Kilka pytań od początkującego

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Teague CC

wt 21 maja, 2013

Witam :wink:

Mój pierwszy post więc WITAM WSZYSTKICH :) Jutro sklepię kilka zdań o sobie w odpowiedniej części forum.

Ostatnio naszła mnie ochota na nowe pupilki, powoli z domu robi mi się zwierzyniec, i pomyślałem o mrówkach. Ponieważ sam sobie kleję małe akwaria i terraria to myślę że może dałbym radę z formikarium. Tutaj jak zwykle rodzą się pytania:
1. Czy stare szyby okienne będą się nadawały na tego typu projekt?
2. Link do mojej wizji formikarium CLICK, czy to będzie dobry pomysł? Ponieważ szyb trochę mam to mogę wymiary dostosować do wymagań mrówek (domyślnie dł 40cmx szer 30cm x wys 30cm)
3. Czy miejsce na Gniazdo (z powyższego linku) nie jest zbyt małe/wąskie i czy Arena nie jest zbyt duża?
4. Arenę mogę zrobić kilkupoziomową (pewien pomysł mi świta w głowie) ale czy to będzie praktyczne i czy w ogóle potrzebne? A może lepiej wsadzić tam jakieś dekoracje? Patyki, liście, trawy coś co odzwierciedla naturalne środowisko przyszłych mieszkańców przyszłego formikarium.
5. Łączenia ścian- wystarczy zwykły sylikon (mam trochę zapasu) czy użyć akwarystycznego?
6. Wentylacja- wystarczy od czasu do czasu podnieść pokrywę czy należy wycinać specjalne otwory wentylacyjne?

To taka garstka pytań na początek. O mrówki nie pytam bo na to przyjdzie jeszcze czas :wink: Z góry dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.

Pozdrawiam
Teague CC
barciu
Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,

śr 22 maja, 2013

1. Zależy jak stare, ale raczej nie, bo mogą się łatwo zbić, nawet lekkie trącenie łokciem.
Dobranoc :wink: .
Jutro może odpowiem na resztę pytań.
GG: 51713465
Teague CC

śr 22 maja, 2013

Szyby są stare ale jak robiłem z nich w zeszłym roku małe krewetkarium to nie widzę żadnych pęknięć, 3 albo 4mm.
Pamiętam że znajomy kiedyś trzymał mrówki w słoiczku 5L ale już nie kojarzę jak mu to wyszło. Ja chciałbym żeby to miało "ręce i nogi" oraz żeby przyzwoicie wyglądało a nie taka prowizorka :D
barciu
Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,

śr 22 maja, 2013

2.Pomysł jak najbardziej dobry. Dzięki temu będą miały większą przestrzeń gniazdową.
3. a) Nie wiem jakie mrówki chcesz hodować. Na początek polecił bym Myrmice i Tetramorium casepitum.
b) Arena może być jak największa, takie wymiary jakie podałeś są bardzo dobre.
4. a) nie potrzebne i nie praktyczne - zrób po prostu jeden poziom.
b) Zależy od gatunku, ale liście i trawa odpadają, bo zgniją, uschną, a mrówki po prostu uznają, że fajny z nich domek.
Patyki możesz jak najbardziej dać, nawet zrobić mosty z patyków, pnące się w górę, jako takie drzewka. Na patykach mogą być porosty, które możesz też ususzyć i dać na arenę.
Jako dekoracje daj po prostu porosty, mech i patyczki, trawa i liście odpadają, chyba że ewentualnie ususzone, ale można je w takim wypadku dać np. Formicom i Camponotusom, bo w nich nie powinny zamieszkać, ale trawa i liście są nie estetyczne i lepiej daj na podłoże piasek, a dekoracje-mech, porosty, patyczki, małe kamyczki ( wyparzone, jeśli z niepewnego źródła ) itp.
5.Możesz użyć zwykłego silikonu, oczywiście jeśli masz możliwość kupienia akwarystycznego, to jak najbardziej-akwarystyczny jest lepszy, bo bezpieczniejszy dla mróweki w ogóle.
Jeśli byś kleił, to klej "od zewnątrz", lub za pomocą kątowników.
Teague CC

śr 22 maja, 2013

Myślę że jednak zwykłym silikonem to zrobię. Więc w ciągu najbliższych dni zabieram się za cięcie i klejenie szyb ;)
Ziemia- zostało trochę piasku bo budowie (z resztą tam też są 3 kolonie mrówek :D )

Co do gatunku mrówek... Myślałem nad hutnicą czarną (L.niger), zbliża się okres rójki (z tego co pamiętam to co roku w drugiej połowie czerwca w mojej okolicy mają rójkę). Tutaj rodzą się kolejne pytania odnośnie tego gatunku, otóż
1. Czy to prawda, że jak do formikarium wrzucę parę samic to one początkowo będą wspólnie zakładać kolonię a następnie robotnice wybiorą królową, która da im największe możliwości przeżycia i rozwoju?
2. Jeśli podebrałbym teraz ok 20-30 mrówek (prawdopodobnie innego gatunku, u mnie w pobliżu domu jest pełno małych kopców) to czy one zaakceptowałyby w/w królową L.niger?
3. Czy podkradzione z naturalnego, dobrze prosperującego mrowiska jaja byłyby zaakceptowane (nie jako pokarm :D ) przez L.niger? Taki manewr w celu podkręcenia i urozmaicenia hodowli.
patry090

śr 22 maja, 2013

Teague CC pisze:Witam :wink:

Mój pierwszy post więc WITAM WSZYSTKICH :) Jutro sklepię kilka zdań o sobie w odpowiedniej części forum.

Ostatnio naszła mnie ochota na nowe pupilki, powoli z domu robi mi się zwierzyniec, i pomyślałem o mrówkach. Ponieważ sam sobie kleję małe akwaria i terraria to myślę że może dałbym radę z formikarium. Tutaj jak zwykle rodzą się pytania:
1. Czy stare szyby okienne będą się nadawały na tego typu projekt?
2. Link do mojej wizji formikarium CLICK, czy to będzie dobry pomysł? Ponieważ szyb trochę mam to mogę wymiary dostosować do wymagań mrówek (domyślnie dł 40cmx szer 30cm x wys 30cm)
3. Czy miejsce na Gniazdo (z powyższego linku) nie jest zbyt małe/wąskie i czy Arena nie jest zbyt duża?
4. Arenę mogę zrobić kilkupoziomową (pewien pomysł mi świta w głowie) ale czy to będzie praktyczne i czy w ogóle potrzebne? A może lepiej wsadzić tam jakieś dekoracje? Patyki, liście, trawy coś co odzwierciedla naturalne środowisko przyszłych mieszkańców przyszłego formikarium.
5. Łączenia ścian- wystarczy zwykły sylikon (mam trochę zapasu) czy użyć akwarystycznego?
6. Wentylacja- wystarczy od czasu do czasu podnieść pokrywę czy należy wycinać specjalne otwory wentylacyjne?

To taka garstka pytań na początek. O mrówki nie pytam bo na to przyjdzie jeszcze czas :wink: Z góry dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.

Pozdrawiam
Teague CC
1. Tak.
2. Tak
3. Jest ok.
4. Wielopoziomowe areny są bez sensu. Są nieestetyczne, utrudniają obserwacje i sprzątanie. Dekoracje jak najbardziej można wstawić - kamienie, szyszki, patyki, mech itp. Zasuszone liście czy trawę także. Arena musi być bezwzględnie sucha, więc żywe rośliny raczej odpadają. A na sucho nic nie będzie pleśnieć.
5. Użyj akwarystycznego. Zwykły może być toksyczny dla mrówek i formikarium będzie do wyrzucenia.
6. Przeważnie uchylanie pokrywy podczas karmienia czy sprzątania wystarcza.
Teague CC pisze:Myślę że jednak zwykłym silikonem to zrobię. Więc w ciągu najbliższych dni zabieram się za cięcie i klejenie szyb ;)
Ziemia- zostało trochę piasku bo budowie (z resztą tam też są 3 kolonie mrówek :D )

Co do gatunku mrówek... Myślałem nad hutnicą czarną (L.niger), zbliża się okres rójki (z tego co pamiętam to co roku w drugiej połowie czerwca w mojej okolicy mają rójkę). Tutaj rodzą się kolejne pytania odnośnie tego gatunku, otóż
1. Czy to prawda, że jak do formikarium wrzucę parę samic to one początkowo będą wspólnie zakładać kolonię a następnie robotnice wybiorą królową, która da im największe możliwości przeżycia i rozwoju?
2. Jeśli podebrałbym teraz ok 20-30 mrówek (prawdopodobnie innego gatunku, u mnie w pobliżu domu jest pełno małych kopców) to czy one zaakceptowałyby w/w królową L.niger?
3. Czy podkradzione z naturalnego, dobrze prosperującego mrowiska jaja byłyby zaakceptowane (nie jako pokarm :D ) przez L.niger? Taki manewr w celu podkręcenia i urozmaicenia hodowli.
Co do sylikonu patrz wyżej,
1. Zapłodnione samice tego gatunku mogą praktykować pleometrozję (wspólny wychów pierwszego potomstwa) po pojawieniu się robotnic zostanie jedna królowa (nie licząc przypadków, kiedy giną wszystkie, bo i tak się czasem zdarza).
2. Nie
3. Podkładanie jaj jest zupełnie bezsensowne. Podrzucać można poczwarki. Jeśli będą tego samego gatunku to zostaną zaakceptowane i z kokonów wyjdą normalne robotnice. Jednak nie wiem w jaki sposób wg. urozmaica to hodowlę?
barciu

śr 22 maja, 2013

1. Zależy w jakim wypadku - u myrmic jeśli samice będą tego samego gatunku, założą wspólnie kolonię i nie zostaną wyrżnięte, jeśli nie jest ich za dużo ( ja widziałem kolonię Myrmic z 15-16 królowymi ). Natomiast u Lasiusów może być tylko jedna królowa.
Kólowe założą wspólnie kolonię, ale gdy pojawią się robotnice, nadmiarowe są usuwane poprzez walkę ze sobą lub poprzez ingerencję robotnic.
2.Nie.
3.Chodzi Ci o adopcję? Jaj się nie adoptuje, natomiast adoptuje się poczwarki.
Poczwarki jak najbardziej możesz, poprzez adopcję lodówkową, nie tylko dla tego samego gatunku, ale np. dla pasożyta ( Lasius mixtus, Lasius umbratus, Formica sanguinea itp. ).
Awatar użytkownika
geb88

śr 22 maja, 2013

Serwus!
Niestety nie napisałeś CO zamierzasz tam trzymać - a od tego tu wszystko zależy
Teague CC pisze:1. Czy stare szyby okienne będą się nadawały na tego typu projekt?
a czemu nie? coś im dolega? mają 100 lat, patynę i się łuszczą? są obstukane? Piszesz, że są ok - jak tak to są ok ;) Ja nawet ze szkła z antyramy (2mm) coś wymodziłam pi razy drzwi na oko ;)
Teague CC pisze:2. Link do mojej wizji formikarium CLICK, czy to będzie dobry pomysł? Ponieważ szyb trochę mam to mogę wymiary dostosować do wymagań mrówek (domyślnie dł 40cmx szer 30cm x wys 30cm)
Wszystko zależy od tego CO zamierzasz hodować.
Teague CC pisze:3. Czy miejsce na Gniazdo (z powyższego linku) nie jest zbyt małe/wąskie i czy Arena nie jest zbyt duża?
Patrz pkt 2 + parę uwag: gniazdo ma ogromną powierzchnię o ile jest pionowe. Trochę za duże dla małej kolonii, czy pojed. królowej - jak się domyślam tym będziesz dysponował. owszem część możesz zasypać jakimś niedużym żwirkiem i będzie ok.

A jeśli to gniazdo poziome, to wsio ryba - nie wiem jakie będzie miało wymiary. Nie lubię kawy - nie mam z czego wróżyć ;)

Natomiast arena: Jak będzie to L. flavus to arena ci nie potrzebna, jak Formica jakaś to im większa powierzchnia wybiegu - tym lepiej. etc.
Teague CC pisze:4. Arenę mogę zrobić kilkupoziomową (pewien pomysł mi świta w głowie) ale czy to będzie praktyczne i czy w ogóle potrzebne? A może lepiej wsadzić tam jakieś dekoracje? Patyki, liście, trawy coś co odzwierciedla naturalne środowisko przyszłych mieszkańców przyszłego formikarium.
patrz punkt 2 i 3 + arena kilkupoziomowa to fajny pomysł moim zdaniem, ale bez jakiegoś sposobu na oświetlenie spodnich aren, nic z tego nie wyjdzie. Dekoracje wsadź, byley za dużo syfu na s ie nie miały ;) Wyparzyć, wysuszyć, wymyć czy co tam
Teague CC pisze:5. Łączenia ścian- wystarczy zwykły sylikon (mam trochę zapasu) czy użyć akwarystycznego?
lepiej akwarystyczny ponieważ przypuszczalnie będzie się stykał z wodą, a jak się przekonałam sylikon sylikonowi nie równy. Najlepiej taki co mało śmierdzi i przetrzyma wilgoć/wodę
Teague CC pisze:6. Wentylacja- wystarczy od czasu do czasu podnieść pokrywę czy należy wycinać specjalne otwory wentylacyjne?
Zależy CO będziesz tam trzymał -> ile będzie wymagało wilgoci, a także jaka temperatura będzie na zewnątrz i wewnątrz, a nawet z czego będzie gniazdo i jak szybko oddaje/ jak długo trzyma wilgoć. Jak sucho, to wystarczy otwierać raz na jakiś czas, a innym razem ci całe zaparuje i wszystko wewnątrz pognije, łącznie z pokarmem i mrówkami na koniec. Jak masz możliwośćto wykonaj otwory (może być nawet jedna tafla szkła na pół i niewielka szczelinka między nimi. Dasz taką szczelinkę u dołu jednego z boków i u góry drugiego/ na pokrywie i będzie jakaś tam cyrkulacja powietrza

//Edit
O się narobiło wpisów w międzyczasie
Teague CC pisze:Myślę że jednak zwykłym silikonem to zrobię. Więc w ciągu najbliższych dni zabieram się za cięcie i klejenie szyb ;)

(piszę o L. niger)
1. tak, ale ta królowa ostatnia też przy okazji może zostać okaleczona/zabita z rozpędu
2.może, a może nie - zależy jaki gatunek podbierzesz i jak przeprowadzisz adopcję
3. owszem o ile to będzie gat. bliski L. niger lub najlepiej samo L.niger

mam małą kolonię nigerki na stanie - if u know what i mean

Dla L. niger będzie ok, tylko daj znać jakie są wymiary gniazda, i czy ten rysunek ukazuje gniazdo w pionie czy w poziomie
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Teague CC

śr 22 maja, 2013

Widok na formikarium widziane z góry prawdopodobnie dł 40cm x szer 30cm x wys 30cm, gniazdo będzie znajdować się w środku. Wiem że za duże dla małej hodowli ale jak na wolności zaczyna się życie nowego mrówczego rodu to też mają sporo miejsca. Ponadto zaoszczędzę przenosin jak już będzie więcej robotnic :)

Nad tym silikonem się jeszcze zastanowię ale rzeczywiście, jakiś tam kontakt z wodą może być czasem ale chodzi tu głównie o chemikalia wydzielane przez zwykły silikon. Chyba lepiej akwarystyczny ;)

geb88, wiem co masz na myśli i mogę rozpatrzyć tę propozycję :)
Awatar użytkownika
geb88

śr 22 maja, 2013

czyli gniazdo będzie leżęć (w poziomie), a nie stać? ( w pionie)
tylko weź sobie jakąś rozsądną grubość gniazda zrób. Dobrze zrozumiałam, że będzie ziemne?
jak tak, to raczej mało zobaczysz ;/

kontakt wysłałam na pw (u góry, pod banerem)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Teague CC

śr 22 maja, 2013

geb88 pisze:czyli gniazdo będzie leżęć (w poziomie), a nie stać? ( w pionie)
tylko weź sobie jakąś rozsądną grubość gniazda zrób. Dobrze zrozumiałam, że będzie ziemne?
jak tak, to raczej mało zobaczysz ;/
Niech no rozkminię przekaz... Formikarium będzie leżeć a gniazdo będzie na 2 bocznych ścianach :)
Gniazdo będzie ziemne. Co do grubości... 5cm na jednej (krótszej części) i 4cm na drugiej (dłuższej) na jaką liczebność kolonii wystarczy?
barciu

śr 22 maja, 2013

Po co ziemne? Daj betonowe lub korkowe, lub gipsowe.
Awatar użytkownika
geb88

śr 22 maja, 2013

5cm? ale tak na serio? i to jeszcze ziemne? Nic a nic nie zobaczysz. Mrówki wykopią sobie korytarze byle dalej od światła. Chyba, że na tym ci zależy - na naturalności, to szło by i roślinę jakąś zasadzić i mszyce wprowadzić

poziome - leży płasko, na ziemi, na dnie
pionowe - stoi pionowo, np. przyklejone do jednej z pionowych ścian akwarium

http://formicopedia.org/mrowki/Cz%C4%99 ... _gniazdowa
http://formicopedia.org/mrowki/Budowa_formikariu
http://formicopedia.org/mrowki/Formikarium

barciu dziękujemy za konstruktywny komentarz. Może napisz czemu tak uważasz?
Newbie's Defender
Teague CC

śr 22 maja, 2013

Ziemne (wypełnione piaskiem) bo wygląda najbardziej naturalnie i mrówki mogą się wykazać inwencją twórczą "własnoręcznie" budując swoje siedlisko. Nie będę musiał tak cudować z wycinaniem i murowaniem bo w tym mam ciężkie doświadczenia :D
Kurcze, 5cm i 4cm to rzeczywiście nic nie będzie widać... 3cm to max...
patry090

śr 22 maja, 2013

Teague CC pisze:Ziemne (wypełnione piaskiem) bo wygląda najbardziej naturalnie i mrówki mogą się wykazać inwencją twórczą "własnoręcznie" budując swoje siedlisko. Nie będę musiał tak cudować z wycinaniem i murowaniem bo w tym mam ciężkie doświadczenia :D
Jeśli chcesz zobaczyć chociaż maluteńki fragment jakiegoś korytarza czy komory to dla L. niger max 1 cm. Ale i tak będzie to ściana ziemi. Naturalniej byłoby z korkiem, byłoby chociaż widać, że tam mrówki żyją.
barciu

śr 22 maja, 2013

geb88, bo ziemne jest głupie, nic nie widać i w ogóle...W gipsowym, betonowym lub korkowym wszystko jak na dłoni.

Następne takie posty będę usuwał... Bo są głupie, nic w nich nie rozumiem i w ogóle.../patry
Teague CC

czw 23 maja, 2013

patry090 pisze:
Teague CC pisze:Ziemne (wypełnione piaskiem) bo wygląda najbardziej naturalnie i mrówki mogą się wykazać inwencją twórczą "własnoręcznie" budując swoje siedlisko. Nie będę musiał tak cudować z wycinaniem i murowaniem bo w tym mam ciężkie doświadczenia :D
Jeśli chcesz zobaczyć chociaż maluteńki fragment jakiegoś korytarza czy komory to dla L. niger max 1 cm. Ale i tak będzie to ściana ziemi. Naturalniej byłoby z korkiem, byłoby chociaż widać, że tam mrówki żyją.
1cm? Kurcze... Trochę... Mało
Awatar użytkownika
geb88

czw 23 maja, 2013

nie jest mało ;) Robotnice na start będą miały ok 3mm, przy sporej kolonii 1 czy 2 mm więcej. Królowa tak gdzieś 9mm (nie pamiętam dokładnie)
Newbie's Defender
Awatar użytkownika
BartTP

czw 23 maja, 2013

barciu pisze:geb88, bo ziemne jest głupie, nic nie widać i w ogóle...W gipsowym, betonowym lub korkowym wszystko jak na dłoni.

Następne takie posty będę usuwał... Bo są głupie, nic w nich nie rozumiem i w ogóle.../patry
Ziemne są NAJLEPSZE, jeśli ktoś chce obserwować mrówki w polu troficznym przy możliwie najbardziej naturalnym odwzorowaniu środowiska w którym mrówki żyją. Nadto, nie ma problemów z sadzeniem roślinek (bo i tak mrówki mieszkają w ziemi).
Teague CC

pt 24 maja, 2013

geb88 pisze:nie jest mało ;) Robotnice na start będą miały ok 3mm, przy sporej kolonii 1 czy 2 mm więcej. Królowa tak gdzieś 9mm (nie pamiętam dokładnie)
Królowa 9mm więc 2cm szerokości gniazda będzie ok. Jak nie zobaczę jej z jednej strony szybki to z drugiej.
A jak robotnice pomyślą o jej "wygodach" to zrobią komnatę królewską na całą szerokość żeby spokojnie mogła się obracać :) Ewentualnie podsunę do jednej ze ścian miód, cukier, robaki to sama sobie wykopie pomieszczenie jak najbliżej tego :pomysl:

Tworzenie formi muszę przesunąć jednak na następny tydzień :(
Awatar użytkownika
geb88

pt 24 maja, 2013

Teague CC pisze: Ewentualnie podsunę do jednej ze ścian miód, cukier, robaki to sama sobie wykopie pomieszczenie jak najbliżej tego :pomysl:
Odpowiem intjeligentnie : eee...
Powiedz mi co dokładnie masz na myśli, bo chyba nie zakopywanie zdechłych robali i rozkładających się substancji w ziemi? Czy też ma to oglądać przez szybę? :D
Teague CC pisze:Królowa 9mm więc 2cm szerokości gniazda będzie ok. Jak nie zobaczę jej z jednej strony szybki to z drugiej.
Zapewniam cię, że królowa nie wybierze jednego cm z lewej lub 1 cm z prawej strony wolnej przestrzeni i nie będzie czyścić szyby na komendę. Wybierze środek - ten 1, czy nawet 1,8 cm pomiędzy zostawiając zapaćkane ziemią szyby szyby.

Ale to Twój wybór, Twoje kredki - może to jest właśnie Twoim zamysłem. Jeśli nie, to teraz masz świadomość tego, co prawie na pewno się zdarzy - czyli na daję w 95% nie "Jak nie zobaczę jej z jednej strony szybki to z drugiej".

Zrobiłam kiedyś ziemne - nie dość, że z czarną ziemią to jeszcze z czarnymi nigerkami :) Poza jednym korytarzem i górą małej komory - 0 widoczności. Zaledwie w 1 cm grubości.
Newbie's Defender
Teague CC

pt 24 maja, 2013

geb88 pisze:
Teague CC pisze: Ewentualnie podsunę do jednej ze ścian miód, cukier, robaki to sama sobie wykopie pomieszczenie jak najbliżej tego :pomysl:
Odpowiem intjeligentnie : eee...
Powiedz mi co dokładnie masz na myśli, bo chyba nie zakopywanie zdechłych robali i rozkładających się substancji w ziemi? Czy też ma to oglądać przez szybę? :D
Chodzi o to, żeby przez szybę robiła sobie smaka na smakołyki :D Będzie się tak długo kręcić po szybie swej komnaty aż wyczyści ją z piasku i będzie wszystko ładnie widać :)

Ziemię to ja użyję żółty piasek więc z widocznością nie będzie aż tak źle, chyba. Mam jeszcze piasek, prawie biały z budowy, jakieś 2,5L. Powinno wystarczyć. Używałem go, po oczyszczeniu i wyparzeniu, w akwariach oraz krewetkarium więc mrówkom nic się nie stanie :)
Awatar użytkownika
Revan

pt 24 maja, 2013

Jeśli planujesz zobaczyć cokolwiek z życia kolonii, to nie bagatelizuj porad, które otrzymałeś. Mrówki tak zaplanują budowę, że nawet przezroczysty piasek Ci nie pomoże. ;) Jeśli jednak nadal chcesz upierać się przy swoim, to oczywiście nie ma problemu. Równie dobrze można by było zasypać całe dno akwarium i mieć dzikie gniazdo. Na to samo wyjdzie. :D
Pheidole megacephala
Atta sexdens
Pheidole pallidula
barciu

pt 24 maja, 2013

Zgadzam się w pełni z Revanem.
Teague CC

pt 24 maja, 2013

Rzeczywiście, wiedzę mam znikomą a próbuję polemizować z doświadczonymi hodowcami.
Dzięki Revan ;)
ODPOWIEDZ