Królowa zwinięta, rusza tylko nogami!

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

matik123

wt 05 sie, 2014

Witam, złapałem królową Lasius niger i 2 dni było z nią dobrze a potem rano zobaczyłem że leży na plecach , rusza tylko czułkami a nogi ma zwiniętę, zachowuje się tak już 3 dzień. czy już umrze czy mogę coś zrobić aby przezyła? dziękuje za odpowiedzi.

ps: jestem nowy .
Awatar użytkownika
Formik

wt 05 sie, 2014

Masz jakieś zdjęcia? Wilgotność odpowiednia?
Marne szanse, żeby jej pomóc...
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
matik123

wt 05 sie, 2014

tak wilgotnośc chyba dobra ( była w strzykawce) nogi ma tak na literę X skrzyżowane i rusza czułkami, dokladniej tego nie moge opisać... :/ tak jakby proboje te nogi mormalnie postawić bo czasem widać mały ruch ale jakby nie może .
Awatar użytkownika
kamiklo

wt 05 sie, 2014

DS?
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
matik123

wt 05 sie, 2014

przepraszam za głupie pytanie, ale co to te DS?
Awatar użytkownika
kamiklo

wt 05 sie, 2014

Death syndrome o ile dobrze tłumaczę skrót niewiadoma przyczyna padania pająków z objawami neurologicznymi u mrówek chyba też może się zdarzyć.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
matik123

wt 05 sie, 2014

tylko ona juz 3 dni leży i czasem się ruszy więc napewno nie padła jeszcze. :/
Awatar użytkownika
Revan

wt 05 sie, 2014

matik123 pisze:tylko ona juz 3 dni leży i czasem się ruszy więc napewno nie padła jeszcze. :/
To potrzymaj jeszcze kolejne 3 dni dla pewności, aż całkowicie przestanie się ruszać i możesz łapać nową. :D
Pheidole megacephala
Atta sexdens
Pheidole pallidula
matik123

śr 06 sie, 2014

szczerze wątpie że znajdę jeszcze jedną królową bo z tydzień temu widziałem ich dużo a teraz pewnie już po rójce w mojej okolicy. :P
Awatar użytkownika
Formik

śr 06 sie, 2014

Nigerowatych jest tyle, że może być jeszcze kilka mniejszych rójek. Można nawet jakieś ciekawsze wtedy złapać - platythorax, alienus, psammophilus itp.

Zawsze możesz od kogoś kupić, są na tyle częste, że można je kupić za grosze.
Truteń weteran.
matik123

śr 06 sie, 2014

dobra dzięki :) a w jakich godzinach najlepiej iśc na poszukiwania królowych ? po południu ? a i mam jeszcze jedną krolową chyba nie lasius niger bo taka mniejsza i od dołu ma rudawy kolor odwłoku ale ma skrzydła znalazłem ją u mnie na korytarzu ale jeszcze skrzydeł nie zrzuciłą ( mam ją 3 dni) jest szansa że je zrzuci jeszcze?
Awatar użytkownika
Formik

śr 06 sie, 2014

matik123 pisze: jeszcze skrzydeł nie zrzuciłą ( mam ją 3 dni) jest szansa że je zrzuci jeszcze?
Na 99% nie.

Pewnie mówisz o tej: http://mrowki.tk/gatunek/lasius-umbratus
Poczytaj, żeby wiedzieć jak się zająć takimi królowymi, jakbyś jakąś złapał w przyszłości.

Co do godziny rójek, to z mojego doświadczenia najlepiej szukać koło godziny 9-10 i 17-18.
Truteń weteran.
matik123

śr 06 sie, 2014

to wychodzi że znalazłem kolejną królową lasius umratus niestety z skrzydłami miejmy nadzieje że je zrzuci. :D
ODPOWIEDZ