WIELE,WIELE PYTAŃ :)

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
lukacz3

pn 26 mar, 2012

Moje pytania:
1.Jakie najlepsze formi dla Lasius niger (Curtus) (kompakt?)
2.Gdy będę miał królową i ok 10r. to mogę "przenieś" je do formi?
3.Jakie najlepsze wymiary dla średniej koloni Lasius niger (Curtus)?
4.Jak nawadniać kompakt, co ile , jaką ilością wody (czytałem o tym ale NIE OGARNIAM)
5.Sprzeda kto królową Lasius niger (Curtus) i ok. 10r.
6.Wklei kto linki do budowy kompaktu (oprócz tego: http://formicopedia.org/mrowki/Instrukc ... t_(Curtus) )
7.Do formi kompakt na gniazdo lepiej wykorzystać gips czy korek?
8.Przed włożeniem korka do formi jak go "nawodnić" (namoczyć)?
9.Czy jak wydrążę tunele w korku to mrówki jeszcze będą drążyć czy nie???
Dziękuję.... Proszę szybką odpowiedz !!! :)
(Proszę podawać + i - )

DOPIERO ZACZYNAM HODOWAĆ MRÓWKI :)
Awatar użytkownika
geb88

pn 26 mar, 2012

Odpowiem Ci jak ja myślę, ale do niektórych pytań możesz spotkać się z róznymi zdaniami.

1) Kompakty Curtusowe (sprawdź też sobie mrówkoyada) o wymiarach ok.12 x 20 cm, z częścią gniazdową blisko 40% powierzchni (wszystkie wymiary na oko, mam takie przed sobą) i grubością korka ok. 6mm na pewno ci starczą na dłużej dla nigerek.
2)możesz ale w powyższym formi się "zagubią". Tzn. Będzie dla nich początkowo dużo za duże. Poczekaj jeszcze trochę, tak, aż będzie Ci trudno podawać pokarm w tym czym trzymasz (probówce, Tic Tac'u, strzykawce), to tak ok. 30-40 robotnic (jakieś 2 m-ce produkcji królowej).
4) Pytasz się głównie o Curtusowe kompakty, więc pewnie chodzą Ci po głowie. Zatem odpowiem co do nich - wodę wlewasz w szparę między poziome szkło nad korkiem a tylną krótszą ścianką. Nie za dużo, w końcu na oko zauważysz ile. Kup sobie strzykawkę 5 ml i nią wodę podawaj najlepiej. Wilgotność musi być taka, żeby widać było że kilka komór jest ciemniejszych (wilgotnych), ale nie pływających (zalanie wodą grozi zagrzybieniem i podtapianiem larw i mrówek- te ostatnie sobie jeszcze poradzą)! Jeśli zobaczysz, że wody jednak jest nadmiar przechylasz formikarium (tak żeby gniazdo było na dole, a arena wyżej) i odciągasz co wypłynie strzykawką. Ja swoje formi (dla Tetrasów) nawadniam do ok. 50% pojemności gniazda, troszkę za dużo może- starcza mi to na ok. 2 tyg.
Za pierwszym razem- gdy korek jest świeży, musisz na dzień dwa postawić formi tak aby się przechylało (jak wyżej) i wlać ok 5 ml wody(chyba; Curtus ma gdzieś filmy na Youtube, jak zacząś i jak dbać o formi).
Jeśli chcesz użyć piasku na arenie (np z gliną, żeby się wszystko ładnie trzymało) to: a) -nie za dużo piasku - na 2-4mm; b) zrób to zanim wpuścisz mrówki, bo trzeba to trochę obficie zrosić wodą (też znowu żeby nie pływało).
5)Ktoś ostatnio dawał ogłoszenie w dziale Targowisko
6)Obawiam się, że to jego własny projekt i nie znajdziesz takiej instrukcji, aczkolwiek możesz poszukać czegoś dla siebie tu:
viewforum.php?f=29
http://formicopedia.org/mrowki/I_formikarium
http://formicopedia.org/mrowki/R_formikarium
lub kopiować , jeśli potrafisz, to co mają tam zrobione
7)to..hmm.. zależy.
8) odpowiedź wyżej. Uważaj tylko, żeby korek nie zawierał chemikaliów jak niektóre podstawki pod garnki.
9)zależy jaki gatunek. Myrmica rozniesie ci cały korek dłubiąc gdzie się da -taki jej urok; a Lasius flavus na przykład nie ruszy nic (teoretyzuję). Lasius niger, które wczesniej przez 2 lata trzymałam w tym kompakcie, poza zasypaniem kilku tuneli pisakiem, nie drążyły korka. Tetramonium caespitum zakleiło 70% szyby od spodu i podrążyły sobie minikorytarzyki szerokości ok. 1-2 mm.
A z tym + i - chyba nie wiem o co chodzi :P
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
lukacz3

pn 26 mar, 2012

Z + i - to pisz strony pozytywne (dobre) i negatywne (złe)

Po prostu napisz swoje zdanie (np. czy gips czy korek)

Myślę, że wytłumaczyłem.
Ci, którzy nie wierzą w nic, wierzą we wszystko
Alexander Hamilton
Awatar użytkownika
geb88

pn 26 mar, 2012

ok :d
więc co do 7) subiektywnie :
gips
+ dobra widoczność osobników; swobodna możliwość kształtowania tuneli, duża plastyczność, łatwa obróbka (ktoś pisał, żeby dodać trochę soku cytrynowego, żeby zmniejszyć szybkość tężenia)
- dla mnie za bardzo sztuczny. Podobnie jak beton, akryl, y-tong - nie lubię mieć kloców na biurku.
szybko wysycha

Korek
+ wygląda bardziej naturalnie; grubości dostępnych korków idealne dla poszczególnych kategorii wielkościowych mrówek; lekkość
-dość szybko czernieje; bez odpowiednich narzędzi do drążenia tuneli korek może nie wyglądać estetycznie; gorzej się sprawdza przy niewielkich lub żółtawych gatunkach (znikają)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
BartTP

śr 16 maja, 2012

Nie ma czegoś takiego jak Lasius niger curtus. Jak Curtus odkryje nowy gatunek lasiusa to może, ale póki co: L. niger. Bez "curtus". ;)
ODPOWIEDZ