Witam, złapałem królową Lasius niger i 2 dni było z nią dobrze a potem rano zobaczyłem że leży na plecach , rusza tylko czułkami a nogi ma zwiniętę, zachowuje się tak już 3 dzień. czy już umrze czy mogę coś zrobić aby przezyła? dziękuje za odpowiedzi.
ps: jestem nowy .
Królowa zwinięta, rusza tylko nogami!
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Masz jakieś zdjęcia? Wilgotność odpowiednia?
Marne szanse, żeby jej pomóc...
Marne szanse, żeby jej pomóc...
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
Death syndrome o ile dobrze tłumaczę skrót niewiadoma przyczyna padania pająków z objawami neurologicznymi u mrówek chyba też może się zdarzyć.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
To potrzymaj jeszcze kolejne 3 dni dla pewności, aż całkowicie przestanie się ruszać i możesz łapać nową.matik123 pisze:tylko ona juz 3 dni leży i czasem się ruszy więc napewno nie padła jeszcze. :/
Nigerowatych jest tyle, że może być jeszcze kilka mniejszych rójek. Można nawet jakieś ciekawsze wtedy złapać - platythorax, alienus, psammophilus itp.
Zawsze możesz od kogoś kupić, są na tyle częste, że można je kupić za grosze.
Zawsze możesz od kogoś kupić, są na tyle częste, że można je kupić za grosze.
Truteń weteran.
Truteń weteran.
dobra dzięki
a w jakich godzinach najlepiej iśc na poszukiwania królowych ? po południu ? a i mam jeszcze jedną krolową chyba nie lasius niger bo taka mniejsza i od dołu ma rudawy kolor odwłoku ale ma skrzydła znalazłem ją u mnie na korytarzu ale jeszcze skrzydeł nie zrzuciłą ( mam ją 3 dni) jest szansa że je zrzuci jeszcze?
Na 99% nie.matik123 pisze: jeszcze skrzydeł nie zrzuciłą ( mam ją 3 dni) jest szansa że je zrzuci jeszcze?
Pewnie mówisz o tej: http://mrowki.tk/gatunek/lasius-umbratus
Poczytaj, żeby wiedzieć jak się zająć takimi królowymi, jakbyś jakąś złapał w przyszłości.
Co do godziny rójek, to z mojego doświadczenia najlepiej szukać koło godziny 9-10 i 17-18.
Truteń weteran.
Truteń weteran.
.png)