Pytania Carbriniego

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Carbrini

pt 17 lut, 2012

Witam.
Tworzę osobny wątek, w którym będę zadawał pytania.
1.Czy pyłek pszczeli zapobiega grzybom i pasorzytom?
2.Do jakich rozmiarów kolonia Formica fusca rozwinie się w tym formikarium http://mrowkoyad.pl/?82,pl_formikarium-korkowe-20x20x10?
3.Kiedy kolonia F. fusca będzie sama nawadniała gniazdo?
4.Czy Messor barbarus są trudne w hodowli?
5.Po jakim czasie od otrzymania mrówek zacząć je dogrzewać halogenem?
6.Po jakim czasie u Messor barbarus pojawią się Żołnierze?
Moje mrówki:
Formica cunicularia
Messor barbarus
Zygi

pt 17 lut, 2012

2. Trudno powiedzieć. W tym formi zmieści się może z 200-400 robo.
3. Liczebność musi wynosić 1000+ żeby same sobie nawadniały gniazdo. A i to nie jest do końca ustalone.
4. Nie są trudne w hodowli. Z racji swoich nawyków żywieniowych są praktycznie samoobsługowe.
5. Odczekaj dzień, dwa żeby się oswoiły z temperaturą. Potem możesz zacząć dogrzewać.
6. Jak kolonia osiągnie liczebność około 50 robo wtedy pojawiają się pierwsi majorzy.
Carbrini

pt 17 lut, 2012

Zygi pisze:2. Trudno powiedzieć. W tym formi zmieści się może z 200-400 robo.
3. Liczebność musi wynosić 1000+ żeby same sobie nawadniały gniazdo. A i to nie jest do końca ustalone.
4. Nie są trudne w hodowli. Z racji swoich nawyków żywieniowych są praktycznie samoobsługowe.
5. Odczekaj dzień, dwa żeby się oswoiły z temperaturą. Potem możesz zacząć dogrzewać.
6. Jak kolonia osiągnie liczebność około 50 robo wtedy pojawiają się pierwsi majorzy.
Bardzo ci dziękuję!
Moje mrówki:
Formica cunicularia
Messor barbarus
antwito

sob 18 lut, 2012

Co do pierwszego pytania to nie wiem jak z pyłkiem, ale żywica jest wykorzystywana przez rudnice do "mycia" się. Zabija bakterie itp. Mrówki przynoszą zaschniętą żywicę z drzewa do gniazda i chodzą po niej.
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
Carbrini

sob 18 lut, 2012

Witam mam kolejne pytanie. Jak w formikarium zmusić robotnice aby wyniosły poczwarki na arenę? Załóżmy, że złapałem królową pasożytniczą i chcę zdobyć dla niej poczwarki ze swojego formi.
Moje mrówki:
Formica cunicularia
Messor barbarus
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 18 lut, 2012

Możesz położyć jakiś płaski kamień czy deseczkę i świecić na nią lampką, przy odpowiedniej temperaturze mrówki powinny wynieść poczwarki po nią aby je wygrzać.
Awatar użytkownika
Formik

sob 18 lut, 2012

Carbrini pisze:Witam mam kolejne pytanie. Jak w formikarium zmusić robotnice aby wyniosły poczwarki na arenę? Załóżmy, że złapałem królową pasożytniczą i chcę zdobyć dla niej poczwarki ze swojego formi.
Dogrzewaj arenę lampką i nie rób wiatru, to może przyniosą wygrzewać.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
Szacho

sob 18 lut, 2012

antwito pisze:Co do pierwszego pytania to nie wiem jak z pyłkiem, ale żywica jest wykorzystywana przez rudnice do "mycia" się. Zabija bakterie itp. Mrówki przynoszą zaschniętą żywicę z drzewa do gniazda i chodzą po niej.
a żywicę iglaka, czy liściastego???

Pozdrawiam :D
Obrazek

"To za mało, jeśli na to ciebie stać
Trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać"
Carbrini

sob 18 lut, 2012

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze mam pytanie. Ile zrobić komór na ziarna zrobić dla Messor barbarus?
Moje mrówki:
Formica cunicularia
Messor barbarus
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 18 lut, 2012

Zrób po prostu gniazdo z zaplanowanymi komorami, mrówki same wybiorą te, w których będą przetrzymywać nasiona.

Szacho - iglaka.

Na arenie moich herców jakieś 1,5 roku temu wstawiłem gałązkę z sosny - świeżo ucięta po przycinaniu drzew. Gałązka po prostu sobie tam stoi (teraz już jest prawie cała sucha), ale zapach żywicy jest baaardzo intensywny. Kiedyś u tych mrówek były roztocza, po wstawieniu tej gałązki w przeciągu miesiąca czy dwóch nie widziałem ich w ogóle. Po otwarciu formi zawsze uderza w twarz ten zapach ale jak ktoś lubi to można się przyzwyczaić ;)
Zygi

sob 18 lut, 2012

Carbrini nie zapomnij że ten gatunek potrzebuje około 70 % gniazda powierzchni suchej.
To tak w gwoli przypomnienia :wink:
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

sob 18 lut, 2012

pawelllQwE pisze:Na arenie moich herców jakieś 1,5 roku temu wstawiłem gałązkę z sosny - świeżo ucięta po przycinaniu drzew. Gałązka po prostu sobie tam stoi (teraz już jest prawie cała sucha), ale zapach żywicy jest baaardzo intensywny. Kiedyś u tych mrówek były roztocza, po wstawieniu tej gałązki w przeciągu miesiąca czy dwóch nie widziałem ich w ogóle. Po otwarciu formi zawsze uderza w twarz ten zapach ale jak ktoś lubi to można się przyzwyczaić ;)
Też tak robiłem jak jeszcze hodowałem F. sanguinea. Zdecydowanie neutralizuje to nieprzyjemne zapachy wydobywające się po otwarciu formikarium większej kolonii.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Carbrini

pn 20 lut, 2012

Witam.
Mam kolejne pytanie, a mianowicie jak zmusić mrówki aby magazynowały śmieci np. w kubeczku na arenie.
Moje mrówki:
Formica cunicularia
Messor barbarus
Zygi

pn 20 lut, 2012

Mrówek to raczej nie zmusisz do magazynowania śmieci w konkretnym miejscu.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pn 20 lut, 2012

Da się zmusić, ale nie ma pewności. Zobacz w które miejsce mrówki wynoszą śmieci na arenę, postaw tam probówkę, włóż do niej trochę tych śmieci i miej nadzieję, że mrówki zaczną tam je składować.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

pn 20 lut, 2012

Część mrówek wynosi śmieci do karmnika w którym podaje się miód. Wiedzą one, że karmidełko wraz ze śmietnikiem zostanie sprzątnięte i dlatego tak robią. Zaobserwowano to między innymi u Camponotus.
Sposób zaprezentowany przez Pawła jest powszechnie stosowany wśród hodowców chomików.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Zygi

pn 20 lut, 2012

Loki zaobserwował takie coś u swoich C. ligniperda.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

pn 20 lut, 2012

Ja też w swoich koloniach często mam resztki niedojedzonego miodku pokryte trupkami czy innymi śmietkami.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Carbrini

śr 22 lut, 2012

Witam. Potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Ile % gniazda powinno być wilgotne u Formica cunicularia???
Moje mrówki:
Formica cunicularia
Messor barbarus
Awatar użytkownika
Szacho

śr 22 lut, 2012

z Formic średnio się znam, ale wilgoć pewnie jak dla Formic, termofili, czyli 30%, może 50% jak u sanguinea

ale mogę się mylić

Obrazek

antwito

czw 23 lut, 2012

Szacho, masz rację tak 30%.
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
Awatar użytkownika
Strator

sob 25 lut, 2012

Sorry że odgrzebuje post z przed tygodnia ale z 6 punktem się nie zgodze u mnie kolonia liczy 80 robo i nie ma nawet ani jednego kokona majora
Awatar użytkownika
Szacho

sob 25 lut, 2012

Strator pisze:
Sorry że odgrzebuje post z przed tygodnia ale z 6 punktem się nie zgodze u mnie kolonia liczy 80 robo i nie ma nawet ani jednego kokona majora
to zależy od wielu czynników np. podobno pallidole można zwiększyć liczbę majorów wrzucając im czasem na arenę nigery

Obrazek

patry090

sob 25 lut, 2012

Strator pisze:
Zmartwię Cię, bo nigdy nie będziesz miał "kokona majora" w swojej koloni.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 25 lut, 2012

To zależy od koloni. U mnie przy 80 robotnicach już był major ;) A kokonu faktycznie się nie doczekasz :P
ODPOWIEDZ