimowiska....no i....padła Królowa...i dwie robotnice...nie wiem czy od pleśni...ale obstawiam ,że to było powodem....ale pytanie jest inne...zostało koło 20 robotnic i
Wszystko zaczyna się od marzeń............................ i zazwyczaj na nich się kończy
Tak , można by spróbować z nową Królową...tylko pozostaje problem jak odseparować resztę od /starej władczyni która oblazły i siedzą przy niej non stop czy czekać ,aż ją wyniosą? (jeśli wyniosą..) Bo obecnie przebywają w L z mrówkoyada i nie bardzo wiem jak bym miał je stamtąd wygonić...jak zacznę grzać to pewnie się popalą bo będą próbowały Królową taszczyć za sobą i wyjdzie jedna wielka panika...
...
.png)