Formica sanguinea

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Hurtnica

pn 12 wrz, 2016

Witam,
niedługo w moje ręce trafi królowa zbójnicy krwistej wraz z adoptowanymi robotnicami formica fusca. Ponieważ jest to moje pierwsze zetknięcie z sanguineą a także z mrówkami ogólnie, mam pytanie do kogoś kto z tym gatunkiem miał już do czynienia. Czy formica sanguinea wymaga jakiś specjalnych zabiegów, innych niż np. lasius niger?
Dziękuję i pozdrawiam
Ananas26

pn 12 wrz, 2016

Musi być regularnie zimowana, bo inaczej wariuje. Poza tym jest łatwa w hodowli.
Powodzenia :)
Awatar użytkownika
srebrny
Kontakt:

pn 12 wrz, 2016

Cześć, nie wymaga,

Ja mojej dałem dużą arenę, podrzucałem kokony F. fusca jak tylko gdzieś były i dawałem masę żarcia - zimowanie konieczne dlatego trzymałem ją w zestawie gniazdo + areny połączone wężykiem.

Gniazdo zalecam oddzielne nie jakiś kompakt czy coś bo będzie lepiej zimować.
Hurtnica

pn 12 wrz, 2016

Witam
Mam pytanie odnośnie hibernacji kolonii. czy wstawienie mrówek po prostu do lodówki wystarczy, bez stopniowego schładzania itp. Jakie pożywienie zapewnić mrówkom przed hibernacją?
Pozdrawiam
Ananas26

wt 13 wrz, 2016

Nakarm bardzo obficie, ale z naciskiem na węglowodany. Powinny być przechłodzone przed zimowaniem np. przy nieszczelnym oknie, w garażu, piwnicy czy na strychu. Potem do lodówki i gotowe.
Hurtnica

śr 14 wrz, 2016

Witam
Bardzo proszę o pomoc.
Zakupiona przeze mnie królowa formica sanguinea razem z zaadoptowanymi mrówkami wtuliły się w kąt i nie ruszają się prawie wogóle. Czy takie zachowanie jest normalne? Czy może być to spowodowane tym że najadły się i nie mają nic do roboty? Królowa nie złożyła także jaj już od dwóch dni. Czy to też jest naturalne?
Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam
Awatar użytkownika
srebrny
Kontakt:

śr 14 wrz, 2016

Wiesz mrówki to nie pies czy kot że będą chodzić i łasić się - zostaw na kilka dni w spokoju najlepiej osłonięte czym np. folią aluminiową i trzeba czekać :)
ODPOWIEDZ