Witam

a) - według mnie jedynym istotnym kryterium co do sposobu nawadniania, jest to aby gniazdo było nawilżane bardzo powoli - czy od spodu, czy od góry. Woda nie może spływać kaskadą do komór - poniszczy je zamykając korytarze niby krypty. Od spodu podsiąkając zbyt szybko - podtopi najniższe korytarze i komory z potomstwem - z reguły mrówy potrzebują trochę czasu na ewakuację ze zbyt wilgotnych miejsc.
b) - raczej nie płukać, zapewni to podłożu lepszą spoistość gniazda.
c) - są dwie zasadniczo "szkoły" - jedna mówi, że w warunkach sztucznych nie da się zapewnić równowagi biologicznej tak małego gniazda i trzeba wszystko sterylizować, utrzymywać w idealnej higienie itd. Według niej - wyparzyć w piekarniku do powiedzmy 200stC. Druga mówi, że jeżeli mam mrówy z Polski - są one przystosowane do obrony przed większością patogenów i pasożytów znajdujących się w naszej ziemi i powietrzu.
Osobiście przy chowie gatunków rodzimych, staram się nie ingerować za mocno w wystrój formicariów, unikając najwyżej wyraźnie niewskazanych części wystroju i potencjalnie szkodliwych składników podłoża. Poza tym utrzymuję po prostu czystość areny i odpowiednie wilgotność i wentylację.
Gdy mam do czynienia z gatunkiem innej strefy klimatycznej, z innego kontynentu itp - pierwotnie bawię się w sterylność aby nie "wrzucić Indianina na teren oddziału zakaźnego" - takie organizmy potrzebują trochę czasu na zapoznanie się z naszymi patogenami i wypracowanie odpowiednich systemów ochrony.
d) - Osobiście wsypuję podłoże suchutkie i w miarę możliwości pozbawione grudek, następnie dokładnie ubijam (otrząsam) aby drobiny dobrze pozachodziły na siebie i dopiero nawadniam - w ten sposób uzyskuję złoże stabilne i porównywalne spoistością z naturalnym.
e) - mrówki najlepiej wpuścić w podłoże po wierzchu już podsychające (nie całkowicie suche) a w głębi nawet mokre - same dostosują swoje potrzeby gdy idzie o głębokość gniazdowania jak i odpowiednią wilgotność czy temperaturę.
Zastrzegam, że mówię to wsio w oparciu o doświadczenie głównie z formicarium "R"