Problem z klejem

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Pawblo

pt 20 kwie, 2007

Witam wszystkich bywalców tego forum. Wykonałem właśnie moje pierwsze formikarium z probówki połączonej z pudełkiem po wacikach za pomocą wężyka. Jednak pojawił się pierwszy problem nie mogę dobrze usunąć kleju po nalepkach z pudełka po wacikach. Zmyłem je i wyszorowałem gąbką ale zamiast stać się przeźroczyste stało sie matowe. Macie może pomysł jak wywabić taki klej.
Aha jeszcze jedno w probówce użyłem waty opatrunkowej 50% bawełny i 50% wiskozy. Czy taka wata nie będzie pleśnieć :idea:
Z góry dzięki :D
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

pt 20 kwie, 2007

Pawblo pisze: nie mogę dobrze usunąć kleju po nalepkach z pudełka po wacikach. Zmyłem je i wyszorowałem gąbką ale zamiast stać się przeźroczyste stało sie matowe.
Popełniłeś błąd nie stosując zasady "spiesz się powoli". :-) Taką naklejkę zdejmuje się powoli, bardzo cierpliwie odrywając ją tak aby nie zerwała się ale systematycznie odklejała. Takie powolne odklejanie ,może potrwać dobrych kilka minut. Tym sposobem w efekcie uzyskasz zazwyczaj czyste pudełko. Niekiedy jednak część klej pozostaje na pudełku. Sposobem na pozbycie się go, jest delikatne szybkie przyklejanie i odklejanie odklejonej już nalepki. Po wielu takich ruchach, klej zaczyna się gromadzić na nalepce, a pudełko robi się czyste. Jest to wygodna metoda dla cierpliwych. Jeśli jednak pospieszyłeś się, czeka ciebie dużo gorsza robota. :-)
Jeśli szorowałeś gąbką pewnie zauważyłeś, że klej rozmazywał się zamiast odkleić. Gdybyś wycierał tylko w jednym kierunku mogłoby ci udać się zebrać klej w jednym miejscu i po kawałku usunąć. W oczyszczeniu rozmazanego kleju zastosowanie spirytusu (neutralny dla plastików) niewiele daje, chociaż może pomóc rozpuszczalnik. Trzeba jednak sprawdzić, czy nie działa on na plastik, z którego zrobione jest pudełko.
http://formicopedia.org
Awatar użytkownika
geb88

sob 21 kwie, 2007

Ja sobie radzę w inny sposób.. używam moich łopatek.. -paznokci ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
ODPOWIEDZ