Serwus!
Niestety nie napisałeś CO zamierzasz tam trzymać - a od tego tu wszystko zależy
Teague CC pisze:1. Czy stare szyby okienne będą się nadawały na tego typu projekt?
a czemu nie? coś im dolega? mają 100 lat, patynę i się łuszczą? są obstukane? Piszesz, że są ok - jak tak to są ok

Ja nawet ze szkła z antyramy (2mm) coś wymodziłam pi razy drzwi na oko
Teague CC pisze:2. Link do mojej wizji formikarium
CLICK, czy to będzie dobry pomysł? Ponieważ szyb trochę mam to mogę wymiary dostosować do wymagań mrówek (domyślnie dł 40cmx szer 30cm x wys 30cm)
Wszystko zależy od tego CO zamierzasz hodować.
Teague CC pisze:3. Czy miejsce na Gniazdo (z powyższego linku) nie jest zbyt małe/wąskie i czy Arena nie jest zbyt duża?
Patrz pkt 2 + parę uwag: gniazdo ma ogromną powierzchnię o ile jest pionowe. Trochę za duże dla małej kolonii, czy pojed. królowej - jak się domyślam tym będziesz dysponował. owszem część możesz zasypać jakimś niedużym żwirkiem i będzie ok.
A jeśli to gniazdo poziome, to wsio ryba - nie wiem jakie będzie miało wymiary. Nie lubię kawy - nie mam z czego wróżyć
Natomiast arena: Jak będzie to L. flavus to arena ci nie potrzebna, jak Formica jakaś to im większa powierzchnia wybiegu - tym lepiej. etc.
Teague CC pisze:4. Arenę mogę zrobić kilkupoziomową (pewien pomysł mi świta w głowie) ale czy to będzie praktyczne i czy w ogóle potrzebne? A może lepiej wsadzić tam jakieś dekoracje? Patyki, liście, trawy coś co odzwierciedla naturalne środowisko przyszłych mieszkańców przyszłego formikarium.
patrz punkt 2 i 3 + arena kilkupoziomowa to fajny pomysł moim zdaniem, ale bez jakiegoś sposobu na oświetlenie spodnich aren, nic z tego nie wyjdzie. Dekoracje wsadź, byley za dużo syfu na s ie nie miały

Wyparzyć, wysuszyć, wymyć czy co tam
Teague CC pisze:5. Łączenia ścian- wystarczy zwykły sylikon (mam trochę zapasu) czy użyć akwarystycznego?
lepiej akwarystyczny ponieważ przypuszczalnie będzie się stykał z wodą, a jak się przekonałam sylikon sylikonowi nie równy. Najlepiej taki co mało śmierdzi i przetrzyma wilgoć/wodę
Teague CC pisze:6. Wentylacja- wystarczy od czasu do czasu podnieść pokrywę czy należy wycinać specjalne otwory wentylacyjne?
Zależy CO będziesz tam trzymał -> ile będzie wymagało wilgoci, a także jaka temperatura będzie na zewnątrz i wewnątrz, a nawet z czego będzie gniazdo i jak szybko oddaje/ jak długo trzyma wilgoć. Jak sucho, to wystarczy otwierać raz na jakiś czas, a innym razem ci całe zaparuje i wszystko wewnątrz pognije, łącznie z pokarmem i mrówkami na koniec. Jak masz możliwośćto wykonaj otwory (może być nawet jedna tafla szkła na pół i niewielka szczelinka między nimi. Dasz taką szczelinkę u dołu jednego z boków i u góry drugiego/ na pokrywie i będzie jakaś tam cyrkulacja powietrza
//Edit
O się narobiło wpisów w międzyczasie
Teague CC pisze:Myślę że jednak zwykłym silikonem to zrobię. Więc w ciągu najbliższych dni zabieram się za cięcie i klejenie szyb

Ziemia- zostało trochę piasku bo budowie (z resztą tam też są 3 kolonie mrówek

)
Co do gatunku mrówek... Myślałem nad hutnicą czarną (L.niger), zbliża się okres rójki (z tego co pamiętam to co roku w drugiej połowie czerwca w mojej okolicy mają rójkę). Tutaj rodzą się kolejne pytania odnośnie tego gatunku, otóż
1. Czy to prawda, że jak do formikarium wrzucę parę samic to one początkowo będą wspólnie zakładać kolonię a następnie robotnice wybiorą królową, która da im największe możliwości przeżycia i rozwoju?
2. Jeśli podebrałbym teraz ok 20-30 mrówek (prawdopodobnie innego gatunku, u mnie w pobliżu domu jest pełno małych kopców) to czy one zaakceptowałyby w/w królową L.niger?
3. Czy podkradzione z naturalnego, dobrze prosperującego mrowiska jaja byłyby zaakceptowane (nie jako pokarm

) przez L.niger? Taki manewr w celu podkręcenia i urozmaicenia hodowli.
(piszę o L. niger)
1. tak, ale ta królowa ostatnia też przy okazji może zostać okaleczona/zabita z rozpędu
2.może, a może nie - zależy jaki gatunek podbierzesz i jak przeprowadzisz adopcję
3. owszem o ile to będzie gat. bliski L. niger lub najlepiej samo L.niger
mam małą kolonię nigerki na stanie - if u know what i mean
Dla L. niger będzie ok, tylko daj znać jakie są wymiary gniazda, i czy ten rysunek ukazuje gniazdo w pionie czy w poziomie